Basisschoolstress: voorbereiding en planning is key!
Ons gezin bestaat naast mijn man en ikzelf uit drie prachtige koters. Twee daarvan zitten inmiddels op de basisschool, in groep 5 en groep 7. De jongste, onze ukkepuk van drie, is nog even gezellig thuis. Zij mag na de zomervakantie voor het eerst naar school.
Het is bij ons thuis dus best druk, en naast al onze eigen bezigheden en verplichtingen hebben ook de kids ondertussen een hele planning vol met sport, kinderfeestjes en speelafspraken met vriendjes en vriendinnetjes.
De familieplanner is onmisbaar in ons gezin
Om alles goed bij te houden gebruiken we een familieplanner. Deze staat op een zichtbare plek in de keuken, en elke zondagavond spreken manlief en ik samen de komende week door. We pakken onze digitale agenda’s erbij en kijken wat er nog ontbreekt op de planner, om daarna vol goede moed de nieuwe week in te gaan. Dit systeem werkt over het algemeen best aardig. Heel af en toe vergeten we eens iets, maar dat kan de beste overkomen toch?
» Lees ook: de leukste familieplanners van 2017/2018
(On)handig; communiceren via de schoolapp
Onze school is best modern en de communicatie tussen de leerkracht en ouders verloopt grotendeels via een speciaal hiervoor ingerichte schoolapp. Waar je vroeger een briefje meekreeg met een mededeling of hulpvraag ontvangen we nu berichtjes via de app. Gaat het om een oproep voor ouderhulp dan kan je doorklikken naar een digitale antwoordstrook. Hierop vul je in of je wel of niet kan helpen bij de knutselochtend, het ophalen van een leenkonijn bij de kinderboerderij of het rijden van en naar een activiteit buiten de schoolgrenzen. Hartstikke handig!
De app wordt echter ook gebruikt voor het delen van belangrijke informatie over leerwerk, toetsen, voorstellingen, stakingen en ouderavonden. En hier gaat het bij ons dus compleet mis! Twee kinderen op school betekent wekelijks een enorme stroom aan berichtjes, die in mijn inbox belanden tussen alle andere mails. Het gebeurt dus regelmatig dat ik iets helemaal mis of er pas veel te laat aan denk.
Woordenlijstjes en oefensommen
Nou is mijn dochter een pienter ding en herinnert ze me er vaak zelf al aan dat er een nieuwe toets op komst is, maar om nu al de volledige verantwoordelijkheid bij haar neer te leggen lijkt me geen goed idee. En dan is er ook nog onze zoon… Slim is hij zeker, maar echt interesse voor school heeft hij helaas (nog) niet. Veel liever bouwt hij hutten samen met zijn maatjes, speelt met zijn Lego of is bezig met een lekker potje voetbal op het trapveldje achter ons huis. Lezen, woorden leren of zich voorbereiden op een toets zijn dingen waar hij zich als het even kan helemaal niet mee bezig wenst te houden.
Het is dus niet geheel ondenkbaar dat mijn oogappels straks hopeloos achter lopen op school, alleen maar omdat hun moeder te onverschillig omgaat met informatie die door school wordt verstrekt. Dat ze onvoldoendes halen bij de taal- en rekentoets omdat mams niet alert genoeg is om op tijd alle woordenlijstjes en oefensommen uit te printen en braaf met ze te oefenen.
Tips en tricks van slimme moeders
Gelukkig ben ik onderdeel van een heuse ‘moeder-app’. Ik heb dan ook de stoute schoenen aangetrokken en de andere moeders om advies gevraagd; ‘hoe doen jullie dit toch allemaal?’ Al snel vlogen de goede tips me om de oren, zoals:
- opdrachten direct uitprinten zodra je een mail voorbij ziet komen, desnoods onder werktijd
- per kind een map aanmaken en daar alles wat je uitprint in doen op toets volgorde
- elke week inloggen in de schoolapp en kijken wat er op de planning staat
- alles goed bijhouden in zowel je eigen agenda als in die van je man én op de familieplanner
Omdat ik mijn kinderen uiteraard niet moedwillig een leerachterstand wil bezorgen heb ik bovenstaande adviezen direct braaf opgevolgd. En wat was het VEEL!! De printer heeft denk ik wel een half uur staan ‘draaien’.
De kids zijn nu nog nietsvermoedend buiten aan het spelen, genietend van hun vrije zondag. Als ze straks thuiskomen met het idee om nog even te gaan chillen op de bank dan ben ik bang dat ze erg teleurgesteld zullen zijn… De studie roept!
Heb jij nog goede tips om de huiswerkperikelen van je kinderen onder controle te houden? Ik hoor het graag!
Reacties 0