);

Draag jij je baby al in een draagdoek?

Draag jij je baby al in een draagdoek?

Ik hoor je denken; ‘Zo’n draagdoek, dat is toch hartstikke ingewikkeld?’ Welnee, dat valt reuze mee! Met even oefenen heb je het zo onder de knie en je baby vindt het vaak heerlijk om lekker te worden gedragen in een fijne draagdoek! Daarnaast heeft het dragen van je baby ook nog eens heel veel voordelen!

 

Voordelen van het dragen in een draagdoek

Door je baby te dragen vervul je de behoefte die jouw baby van nature heeft. Je kindje voelt zich vertrouwd bij jouw hartslag, geur en stem. Tijdens het dragen komt bij zowel de ouder als bij de baby het hormoon Oxytocine vrij, het zogenaamde knuffelhormoon. Dit hormoon draagt bij aan de band tussen ouder en kind en het gevoel van geluk en blijdschap. Dragen vermindert zelfs het huilen bij baby’s.

In een draagdoek kan jouw kindje veilig de wereld ontdekken. Vanuit de draagdoek is er veel te zien, maar kan je kindje ook jouw veiligheid en bescherming opzoeken als de prikkels te veel zijn. Ook zal je kindje leren van jouw gezichtsuitdrukking en reactie in bepaalde situaties.

Dragen kan bijdragen aan het comfort van jouw baby. Denk bijvoorbeeld aan een kindje met refluxklachten. Een kindje met refluxklachten dat rechtop wordt gedragen heeft hier minder last van dan in liggende positie.

Dragen is ook nog eens hartstikke praktisch en super hip en trendy! Je baby in een draagdoek had nog wel eens een stoffig imago, maar inmiddels raken steeds meer mensen overtuigd van de mooie voordelen en is het onderdeel geworden van een lifestyle.

 

Het knopen van een draagdoek

Het knopen van draagdoek is soms nog een kleine drempel. Het lijkt inderdaad ingewikkeld. Maar met wat oefening is het net als leren fietsen; als je het éénmaal kunt, verleer je het niet meer.

Er zijn twee soorten draagdoeken; rekbare draagdoeken en geweven draagdoeken. Met de rekbare draagdoek kun je dragen vanaf dag 1 tot ongeveer 1 jaar oud. Je kunt met deze draagdoek één knoop maken, namelijk op je buik.

Een geweven draagdoek heeft meestal een speciale weving, waardoor deze veilig is en geschikt om je kindje lang mee te dragen. Je kunt deze gebruiken vanaf dag 1 tot ver in de peutertijd. Je kunt je kindje hiermee dragen op je buik, heup of rug en er zijn vele knopen mogelijk. Een geweven draagdoek is hiermee een duurzame keuze.

Je draagt je kindje altijd rechtop en belangrijk is dat je kindje goed van knie tot knie wordt ondersteund door de draagdoek. Dit bevordert de ontwikkeling van de heupen. Je kunt je kindje dragen zolang als jij het fijn vindt. Er is geen beperking in het aantal uren per dag dat je je kindje mag dragen.

baby dragen met draagdoekkind dragen in draagdoek

Je begint in een geweven draagdoek altijd met een basisknoop op je buik. De fijnste plek voor een pasgeborene. Je knoopt dan de zogenaamde FWCC (Front Wrap Cross Carry). Deze knoop kun je gebruiken zolang jij het fijn vindt. Nadat je deze knoop goed onder de knie hebt en je kindje wat ouder wordt, kun je ook gaan heup- en rugdragen. Belangrijk is om knopen met één laag stof over je kindje te gebruiken zolang je kindje nog niet zelfstandig kan zitten. Daarna is er nog veel meer variatie mogelijk.

 

Belangrijk!

Belangrijk is de veiligheid. Fietsen met je kindje in de draagdoek wordt bijvoorbeeld afgeraden. Net als koken met je kindje voorop in verband met verbrandingsgevaar. En misschien wel het allerbelangrijkste; zorg ervoor dat het gezichtje altijd vrij is, zodat je kindje altijd wordt voorzien van frisse lucht en je kindje niet te warm is gekleed.

Wil je meer informatie of draagdoeken bekijken en bestellen, kijk dan bijvoorbeeld eens op Pure Baby Love waar je prachtige exemplaren vindt.

 

Leren dragen

Op internet zijn veel goede filmpjes te vinden. Maar soms kom je er niet helemaal uit. Dan is het altijd mogelijk om de hulp in te schakelen van een speciaal opgeleide draagconsulente.

Kom je uit de omgeving van Rotterdam, dan kun je contact opnemen met Joyce van Draagmaatjes. Zij geeft niet alleen 1 op 1 consults, maar je kunt er bijvoorbeeld ook workshops volgen.

In Onstwedde (Groningen) kun je contact opnemen met Ivette van Buidelbaby. Ook zij geeft 1 op 1 consults tijdens en na de zwangerschap, zodat je zo snel mogelijk na je zwangerschap je baby kunt gaan dragen in een draagdoek.

 

Kijk op de website van de Vereniging voor Draagdoekconsulenten voor een consulent bij jou in de buurt.

 

Wat is de perfecte badkamerspiegel voor jouw gezin

Wat is de perfecte badkamerspiegel…

Als moeder weet je als geen ander hoe belangrijk het is om een functionele badkamer te hebben. Je zult het altijd zien, niemand wil ooit douchen…

Een dagje weg als moeder

Een dagje weg als moeder

Als je niet lang geleden moeder bent geworden, of dit al jaren bent, ken je het gevoel maar al te goed: tijd voor jezelf schiet er al snel…

Een hypotheek voor alleenstaande moeders

Een hypotheek voor alleenstaande…

Het idee om een huis te kopen als alleenstaande moeder kan zeer uitdagend lijken. Er zijn veel vragen die in je op kunnen komen zoals: "Zal…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.