);

De baby spa: wellness voor baby en moeder

De baby spa: wellness voor baby en moeder

Toen ik onlangs mijn collega vertelde dat ik een eigen praktijk in babymassage had, kwam ze meteen met enthousiaste verhalen over vriendinnen die met hun kind in Indonesië veelvuldig een baby spa bezochten. Een baby spa oftewel een wellness uitje voor je baby is in Azië een bekend fenomeen.  Ik was nog niet bekend met het concept van baby spa. Maar na een heel aantal foto’s van genietende baby’s begreep ik dat dit een heerlijk ontspannend uitje voor ouder en kind kan zijn. Ik was benieuwd  of dit concept in Nederland al bestond. En jawel hoor sinds 2017 kunnen we ook een baby spa behandeling boeken in Nederland.

 

Wat is een baby spa?

Een baby spa is een combinatie van hydrotherapie/floaten en babymassage. Tijdens de hydrotherapie/floaten spartelt je baby maximaal 30 minuten in een chemicaliën vrije wirhpool van 35 graden rond. Zijn of haar hoofdje wordt met een drijfring om het nekje boven water gehouden. Na deze sessie ga je je baby onder professionele begeleiding een heerlijke massage geven. Ook zie ik dat er spa’s zijn waar je ervoor kan kiezen je baby door een professionele masseur te laten masseren.. Persoonlijk zou mijn voorkeur daar niet naar uitgaan. Want babymassage is juist een mooi moment om de band tussen jou en je kindje te versterken.

Grappig om te lezen is dat in Nederland de babyspa’s er voor kiezen om te beginnen met het dobberen, terwijl ik lees dat dit in Azië omgekeerd is. Nu kan dit beide prima. Bij mijn cursus babymassage vertel ik ook altijd dat babymassage vaak gecombineerd wordt met een badje. Doe je een badje vooraf aan de massage dan is het kindje vaak al een beetje ontspannen en loom, en bij een massage achteraf  werkt de ontspanning extra door. Persoonlijk vind ik het niet hoeven afdrogen bij een massage achteraf vaak de reden om hiervoor te kiezen. Overal waar olie zit kan namelijk geen water zitten.

 

Met welke leeftijd bezoek je een baby spa

De baby spa is ingericht op kinderen met een leeftijd tussen de 14 dagen en 6 maanden. Voor de allerkleinsten wordt hydrotherapie/floaten niet gecombineerd met babymassage. Met babymassage kan pas worden begonnen met een leeftijd van 4-6 weken.

Baby Spa babymassage informatie over een baby spa

 

Voordelen van een baby spa

Naast dat ik me kan voorstellen dat een bezoek aan een baby spa een leuk uitje is voor jou en je baby heeft het ook voordelen.

Tijdens de hydrotherapie lijkt het net alsof je kindje terug in de baarmoeder zit wat een fijn en ontspannend gevoel geeft. Ze kunnen heerlijk zonder enkele beperking rond trappelen. Dit zorgt ervoor dat een kindje:

  • kalmeert zodat het beter tegen interne en externe prikkels kan
  • zijn spierontwikkeling bevordert
  • zijn longcapaciteit vergroot
  • zijn spijsvertering verbetert waardoor darmkrampjes verminderen

 

Wordt dit gevolgd door een babymassage dan heeft dat nog de volgende voordelen:

  • versterkt de band tussen ouder en baby (bindingsproces)
  • baby’s slapen rustiger en dieper en zijn daardoor alerter
  • baby’s groeien qua gewicht en lengte beter
  • een ontspannen baby kan beter tegen interne en externe prikkels
  • stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen, motoriek en emotionele ontwikkeling
  • versterkt het immuunsysteem

 

Ik denk dat de combinatie van hydrotherapie en babymassage vele voordelen kent.

 

Zou ik een bezoek aan een baby spa aanraden?

Persoonlijk lijkt mij een bezoek aan een baby spa een bijzondere ervaring. Echter moet je je denk ik wel vooraf realiseren dat een dergelijk bezoek, vooral voor een hele jonge baby’s, behoorlijk intensief is en dat je kindje de eerste keer mogelijk niet alleen maar ontspannen is. En dat het effect en dus de voordelen vooral pas na meerdere bezoeken komen. Dus wanneer na de eerste keer blijkt dat je baby niet volledig zen is, wil dat niet zeggen dat de baby spa niets voor jouw baby is.

 

De afbeeldingen zijn van Shutterstock: drijvende baby van Katrina Elena en de baby massage van Grekov's

Meer blogs van Shirley:

Een persoonlijk bericht van Sint voor jong en oud

Een persoonlijk bericht van Sint…

Bijna is het weer zo ver dat Sinterklaas vanuit Spanje naar Nederland komt gevaren. Mijn kinderen zijn er al druk mee bezig. De speelgoedboekjes…

Angela Schijf gaat op stap met Mozart

Angela Schijf gaat op stap met…

Al de hele herfstvakantie keken zowel de kinderen als ik uit naar ons geplande theaterbezoek in theater Agnietenhof in Tiel. We zouden gaan…

Een t-shirt bedrukken met je eigen glitter ontwerp

Een t-shirt bedrukken met je eigen…

Houden jij of je zoon of dochter van glitter? Hoe leuk is het dan om een t-shirt te bedrukken met een eigen ontworpen glitter afbeelding?…

Mijn naam is Shirley en ik ben moeder van 3 prachtige dochters Eline (2009), Fenne (2012) en Vivine (2014). Naast dat ik het heerlijk vind om moeder te zijn, ben ik 2015 gestart met mijn eigen bedrijf Ontspannen uk. Ik wilde namelijk andere ouders ook laten ervaren wat de positieve effecten van (baby)massage en yoga op kinderen zijn. Daarnaast ben ik druk met mijn webshop met leuke kraamcadeautjes.

In mijn blogs zal ik, net als ik tijdens mijn lessen babymassage, de lezers aan het denken willen zetten, herkenning willen oproepen of van tips willen voorzien. De onderwerpen waarover ik schrijf zullen gaan over de belevenissen met mijn dochters, weetjes over baby’s en alles wat ontspanning kan geven. Leuk als je reageert op mijn blogs!

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.