);

Een basisschool kiezen doe je zo

Een basisschool kiezen doe je zo

‘Orman is van harte uitgenodigd voor zijn intake op school’ staat er in de brief die voor me op tafel ligt. Het dringt niet zo goed tot me door. Moet Orman al naar school? Ik scan de brief vluchtig nog een keer en dan valt het kwartje eindelijk. Orman moet naar school, aaaah! Ik voel direct een kriebel in mijn buik! Spannende tijden breken aan en onze K2 (kind2) mag op een heus intakegesprek. Ik zet de datum met grote letters in de agenda en stuur de man een uitnodiging zodat hij het kan inplannen. 

 

Op zoek naar een basisschool

Ik denk terug aan de tijd dat we paniekerig op zoek gingen naar scholen. We waren net verhuisd en op het consultatiebureau vroegen ze of we al een schoolkeuze hadden gemaakt. Ik dacht dat het een grapje was, maar het was een serieuze vraag. Een school kies je in ons dorp vóór je kind een half jaar is, om er zeker van te zijn dat er plek is voor je kind. Toen wij ruim een jaar te laat op scholenjacht gingen, sloeg de stress dan ook goed toe. Gelukkig is er door een toeval van omstandigheden, plek op onze eerste keus. Dit kregen we echter pas een maand van te voren te horen, dus op tijd zijn is geen overbodige luxe! 

Schoolstress is vermijdbaar, dus lees je alvast een beetje in m.b.t. de basisscholen in je omgeving. Geldt er een postcode beleid of kun je je overal aanmelden? Wat vind jij belangrijk in een school? Gebruik voor je oriëntatie de website www.scholenopdekaart.nl. Daar vind je alle informatie: van de scholen zelf, maar ook van bijvoorbeeld de Inspectie van het Onderwijs.

 

Bij het kiezen van een basisschool kun je letten op:

-  Vind je bijzonder onderwijs belangrijk? Denk aan een religieuze denominatie zoals een christelijke basisschool, ga je voor humanistisch, Jenaplan of gewoon een ‘normale’, openbare basisschool? Een openbare school is verplicht elke leerling aan te nemen. Bijzonder onderwijs heeft dit niet. Er kan dan ook zomaar een wachtlijst van 3 jaar op staan. 

- Hoe scoort een school op het inspectierapport?

- Wil je lopend naar school kunnen? Is fietsafstand goed en is de wijk veilig genoeg om straks je kind alleen te laten fietsen? Houd er rekening mee dat hoe verder weg je van school woont, hoe minder vriendjes en vriendinnetjes bij je in de buurt wonen. Er valt veel voor te zeggen als dat dichtbij is! 

- Hoe is overblijven en naschoolse opvang geregeld? 

- Welke onderwijsmethode volgt de school en denk je dat jouw kind daarin past over x aantal jaar (dit is onmogelijk te beantwoorden als je kind 1,5 jaar oud is, dus wat zegt je gevoel?!) 

- Hoe zien de klassen eruit? Zijn de ruimtes verzorgd en opgeruimd? 

- Hoe groot zijn de klassen? Zijn er combinatieklassen? Hoe is de verdeling jongen-meisje over het algemeen? 

- Hoe lang werken docenten gemiddeld op school? (Heel belangrijk dat je niet elke 6 maanden op zoek bent naar vervanging!)

- Is er een continurooster? Zo nee, zijn daar plannen voor in de nabije toekomst? Een kind wat tussen de middag geen opvang nodig heeft, is anders dan wanneer je doorwerkt tot 14.00 uur. 

 

Toen de man en ik naar scholen gingen kijken, had ik als uitgangspunt dat er een prettige sfeer moest heersen en dat leerlingen het fijn met elkaar hebben. Nu we al 1 schoolgaande kleuter hebben, ben ik blij dat we voor dit gevoel zijn gegaan. Het is zo'n leuke school! Daarbij komt dat ik als docent niet zo in slechte scholen geloof. Het onderwijs in Nederland is immers van hoge kwaliteit en is -gelukkig!- bijna nergens ondermaats. Het belangrijkste vind ik dan ook dat je een goed gevoel hebt wanneer je spreekt met een directeur, een leerkracht of leerlingen van de school in kwestie.  

Voor ik een nog schoolgaand kind heb, moeten we nog 4 maanden wachten, maar dan... Dan gaat Orman echt naar school. Zijn rugzak heeft meneer al uitgezocht voor de grote dag. Met een grote auto er op uiteraard, want onze kleine man is een heus mannetje dat dol is op owtows. Voor zijn verjaardag krijgt hij straks een gepersonaliseerde lunchtrommel en drinkbeker en dan is deze meneer klaar voor zijn eerste echte schooldag. Maar eerst die intake!

 

De foto van moeder en kinderen lopend naar school is van Shutterstock

Meer blogs van Melek:

Vreedzaam protesteren met of zonder kinderen?

Vreedzaam protesteren met of zonder…

Nog nooit heb ik zo lang gekeken naar mijn scherm en zin na zin gedelete. Moet ik deze column dan wel schrijven als het me niet…

Hét boek - hij ligt er al!

Hét boek - hij ligt er al!

Er wordt al dagen gestreden door de 3 kinders in huis om Het Boek. Als religieuze lezer zou je wellicht kunnen denken dat Het Boek waarnaar…

De erfenis van een kinderkamp. En bedankt!

De erfenis van een kinderkamp.…

Na het kamp is K3 (kind nummer 3) vol verhalen. De pyjama disco was een grote hit. Meneer is er vol van! Ook de kok heeft goed gekookt volgens…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.