);

Avondeten: hoe hou je het gezellig aan tafel?

Avondeten: hoe hou je het gezellig aan tafel?

Hoe vaak hoor ik het ouders niet zeggen. Elke avond weer dezelfde strijd aan tafel over het eten. Of aan tafel veel discussies en irritaties. Hoe is dat bij jou in het gezin? Ik heb 6 tips voor je hoe je het gezellig houdt aan tafel, want dat moment met het hele gezin aan tafel is juist zo belangrijk.

 

Zo hou je het gezellig aan tafel

Tip 1: Laat je kinderen meedenken over wat je eet

Maak in het weekend met het hele gezin een week menu. Laat elk kind een gerecht kiezen wat hij die week eten wil en jij vult de rest aan. Wil je voorkomen dat je alle dagen pasta eet, spreek dan met elkaar af dat het ene kind de ene week een pasta gerecht kiest en het andere kind groente en dat je dat de volgende week omdraait.

Wanneer er iets gegeten wordt wat de kinderen niet lekker vinden wijs ze er dan op op welke dag jullie het gerecht eten wat je kind uitgezocht heeft. Dit kan een hoop irritatie voorkomen. Ze weten waar ze aan toe zijn. Je kunt bijvoorbeeld een weekplanner in de keuken ophangen en daar op schrijven wat je de hele week eet. Dan zijn ze erop voorbereid.

Nog een voordeel van een weekmenu is dat je met boodschappen doen al precies weet wat je moet kopen en niet elke dag naar de winkel hoeft. Dit bespaart tijd en geld.

 

Tip 2: Wil je kind niet eten, dan eet hij maar niet

Om de sfeer aan tafel gezellig te houden is mijn advies om niet met je kind in discussie te gaan. Wil hij niet eten, dan eet hij maar niet. Maar dan krijgt hij ook geen toetje.

Je kunt ook afspreken dat hij zelf mag opscheppen en wat er op zijn bord ligt word ook opgegeten. Maar spreek dit dan wel goed en duidelijk af zodat je hier geen discussies over hoeft te voeren.

Een dagje zonder eten of met heel weinig eten kan geen kwaad. Let er wel op dat je kind er geen spelletje van maakt. Als jij als ouder weet dat je kind heel weinig lekker vindt dan adviseer ik om de afspraak te maken dat ze zelf mogen opscheppen en dat ook opeten. Zodat ze wel iets binnen krijgen. Want te veel dagen zonder eten is niet gezond uiteraard.

 

Tip 3: Zeg niet steeds wat er niet mag, maar benoem de positieve dingen

Wat goed van je dat je weer een hap hebt genomen. Ik zie dat je lekker zit te eten. Hoe was je dag vandaag?

Dus niet : eet eens door, neem nog eens een hap, zit net met je eten te spelen, ga eens zitten.

Merk je het verschil? De eerste regel is positief waardoor de sfeer aan tafel ook positief is. De tweede zin is negatief waardoor jij je als ouder gaat irriteren en de sfeer niet gezelliger wordt.

Als je tegen je kind steeds zegt zit eens stil, dan gaat dat ook irriteren. Voor jou en je kind. Laat je kind maar staan aan tafel. Als hij daardoor wel lekker eet en niet zit te knoeien omdat hij ook niet meer steeds op zijn stoel zit te wiebelen is het toch prima. Probeer niet teveel overal op te letten. Laat dingen gebeuren.

 

Tip 4: Kijk eens naar de opstelling aan tafel

Wie zit er naast wie aan tafel? Heeft iedereen een vaste plek of gaat iedereen steeds ergens anders zitten. Wanneer iedereen een vaste plek heeft is het misschien een idee om eens te kijken wat voor energie dit geeft. Misschien werkt het wel niet dat jij naast je partner zit en gaat het wel werken als je naast je oudste kind zit. Ga hiermee eens experimenteren. Welke energie komt er vrij en wie zit goed naast wie.

 

Tip 5: Geef iedereen spreektijd

Vaak wil iedereen aan tafel vertellen hoe zijn dag was en wat hij heeft meegemaakt. Spreek met elkaar af dat iedereen een aantal minuten spreektijd krijgt. Dit voorkomt dat iedereen door elkaar gaat praten en er irritatie ontstaat. Of dat een kind de hele maaltijd praat in plaats van eet en de rest niet aan de beurt komt.

Degene die spreektijd heeft, mag vertellen over zijn of haar dag en de rest luistert en mag eventueel vragen stellen.  Maak iets leuks wat op tafel rondgaat waardoor iedereen kan zien wie er spreektijd heeft.

 

Tip 6: Maak het extra gezellig

In het weekend of in vakanties kan je het extra gezellig maken aan tafel. Dit kun je doen door bijvoorbeeld met zijn allen te koken, of de tafel extra gezellig te dekken. Drinken jullie nooit aan tafel, zet dan een kan water op tafel met leuke glazen. Steek een kaarsje aan, zet een gezellig achtergrond muziekje aan. Zo zijn er nog veel meer leuke dingen om het extra gezellig te maken.

Doe dit gewoon 1x per maand. Maak daar tijd voor met elkaar.

Ik hoop dat het je lukt om met deze tips een ontspannen sfeer te creëren aan tafel om gezellig met elkaar te eten. In plaats van snel snel eten, irritaties en discussies.

De foto is van Shutterstock

 

Meer blogs van kindercoach Petra:

Avondeten: hoe hou je het gezellig aan tafel?

Avondeten: hoe hou je het gezellig…

Hoe vaak hoor ik het ouders niet zeggen. Elke avond weer dezelfde strijd aan tafel over het eten. Of aan tafel veel discussies en irritaties.…

Recensie: Eiland, het boek zonder letters + winactie

Recensie: Eiland, het boek zonder…

Vrijdag viel met een grote plof een pakketje door de deur. Mijn zoon rende ernaar toe en keek voor wie het was. Voor jou mama, zei hij. Ik…

Een kauwsieraad om beter te concentreren

Een kauwsieraad om beter te concentreren

Mama Petra en haar zoon Marc mochten een kauwsieraad uitproberen. Petra zou hier vervolgens haar bevindingen over opschrijven, maar Marc wilde…

Mijn naam is Petra en ik ben moeder van 2 lieve, stoere jongens (2006 en 2011). Ik heb jaren in de kinderopvang gewerkt en heb sinds 2015 mijn eigen kindercoachpraktijk: Kindercoachpraktijk de Puzzel. Hier begeleid ik kinderen en hun ouders bij hulpvragen zoals pesten, echtscheiding, en faalangst. Mijn oudste zoon heeft ADHD en mijn man heeft ADD. Daarom besloot ik vorig jaar een opleiding te doen voor adhd coach wat ik ook goed kan gebruiken in mijn praktijk.

Ik vind het leuk om te bloggen omdat ik op die manier ouders tips en advies kan geven en ze zo kan helpen hun kind weer in balans te krijgen. Mijn slogan voor de praktijk is Elke puzzel is het waard opgelost te worden. En daarom werk ik als kindercoach. Om samen met ouder en kind de puzzel op te lossen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.