Babyverzorgingsproducten zonder zooi

Babyverzorgingsproducten zonder zooi

De lobby van bekende baby verzorgingsproducten in Nederland heeft een heel vaste voet aan de grond. Dat komt natuurlijk omdat deze merken en vooral een in het bijzonder: Zwitsal, heel veel marketingbudget hebben. Je merkt het aan de reclames die je tegenkomt als je naar de verloskundige gaat, maar ook als je baby zoals het mijne te vroeg geboren wordt en in het ziekenhuis moet verblijven. Het eerste wat je namelijk uitgestald ziet, is de baby- en badolie van Zwitsal. Daar wordt je kind zonder schroom mee gewassen en verzorgd. Raar eigenlijk als je de ingrediëntenlijst leest van Zwitsal producten. De sulfaten, sodiums en chlorides vliegen je om de oren.

In het ziekenhuis word je geleefd. Dus ik zag het, registreerde het, maar deed er verder niets mee. Ik had andere dingen aan mijn hoofd. Nu denk ik: “waarom heb ik mijn 8 weken te vroeg geboren baby daarmee gewassen?” Ze was zo teer, zo kwetsbaar en vatbaar.

Ik vind het eigenlijk, met terugwerkende kracht, schandalig dat er niet zorgvuldiger met premature en zieke baby’s wordt omgegaan en vond het daarom tijd voor dit artikel. Zeker nadat ik dit blog van een collega las over: wat zit er in Zwitsal. Aanrader om even te lezen.

 

Waarom geen babyverzorgingsproducten zonder zooi?

Waarschijnlijk zijn goede baby verzorgingsproducten duurder in de aanschaf. Money makes the world go round… toch? Het is ook niet gezegd dat elk ziekenhuis Zwitsal gebruikt, maar het zou wat mij betreft gebannen mogen worden. Er zijn zoveel mooie babyproducten op de markt zonder chemische troep. Nee, ze hebben niet dat lekkere Zwitsal geurtje wat we allemaal associëren met de babygeur, maar een baby mag ook gewoon naar zichzelf of naar jou ruiken. Ik kwam het merk Attitude tegen. Een verzorgingsmerk met een hele range aan producten. Van badschuim tot billendoekjes en van luiertjes tot babyshampoo. Allemaal met liefde voor het milieu en onze baby’s gemaakt. De ingrediënten zijn van plantaardige en minerale oorsprong en de geurstoffen zijn allergeenvrij. Ze bevatten geen schadelijke stoffen en zijn bovendien ook nog eens veganistisch en dierproefvrij. Veel jonge moeders zweren er inmiddels bij.

baby verzorging van Attitude

 

Denk ook aan kleding en andere babyproducten

De babyhuid is teer en kwetsbaar. Denk daarom ook aan biologische katoen voor je omslagdoeken, het beddengoed, boxkleed en babykleding. In textiel, gemaakt van niet-biologische katoen, kan restanten van bestrijdingsmiddelen achterblijven of er worden verfstoffen gebruikt die niet ecologisch verantwoord zijn. Chemicaliën in kleding zijn belangrijke oorzaken van allergische huidreacties als eczeem.

Ook worden veel textielsoorten met chemische toevoegingen behandeld om ze zachter en soepeler te maken of meer kleur te geven. Door langdurig contact met de huid kan een deel van deze chemicaliën het lichaam van de baby binnendringen. Daarnaast krijgen kinderen chemicaliën uit de kleding binnen door erop te kauwen. En dat terwijl kleding ook prima op waterbasis geprint kan worden waardoor je die gevaren niet hebt. Ik raad daarom aan om op zoek te gaan naar winkels en webshops waar ze fijne eco, bio, duurzame en fairtrade spullen hebben, zoals Greenjump. Daar struin ik altijd graag even doorheen. Voor de producten die ik op mijn eigen gezicht en lichaam smeer, maar ook voor bijvoorbeeld drinkbekers van dochterlief voor naar school.

Een beetje milieubewuster keuzes maken, is sowieso een goed streven.

» Kijk hier voor baby en verzorging

 

De bovenste afbeelding is van Shutterstock

 

Meer blogs van Esmée

Je dierbaren gedenken en dichtbij je dragen

Je dierbaren gedenken en dichtbij…

Vroeg je me het 20 jaar geleden dan wist ik het zeker. Ik wilde…

Het verlangen naar een maatje: hond Charlie

Het verlangen naar een maatje:…

Al sinds ze 6 is, staat het torenhoog op haar verlanglijstje: een hond. Het verlangen naar een maatje voor het leven (voor zolang dat hondenleven…

Dweilen is leuker met de Kärcher Floor Cleaner FC5

Dweilen is leuker met de Kärcher…

Als je me al langer volgt, dan weet je het: ik ben een slechte huisvrouw. Ik ben geen lui persoon, want ik ben lichamelijk behoorlijk actief.…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.