Alles over babyzwemmen
Als je zwanger bent heb je heel veel vragen. Zo ook bijvoorbeeld: hoe zit dat nu met babyzwemmen? Kan ik dadelijk met mijn kindje ook gaan zwemmen? Wanneer kan dat en waar moet ik dan op letten? Of misschien ben je het je pas af gaan vragen nu je een baby hebt, je om je heen daar leuke verhalen over hoort en ook wilt gaan babyzwemmen? In dit blog alles over babyzwemmen, dus lees vooral verder...
Wat is babyzwemmen?
Zwemmen met je baby. Als je zoekt op internet naar een zwembad waar je samen met je kindje kunt gaan zwemmen, kom je verschillende namen tegen. Sommige zwembaden noemen het babyzwemmen, of baby/peuterzwemmen. Anderen weer ouder/kind zwemmen of knuffelzwemmen. In deze blog hou ik het op babyzwemmen.
Tijdens het babyzwemmen zwem je altijd samen met je kindje. De instructeurs leren jou dan hoe je met je baby verschillende oefeningetjes kunt doen gericht op watergewenning, ontspanning en vertrouwen krijgen in elkaar in het water. Het kan namelijk voor zowel ouder als kind best spannend zijn om soms letterlijk en figuurlijk je kindje los te laten.
Wat leer ik tijdens babyzwemmen?
Natuurlijk geven ze niet overal hetzelfde les. Maar als je een goede les zoekt met gediplomeerde instructeurs kun je heel veel verschillende en diverse dingen leren samen met je baby.
De eerste paar weken leer je veel verschillende handhoudingen en watergewenning oefeningetjes.
Je kunt je kindje op heel veel verschillende manieren vasthouden en zo op een vaak ontspannen manier mee “zwieren” door het water. Maar je kan je baby ook vasthouden op een manier dat ze juist wat actiever moeten zijn en bijvoorbeeld hun hoofdje moeten optillen als ze op hun buik liggen als jij ze vast hebt.
Na inspannende oefeningen wordt er altijd even uitgerust. Zwemmen voor een baby is heel ontspannend maar kan ook vermoeiend zijn. Dus af en toe even uitrusten en lekker knuffelen met elkaar is heel fijn en ook nog eens goed voor de band van ouder en kind.
Meestal ga je tijdens het babyzwemmen ook een keer onderwater. Dit lijkt heel eng maar in de praktijk valt het reuze mee. Vooral pasgeborenen kunnen heel goed onderwater “zwemmen”. Zij sluiten namelijk van nature hun luchtpijp nog af als ze kopje onder gaan. Dit noemen ze het slikreflex. Als ze ongeveer 6 maanden oud zijn, verdwijnt dit reflex langzaam.
Als je met je baby het onderwater zwemmen blijft oefenen als het reflex nog werkt, wordt het voor het kind als normaal ervaren en hebben ze hier in de meeste gevallen ook geen moeite meer mee als dadelijk het reflex er niet meer is. Met het onderwater zwemmen worden natuurlijk niet meteen meters afgelegd. Als baby begin je vaak met een halve seconde en bouw je gedurende de peuter tijd op tot 4 maar soms wel 8 tot 10 seconden. Dit is geheel afhankelijk van het kind en vaak ook hoe je er als ouder instaat en mee omgaat.
Ook alle andere oefeningetjes in het water worden opgebouwd naarmate ze ouder worden. Als ze kunnen kruipen, mogen ze dat laten zien op bijvoorbeeld een mat en daarna lekker plonsen in het water. Van kruipen en rollen naar hinkelen en rennen, in het ondiepe of op een mat. Je leert vallen en opstaan, drijven en zinken, klimmen en klauteren, door hoepeltjes zwemmen en leuke liedjes zingen. Spetteren en spatten en dat alles samen met papa, mama opa of oma.
In sommige zwembaden kun je zelfs diploma’s halen of knuffeltjes verdienen als je de onderdeeltjes met succes hebt afgerond.
Wanneer mag ik gaan zwemmen met mijn baby?
Als je kindje er aan toe is mag je gaan zwemmen. In de praktijk komt het er op neer dat dat vaak rond de 12 weken is. Maar er zijn ook zwembaden waar je al kunt beginnen met 10 of zelfs met 6 weken.
Vaak zegt je moedergevoel al wel genoeg over of het kan of niet. Maar als je toch twijfelt, vraag je dan het volgende af.
- Is mijn kindje gezond?
- Is het niet te vroeg geboren?
- Heeft het een gezond gewicht?
- Is het water waar ik ga zwemmen niet te koud? De ideale temperatuur is rond de 32 graden.
En als je gaat zwemmen is vaak een half uurtje al voldoende, vooral in het begin.
Oh ja... vergeet niet die handige zwemluiers als je met je baby of peuter gaat zwemmen!
Wat is het doel van baby zwemmen?
Het doel van babyzwemmen is in de eerste plaats dat magische momentje helemaal voor jullie samen. Babyzwemmen is de ideale manier om helemaal met volle aandacht voor elkaar te spelen, zwemmen, relaxen, en genieten terwijl jij en je kindje heel veel leren van en met elkaar.
Op de tweede plaats leer je met het babyzwemmen je kindje watervrij te maken, en enigszins zichzelf te redden en uit het water te klimmen als ze in het water zouden vallen.
Er zijn zwemscholen die kinderen zo gauw als ze kruipen, zwemvleugels om laten doen tijdens een babyzwemles. Ik persoonlijk geef liever de voorkeur aan een bad waar ze zonder zwemvleugels de kinderen watervrij maken en enigszins leren voortbewegen in het water, zodat als ze een keer in een sloot zouden vallen, ze de eerste paar meters zichzelf kunnen redden zonder zwemvleugeltjes.
Heeft babyzwemmen invloed op diplomazwemmen?
Daar kan je niet echt een duidelijke ja of nee op zeggen. Op fysiek gebied zeg ik ja. Kinderen die als baby hebben gezwommen zijn lichamelijk vaak eerder al in staat om te kunnen drijven en/of een zwemslag uit te kunnen voeren. Ook zijn ze meestal volledig watervrij en dus niet meer bang, wat zeker een voorsprong geeft als je begint aan de echte zwemles.
Alleen een net 4 jarig kind is sociaal emotioneel nog vaak erg jong en heeft nog weinig ervaring op de basisschool, waar hij leert om opdrachtjes uit te voeren en te luisteren maar een juf. De zwemles is namelijk bijna altijd zonder papa of mama en dat kan best spannend zijn voor zowel ouder als kind.
Maar zoals ook bij de start van het babyzwemmen, ligt het hier ook een beetje aan het kind zelf. De één is er wel al aan toe en de ander heeft eerst nog een half jaartje school nodig om daarna pas te starten met de zwemles.
Lijkt het je wel wat om te gaan baby zwemmen met je kindje? Zoek een zwembad in de buurt die het geeft en vraag een proeflesje aan. De meeste zwembaden staan hier wel open voor en dan kun jij samen met jouw baby gaan ervaren of het iets voor jullie is!
De afbeeldingen zijn van Shutterstock: by Olga Savina
Meer blogs van Lonneke:
Reacties 0