);

Babymassage, ontspanning voor moeder en kind

Babymassage, ontspanning voor moeder en kind

Door Shirley: In veel culturen hoort massage tot de dagelijkse verzorging van een baby, want aanraking is naast de stem het eerste communicatiemiddel voor een pasgeborene. Persoonlijk denk ik dat het veelal ontbreken hiervan in onze dagelijkse verzorging een gemis is.

Mijn enthousiasme voor babymassage is ontstaan na de geboorte van mijn middelste dochter, Fenne. Zij had last van reflux en zat daardoor niet altijd lekker in haar vel. Toen ik dit aan mijn zwangerschapsyoga docente vertelde zei ze meteen:  “Kom een cursus babymassage volgen, dat doet haar vast goed”.  Ik zag niet meteen het verband, maar omdat het me zowel leuk leek om te leren masseren als één op één tijd met mijn dochter door te brengen, heb ik me opgegeven. Tijdens de eerste cursusdag genoten we samen van de aandacht voor elkaar en zag ik haar steeds meer ontspannen. Aan het einde viel ze als een blok in slaap.

Nu had de babymassage natuurlijk geen invloed op haar reflux, maar door haar te masseren zat zij veel beter in haar vel. Tegelijkertijd gaf het mij veel voldoening en ontspanning.

Mijn positieve gevoel over babymassage was na de cursus zelfs zo groot dat ik een opleiding tot docente babymassage ben gaan volgen en nu zelf zowel groepscursussen als cursussen aan huis geef.

 

Waarom een cursus babymassage volgen?

Babymassage heeft veel voordelen, zoals:

  • versterkt de band tussen ouder en baby (bindingsproces)
  • baby’s slapen rustiger en dieper
  • baby’s zijn alerter
  • baby’s groeien qua gewicht en lengte beter
  • een ontspannen baby kan beter tegen interne en externe prikkels
  • stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen, motoriek en de emotionele ontwikkeling
  • Versterkt immuunsysteem

Maar zelf vind ik dat geen van deze voordelen (m.u.v.  de eerste) dé reden zou moeten zijn om een cursus babymassage te gaan volgen. Baby’s ontspannen zich door massage , maar dat wil niet zeggen dat je baby meteen gaat doorslapen of bestand is tegen alles wat er om hem/haar heen gebeurt . Het allerbelangrijkste is dat jij en je baby er samen veel plezier aan beleven. En dan hoef je niet altijd een totale lichaamsmassage uit te voeren of alle massagegrepen feilloos te doen. Het gaat vooral om de liefdevolle aanraking en het contact. Als een baby namelijk vanuit liefde en niet vanuit een doel gemasseerd wordt, is het effect het grootst.

babymassage geven instructie

Een cursus babymassage is niet alleen een investering voor de babytijd

Vaak denken mensen dat ze maar een korte tijd plezier hebben van de cursus, maar niets is minder waar. Ik masseer mijn kinderen (oudste 7) nog steeds met dezelfde technieken als dat ik mijn cursisten leer. Het enige is dat de benen  van de oudste, vanwege de lengte,  wat lastiger te masseren zijn, maar de rest gaat prima.

Het leuke vind ik dat de kinderen zelf vragen of ik ze wil masseren. Zo gaan mijn 2 jongste dochters, als ze in bad zijn geweest, altijd als een “steen”  liggen (kindhouding yoga), zodat ik hun rug goed kan masseren.  En vraagt mijn oudste dochter regelmatig voor het slapen gaan of ik even haar voeten wil doen, zodat ze lekker kan slapen.

 

De massage kan ook uitgevoerd worden aan de hand van liedjes

Naast dat je een baby een totale lichaamsmassage kan geven, is het voor iets oudere baby’s of kinderen ook heel leuk en ontspannend om gemasseerd te worden aan de hand van kinderliedjes. Op verschillende liedjes zijn massageoefeningen te bedenken. Een van de liedjes waarop ik tijdens mijn lessen een massage oefening doe is: “het regent, het regent”.

Ik heb dit liedje inclusief de massage oefeningen toegevoegd, zodat je dit met je baby/kind kan uitproberen. Wie weet worden jij en je baby/kind daar net zo blij van als mijn dochter(s) en ik.

Tijdens het zingen van het liedje “het regent, het regent” voer je de massage handelingen uit die achter de tekst tussen haakjes staan.

Het regent, het regent (Maak kommetje van je handen en tik met je vingers op de rug)

de pannetjes worden nat (Je maakt met je vlakke hand grote cirkels op de bovenrug)

Daar kwamen twee soldaatjes aan (Je loopt met beide handen van de billen naar de schouders)

die vielen op hun gat (Je glijdt met een vlakke hand (afstrijken) de rug af tot aan de voeten)

 

Heb je wel eens aan babymassage gedaan of wil je het gaan doen? Heb je vragen? Reageer hieronder!

Een persoonlijk bericht van Sint voor jong en oud

Een persoonlijk bericht van Sint…

Bijna is het weer zo ver dat Sinterklaas vanuit Spanje naar Nederland komt gevaren. Mijn kinderen zijn er al druk mee bezig. De speelgoedboekjes…

Angela Schijf gaat op stap met Mozart

Angela Schijf gaat op stap met…

Al de hele herfstvakantie keken zowel de kinderen als ik uit naar ons geplande theaterbezoek in theater Agnietenhof in Tiel. We zouden gaan…

Een t-shirt bedrukken met je eigen glitter ontwerp

Een t-shirt bedrukken met je eigen…

Houden jij of je zoon of dochter van glitter? Hoe leuk is het dan om een t-shirt te bedrukken met een eigen ontworpen glitter afbeelding?…

Mijn naam is Shirley en ik ben moeder van 3 prachtige dochters Eline (2009), Fenne (2012) en Vivine (2014). Naast dat ik het heerlijk vind om moeder te zijn, ben ik 2015 gestart met mijn eigen bedrijf Ontspannen uk. Ik wilde namelijk andere ouders ook laten ervaren wat de positieve effecten van (baby)massage en yoga op kinderen zijn. Daarnaast ben ik druk met mijn webshop met leuke kraamcadeautjes.

In mijn blogs zal ik, net als ik tijdens mijn lessen babymassage, de lezers aan het denken willen zetten, herkenning willen oproepen of van tips willen voorzien. De onderwerpen waarover ik schrijf zullen gaan over de belevenissen met mijn dochters, weetjes over baby’s en alles wat ontspanning kan geven. Leuk als je reageert op mijn blogs!

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.