);

Avondritueel met een peuter

Avondritueel met een peuter

We hebben ons buikje weer vol gegeten en ik sta de vaatwasser in te ruimen, terwijl ik mijn dochter (2 jaar) vanuit de woonkamer hoor roepen: ‘mama, yoga doen!’. Ze heeft zelf al het yogamatje in de woonkamer klaargelegd, waarna ik samen met haar (lekker ‘los’ en gek, helemaal niet zweverig) yoga ga doen. ‘Mama olietje pakken?!’ zegt ze na dat wij het yogamatje hebben opgeruimd. Ze weet al precies wat er allemaal gaat gebeuren voordat zij gaat slapen. We hebben een vast avondritueel. ‘Een beetje op jouw handje en een beetje op mama haar hand’ zeg ik, waarna wij samen onze handjes en voetjes gaan masseren. Daarna is het tijd voor een verhaaltje! Dit wisselt van: het kiezen van een boekje, een boekje uit het speeldoosje van ‘de maan’ of een verhaaltje met onze zelfgemaakte ‘verhalensteentjes’. Dat laatste is vooral haar favoriet!

 

Even tussendoor een diy tip: verhalensteentjes:

 1. Zoek samen een paar stenen (in het park, bos, tuin? Etc)
 2. Pak wat verf en kwasten
 3. Bedenk een paar willekeurig leuke dingen om te schilderen (huisje, diertjes, zonnetje enz)
 4. Laat de steentjes drogen en verzamel deze in een zakje of leuk bakje
 5. Grabbelen maar….de eerste steen begint altijd met ‘Er was eens een….’ (bijv: een olifantje) waarna je weer een steentje grabbelt en zelf het verhaaltje verder formuleert.
 6. Veel plezier met jullie eigen verhalensteentjes!

 

Zodoende gaat zij lekker slapen. Wij kiezen er bewust voor om haar iedere dag een andere knuffel uit te laten kiezen, waarmee zij wilt slapen, zodat zij niet aan 1 vaste knuffel gehecht raakt (in verband met een keer vergeten, kwijtraken, wassen, enz enz enz). Ook haar tutteldoekje dat aan haar speentje hangt wisselen we regelmatig. We vertellen nog even kort wat we vandaag gedaan hebben en morgen……dan wordt het wéér een hele mooie dag! Welterusten!

» Lees ook: kinderacupunctuur bij slaapproblemen

 

Yoga en masseren als avondritueel

Aangezien onze heerlijke, energieke peuter aan het einde van de dag ‘een grote stuiterbal’ kan zijn, wil ik haar graag de rust bieden voorafgaand aan het slapen. Wanneer ik haar direct naar bedje toe breng, dan merk ik dat zij moeite heeft met in slaap komen, meer draaien in haar slaap, vaker wakker worden enz. Tijdens de yoga kan zij nog even ‘lekker haar energie kwijt’, waarna zij door het masseren van haar handjes en voetjes de mogelijkheid krijgt om meer uit haar hoofdje te komen en te ontspannen.

 

Ook een avondritueel?!

Heb jij ook een vaste avondritueel? En wat doen jullie dan? Ik ben erg benieuwd naar jullie ideeën, dus laat gerust een reactie achter!

 

De afbeelding moeder en dochter yoga is van Shutterstock

 

Dit was het eerste blog van Sandy

Hoe je goed voorbereid je bevalling in gaat

Hoe je goed voorbereid je bevalling…

Als ik 1 ding heb geleerd met betrekking tot de bevalling van mijn dochter is, dat niets tot in details ‘gepland’ kan worden, maar het wél…

Geluksmomenten in de tuin

Geluksmomenten in de tuin

Door Sandy: ‘Mama, hondjes plasje doen?!’ vraagt mijn vrolijke peuter al vroeg in de ochtend. Samen lopen we naar de bench van onze twee ‘Chihuahua…

Boodschappen doen met een peuter: 10 tips

Boodschappen doen met een peuter:…

Regelmatig hoor ik ouders zeggen, dat het soms best lastig kan zijn om boodschappen te doen met een peuter. ‘Mama, ik wil die! (met daarna…

Hoi! Ik ben Sandy, getrouwd, mama van een hele gezellige, lieve, ondernemende peuter (Evi-Sofie, 2jr) en hoogsensitief. Ik werk als pedagogisch medewerker op de buitenschoolse opvang en vind het dan ook erg leuk om creatieve activiteiten en DIY tips met jullie te kunnen delen!

Mijn andere passie: schrijven! In 2012 heb ik een eigen boekje geschreven met gedichtjes, versjes en verhaaltjes voor de allerkleinsten, ik schrijf wenskaarten met gedichten op maat en ben regelmatig te vinden op mijn eigen website waar ik blogs schrijf over diverse onderwerpen!

Reacties 2

 1. Linda

  jul 16, 2018 at 07:56

  Wat super tof! En wat creatief gevonden om zo toch de (actieve) rust te vinden aan het eind van de dag. 2. Wilma

  aug 11, 2018 at 12:24

  Onze oudste is hoogsensitief. Avondritueel is douchen of handen/voeten wassen, dan 3 boekjes lezen, liedjes zingen en elke dag benoemen hoe de nacht er uit ziet: zelf in bed slapen, als mama naar bed gaat, komt ze even kijken en als hij 's nachts wakker wordt en papa en mama liggen al in bed, mag hij bij ons verder slapen. Ik merk aan hoe druk hij os of het nodig is om de dag letterlijk door te nemen of dat het ritueel genoeg is. Komen nu in andere fase, zijn zusje is 17 weken oud en dus moet er ook aandacht gedeeld worden. Even zoeken voor allemaal, maar gaat elke dag beter, geweldig om te zien hoe ze op elkaar reageren!This thread has been closed from taking new comments.