5 alternatieven voor Samen spelen Samen delen

Heel soms aanschouw ik van een afstand een bijzonder moment waarop onze dreumes en peuter samenspelen zonder ruzie. Dan wijst onze peuter heel eigenwijs haar zusje aan welke bouwsteentjes ze kan pakken om de toren nog hoger te bouwen en onze dreumes giechelt dan enthousiast terug. Het is te schattig voor woorden! Maar meestal niet van lange duur: vanuit het niets pakt dreumes het -kennelijk- verkeerde blok en dan ontsteekt onze peuter in een uitbarsting van woede waar de Vesuvius jaloers op zou zijn. Tja, peuterdriftbuien… Ze zijn onvoorspelbaar en heftig.
Ook de oudste kan er wat van
Een andere keer gebeurt hetzelfde met hun oudste zus. Ik dacht altijd dat het mee zou vallen: een ouder kind speelt met heel andere dingen. Hartstikke fijn, want dat voorkomt ellenlange, nodeloze discussies om een Duplosteen. Maar wat blijkt? Moeders zijn net mensen, ook wij kunnen ons weleens gigantisch vergissen. De oudste vindt het namelijk soms toch leuk te vinden om met speelgoed van haar zusjes te spelen. Zo zat ze op een goede dag lekker in haar element. Tot Jut en Jul aankwamen. Ze bemoeiden zich ermee, waarop onze tiener geïrriteerd opmerkte dat zij bezig was. Even later was ze goed kwaad: die twee hebben iets kapot gemaakt waar zij mee bezig was.
Oplossingen als Samen spelen samen delen niet werkt
Het zal je waarschijnlijk niets verbazen, maar we zijn het zat om telkens weer te moeten optreden als scheidsrechter tussen de drie dames. We hebben daarom een paar oplossingen bedacht:
- Ieder heeft zijn eigen speelgoed
Op een goede dag ben ik gaan zitten met de oudste en schreef een lijstje op van de dingen waar zij graag mee speelt, zoals Lego, make-up, haar tablet en puzzels. Sinds dat moment is alles op haar lijst verboden gebied voor de kleintjes. Andersom hebben haar zusjes ook eigen speelgoed, waarvan zij weer afblijft – in elk geval zolang ze zich niet in dromenland bevinden. Is dat probleem in ieder geval vast getackeld!
- Apart spelen
Onze oudste is op een leeftijd dat ze in haar eigen kamer kan spelen, bijvoorbeeld met make-up. Daar kan ze naar hartenlust experimenteren zonder dat peuter- en dreumesvingers in een onbewaakt ogenblik nagellakpotjes opendraaien of uittesten hoe leuk oogschaduw op je voorhoofd staat. Ook gaat Ro weleens met één van de twee naar onze speelzolder wanneer ze pertinent weigeren te delen en bovendien constant op elkaars lip blijven zitten.
- De situatie compleet omgooien
Afleiding blijft het toverwoord bij kinderen, in welke situatie je ook zit. Dus ook hier is het goed tijdens zo’n middag kindermuziek aan te zetten en ze lekker te laten dansen. Of we kiezen ervoor een film op te zetten en genieten met zijn allen (of nu ja… met zijn allen) van Dora the Explorer.
- Naar buiten
Even ‘luchten’ is ook prettig voor jezelf. Door uit de situatie te stappen, zoals je eigenlijk ook bij 2 en 3 doet, verandert de sfeer vaak al gelijk. Bovendien doet de frisse buitenlucht iedereen goed – zeker als de zon schijnt of wanneer je in de plassen kunt stampen.
- Geef ze iets te eten
En soms is hun gedrag eigenlijk een uiting van trek. Zo hebben ze rond half 11 en half 4 meestal een dip, daar kun je de klok bijna op gelijk zetten. En echt, soms kan een rijstwafel of stuk fruit je dag redden: na een dag rondlopen als politieagent en vakkundig om de haverklap twee ruziënde kleintjes uit elkaar trekken, ben je namelijk meestal afgeserveerd. Een paar happen later kan de lucht weer volledig geklaard zijn (moeten ze alleen niet ineens interesse krijgen in elkaars soepstengel)
» Lees ook: samenspelen stimuleren
Foto: Shutterstock
Reacties 0