);

5 leuke spelletjes voor in het zwembad in de tuin

5 leuke spelletjes voor in het zwembad in de tuin

Een goed zwembad kopen staat voor dit jaar bovenaan mijn verlanglijstje. Het huidige zwembad wordt voornamelijk de eerste dag veelvuldig gebruikt. Na de eerste dag is het water net te koud of juist weer veel te warm en het is natuurlijk sowieso niet fijn als er rommel in het zwembad drijft. Als je het zwembad echter schoonhoudt met een filter, af en toe de rommel eruit schept, het zwembad ’s avonds afdekt en het water wanneer nodig aanvult, dan kun je er veel langer plezier van hebben. Wel is het nodig om kinderen een beetje in het water te houden door het spelen van spelletjes in het zwembad.

 

Speelgoed duiken

Soms is het zo simpel. Spelletjes in het zwembad hoeven voor de volwassen toezichthouder niet heel uitdagend te zijn, terwijl het zwemmende kind uitgedaagd wordt om te leren en te spelen. Gooi een stuk (waterbestendig) speelgoed in het water en geef je kind opdracht dit op te duiken. Hou hierbij rekening met de zwemvaardigheid van je kind en de diepte van het water. Als jullie dit een aantal keer gedaan hebben, dan kun je de regels wat gecompliceerder maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van meerdere stukken speelgoed of verstop het speelgoed onder gezonken emmertjes en bakjes.

 

Schipper mag ik overvaren?

Het spel schipper mag ik overvaren is misschien al honderden jaren oud, maar leent zich perfect als spelletje in het zwembad. Verzamel zo veel mogelijk kinderen en laat hen de schipper aanwijzen. De schipper gaat aan de andere kant van het zwembad staan. De rest zingt vervolgens: Schipper mag ik overvaren, ja of nee? Moet ik dan nog geld betalen, ja of nee? Zegt de schipper ja, dan vragen de andere kinderen “Hoe?” en de schipper bepaalt vervolgens hoe de andere kinderen de overkant moeten bereiken. Denk hierbij aan hinkelen, springen, duiken of rollen. Als de schipper iemand tikt dan is de getikte persoon af. Uren speelplezier, omdat iedereen wel een keer de schipper wil zijn. Wil je het spel echt goed spelen, dan moet je misschien wel een groter zwembad kopen.

 

Pingpongbal blazen

Voor dit spel heb je zoveel pingpongballen nodig als er kinderen zijn. Om duidelijk te krijgen wie er wint, is het raadzaam om de naam op de pingpongbal te schrijven met een watervaste stift. De kinderen krijgen ieder een pingpongbal en deze moeten zij met de handen op de rug naar de overkant zien te blazen. De bal die het eerste de andere kant van het zwembad bereikt heeft gewonnen. Als je een zwembad met pomp hebt is het aan te raden de pomp even uit te zetten om voordeel van stroming uit te sluiten.

 

Tunnel in het zwembad

Als het water van het zwembad diep genoeg is, dan kun je de duikvaardigheden van je kind oefenen door tunnel in het zwembad te spelen. De ouder of één van de andere kinderen gaat met de benen wijd in het zwembad staan en de andere kinderen moeten er onderdoor duiken. Als dit lukt dan kun je de uitdaging groter maken door meerdere mensen achter elkaar in het zwembad te laten staan. 

 

Watergevecht

Het leukste aan het zwembad in de tuin is natuurlijk altijd nog het ouderwetse watergevecht. Het zwembad kan hierbij dienen als plek die moet worden veroverd en daarnaast als de bron van al het water. Haal alle waterpistolen, waterballonnen, emmers en schepjes tevoorschijn, want de hele tuin wordt een slagveld. De regels zijn verder simpel. Probeer de tegenstander bij het water weg te jagen en verover het zwembad in de tuin. Meestal willen ouders en andere volwassenen ook wel meedoen met het watergevecht. Hou er rekening mee dat kleine kinderen nog niet zo competitief zijn en sneller af zullen haken als ze niet kunnen winnen. Laat de kinderen dus eerst een potje winnen om de moraal hoog te houden. wink

 

Heb jij al zin in de zomer?

» Lees ook: leuke spelletjes in de tuin

En check hier leuke waterspelletjes voor kinderen

De afbeelding is van Sergey Novikov by Shutterstock

Camping aan de Costa Brava: waar let je op?

Camping aan de Costa Brava: waar…

De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor veel gezinnen het moment waar ze al maanden naar uit zitten te kijken: kamperen. En dat doen…

Meer veiligheid in de badkamer

Meer veiligheid in de badkamer

Natuurlijk wil je overal een veilige omgeving creëren waar je kleintjes zorgeloos kunnen spelen. Heb je ook al eens gedacht aan de badkamer?…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.