);

Babyspullen: zo duur of goedkoop als je zelf wilt

Babyspullen: zo duur of goedkoop als je zelf wilt

Dat kinderen geld kosten is een understatement. Ze kosten namelijk tot 18 jaar ook nog eens best wel heel veel geld. Laat ik het anders zeggen, je had van dat geld een mooie Ferrari kunnen kopen. Of een leuke Lamborghini. Of, zo je wilt, een ander leuk boodschappenautootje. Nu is dat bedrag wel all-in, dat scheelt weer.

 

Babyspullen voor zo min mogelijk

Wij hebben drie kinderen, mijn manlief is kostwinner. Hij verdient niet enorm veel geld en toch redden we het altijd prima. Maar om nou te zeggen dat we met zijn salaris drie van die mooie, luxe auto’s bij elkaar kunnen sparen, die uitdaging ga ik niet aan...Zelfs niet in 18 jaar. Het zal dan ook wel gaan om gemiddelde bedragen. Want als ik eerlijk ben, hebben wij er een sport van gemaakt om zoveel mogelijk babyspullen, voor zo min mogelijk geld te bemachtigen.

 

Geen ene rooie cent

Toen ik 14 jaar geleden zwanger werd van Johan, had ik geen ene rooie cent. Sterker nog, ik woonde nog thuis! Ik had wel de hulp van mijn lieve ouders, kreeg van de woningstichting een woning toegewezen en ging weer terug naar school. Want hé, je moet toch wat. Voor niks gaat immers alleen de zon nog maar op. Mijn vader maakte de keus om te stoppen met werken, zodat hij op Johan kon passen als ik naar school moest of moest werken. Voor veel extra’s was gewoonweg geen ruimte. Ik geloof niet dat Johan er wat aan over heeft gehouden.

 

Voor ons geen babybubbelbad

Mijn manlief maakte kennis met de babyspullen industrie toen ik zwanger was van Levi. Ik dacht heel even dat hij erin zou blijven! De ene na de andere, weliswaar prachtige, babykamer kwam voorbij. De een was ook nog eens vele malen duurder dan de andere. Bij de uitgang van het babywarenhuis stond zelfs een heus babybubbelbad, inclusief verlichting! Het kostte maar een schamele duizend euro...Manlief heeft het er nu nog over.

In de auto besloten we dat wij het aanschaffen van die babyspullen eens even helemaal anders zouden gaan aanpakken. Want hoe lang gebruik je alles nou helemaal? Vier jaar? Het lijstje met benodigdheden, gekregen van de verloskundige, werd aan een strenge inspectie onderworpen en volgens manlief hadden we toch zeker de helft niet nodig. Hormonaal als ik was sputterde ik dat natuurlijk keihard tegen. Gelukkig wist manlief een moment te vinden dat ik even voor rede vatbaar was en besloot ik mijn kans te wagen op Marktplaats.

 

Een kinderkamer kopen via Marktplaats

In een nabijgelegen dorpje werd een complete kinderkamer aangeboden voor 250 euro. We stonden daar dezelfde dag al op de stoep, het zullen diezelfde hormonen wel zijn geweest laten we maar zeggen...Ondanks dat drie kinderen van het meubilair gebruik hadden gemaakt, was het nog in zeer goede staat. Het geld, wat ons betreft, dubbel en dwars waard! Tot op de dag van vandaag ben ik echt trots op die aankoop. Hetzelfde geldt overigens voor de box. Ook die tikte ik voor 25 euro op de kop!

 

Recyclen is beter voor het milieu

Een ieder moet natuurlijk doen wat hem of haar goed acht. Als jij je baby, helemaal begrijpelijk, in een supermooie, maar peperdure babykamer wil laten slapen, moet je dat vooral lekker doen. Ik vind het persoonlijk een stunt om mijn kinderen zo goedkoop, maar gelukkig mogelijk groot te brengen. Daarbij ben ik ook niet zo’n groot fan van de consumptiemaatschappij en door de aanschaf van tweedehands spullen draag ik toch een beetje mijn steentje bij aan een beter milieu.

Bij ons liep het sowieso allemaal een beetje anders dan we vooraf hadden bedacht. De kleintjes slapen namelijk nog altijd bij ons op de kamer. Soms -meestal- ook in ons bed, want dan slapen we tenminste allemaal. Dus nu hebben we een prachtige kinderkamer die het merendeel van de tijd dienst doet als waskamer. Wie had dat gedacht.

Lees ook: dit artikel van een collega met babygadgets die je leven een stuk makkelijker maken en Maaike's top 10 beste aankopen voor een baby

 

De afbeelding is van Shutterstock

Moeder worden zonder positief rolmodel

Moeder worden zonder positief rolmodel

Alles wat je meemaakt in je leven vormt je. Het maakt dat je bent wie je bent. De een krijgt met meer hobbels te maken in zijn of haar leven…

Opgroeien met ouders met psychische problemen

Opgroeien met ouders met psychische…

Opgroeien als kind van ouders met psychische problemen (KOPP-kind), het laat zijn sporen na. Dat kan ook niet anders wanneer je altijd op…

Ik ben een KOPP-Kind

Ik ben een KOPP-Kind

Gera: “het is tijd om mijn verhaal te doen. In chronologische volgorde, de naakte waarheid en zonder teveel poespas opgeschreven. Lelijk,…

Hi, mijn naam is Gera (‘83). Samen met mijn manlief vormen we een samengesteld gezin met drie prachtige kinderen: Johan (2002), Levi (2015) en Lisa (2016). Vanaf 2015 ben ik een bewuste thuisblijfmoeder. We wonen in de Gelderse Vallei. In oktober 2016 werd ik een beetje onrustig. Ik wilde graag iets nieuws leren en zocht daarom een nieuwe hobby. Mijn persoonlijke en maatschappelijke blog op huismama.nl zag het levenslicht. Ik ben bloedfanatiek en doe de dingen niet graag half. Het schrijven werd dan ook al snel een uit de hand gelopen hobby… Met mijn artikelen hoop ik mensen te prikkelen en te bereiken dat mensen na gaan denken. Want waarom doen we de dingen zoals we ze doen? 

Reacties 1

  1. Tamara

    apr 20, 2017 at 09:13

    Bij ons is het een beetje een mengelmoesje. De babykamer heb ik voor 300 euro op de kop getikt, terwijl ik weer geen mooie tweedehands box kon vinden; die hebben we dus wel nieuw gekocht. Veel kleding van ons lieve meisje hebben we ook tweedehands (want ze groeien er toch zo uit), maar soms kom ik dan weer leuke kleding tegen bij de Zeeman, C&A of iets dergelijks en dan kan ik het niet laten toch wat voor haar mee te nemen.This thread has been closed from taking new comments.