);

Is co-sleeping iets voor jou?

Is co-sleeping iets voor jou?

Vlaanderen is vóór co-sleeping. Er zijn namelijk tig situaties, waarin het voordelig is om je baby bij jou in bed of op de kamer te laten slapen. Speciaal voor jullie: de handleiding!

De zoon was een droombaby als ‘t op co-sleeping aankwam. Van borstvoeding kwam weinig in huis bij hem; maar hij was zo rustig dat hij gerust bij ons in bed kon. Zus is van een heel ander kaliber. Die dwarrelt zo rond - inclusief kop- en ribbekaststoten. Vandaar dat co-sleeping bij ons in bed niet echt aan de orde was. Nochtans heeft haar babybedje langs het onze gestaan.

Sinds een klein jaar slapen broer en zus samen op 1 kamer. Dat gaat relatief goed. Maar soms heb ik heimwee naar de periode van co-sleeping.

Voor alle ouders die co-sleeping overwegen, schreef ik een kleine handleiding. In deze blog krijg je antwoord op vragen zoals: Is co-sleeping leuk? Hoe maak je co-sleeping comfortabel voor jou en je kind? Wat zijn de do’s en de dont's van co-sleeping? En hoe nefast is het voor je seksleven?

 

De voordelen van co-sleeping

  • Co-sleeping is gewoonweg gemakkelijk. Wie borstvoeding geeft, heeft zijn boreling bij de hand. Als je ervaren genoeg bent, kan je zelfs doorslapen terwijl je kind aan de borst hangt.
  • Er zijn ook die zogenaamde mentale sprongetjes. Die maken het een kind soms moeilijk om rustig te slapen. Of als je kind ziek is. Of zoals bij onze zoon – die schoot ’s nachts zo vaak wakker dat het niet meer de moeite was om op te staan. Door hem bij ons in bed te nemen, kon ik hem gauw en gemakkelijk troosten.
  • Het is natuurlijk nooit prettig om een baby te laten huilen. De troost - of dat nou een borst is of een aai over de bol - is nooit veraf.
  • Als je kind ’s ochtends voor jou wakker is, kan het nog even spelen – en jij doet alsof je aanwezig bent.. Natuurlijk soes je gewoon verder.
  • Knuffelen en kussen: als ze net uit bed komen, is zo’n klein kinderlijfje lekker warm. Co-sleeping versterkt de band tussen kind en ouder.
  • Sommige baby's lijden al vanaf zeer jong aan scheidingsangst. Samen slapen zorgt voor zekerheid en rust.
  • Co-sleeping zou naar verluid ook Wiegedood voorkomen, omdat baby's die co-sleepen per definitie meer op hun rug of op hun zij liggen.

 

Hoe kan je comfortabel co-sleepen?

Vanaf vier maanden kunnen borelingen veilig mee het bed in. Je kan van alles verzinnen om de veiligheid voor je kindje te verhogen; een borstvoedingskussen tussen jullie in en het kind in een slaapzak of een verzorgingskussen met een hoes tot een vierkant verbouwd.

Mocht je angstig zijn dat je alsnog boven op je kind zou rollen, weet dan dat uit de praktijk blijkt dat een moeder gepredestineerd is om zich bewust te zijn van haar kind. Dit betekent wel dat je zelden diep zult slapen.

Vlak na de geboorte en in sommige andere gevallen (zie later) wordt co-sleeping ronduit afgeraden. Een alternatief is dan een co-sleeper, verkrijgbaar in de handel.

Een goedkoop alternatief is ergens een  tweedehands ledikantje op de kop tikken en daar een kant van afhalen. Zet de open kant tegen je eigen bed aan. Zodra baby zich kan optrekken, zet je de kant er terug op.

 

Wanneer beter niet aan co-sleeping doen?

  • Als jij of je echtgenoot alcohol of drugs hebben gebruikt. Deze middelen zorgen ervoor dat je dieper slaapt en zo minder snel alert bent als je kind je nodig blijkt te hebben. Bovendien zou je in je roes sneller op je kind kunnen gaan rollen.
  • Als jij of je partner extreem obese zijn. Wie te zwaar is, loopt het risico om hun kind te gaan versmachten en bovendien is de kans dat je aan slaapapneu lijdt groter, waardoor je uitgeput wakker wordt.
  • En nét dat uitgeput wakker worden, is net als te moe gaan slapen een contra-indicatie voor co-sleeping.
  • Enkel wie in perfecte lichamelijke conditie is, zou aan co-sleeping mogen doen.
  • Slaap je in een waterbed, op een zachte matras of op een sofa bed  - dan is co-sleeping onveilig en oncomfortabel.

 

Hoe dan wel zorgen voor een veilige co-sleepingomgeving?

Laat je baby nooit alleen in bed. Lijkt logisch, maar tis rapper gebeurd dan je denkt. Een moment van onoplettendheid kan al te veel zijn.

Leg je baby, vlak na de geboorte, niet tussen jou en je partner in. Zeker niet als die zich niet lekker voelt bij de beslissing om het bed te gaan delen met een pasgeborene. Zoals al eerder aangegeven een moeder is zich meer bewust van haar kind. Geef je partner de tijd zich aan te passen aan de nieuwe slaapsituatie. Tot een maand of vier kies je beter voor een co-sleeper, verkrijgbaar in de handel.

Zorg ervoor dat je bed groot genoeg is voor drie.

Je dekens en lakens moeten voldoende licht zijn. Kleed je kind niet te warm aan.

Je matras moet bovendien stevig genoeg zijn. Een zachte matras kan je baby verstikken of oververhitten.

Zo kan je veilig slapen met de baby

 

Is co-sleeping nefast voor je seksleven?

Als er al een seksleven bestaat zo net achter je bevalling, is co-sleeping niet persé een domper op de feestvreugde. Er zijn natuurlijk andere plaatsen om te gaan vrijen, dan het bed. Je hoeft het dus niet meteen naast je baby te doen - dat leidt toch alleen maar af. En geloof me, met co-sleeping word je alleen maar creatiever als koppel

Tot slot van dit artikel zou ik nog even willen verwijzen naar co-sleeping in het kader van de opvoedingsmethode volgens de 'Attachment Parenting of het Natuurlijk Ouderschap'. Deze manier van omgang met je kids is samen te vatten in de vraag : 'Wat kan ik doen om de vertrouwensband met mijn kind te behouden en sterker te maken?'. Attachment Parenting geeft een aantal uitgangspunten om ouders hierin te helpen en eentje ervan is het bevorderen van t veilig slapen, zowel lichamelijk als emotioneel en het grote belang van tegemoet komen aan nachtelijke behoeften. As in co-sleeping.

» Lees ook: kinderen en nachtrust

 

Je peuter zindelijk krijgen

Je peuter zindelijk krijgen

Een peuter zindelijk krijgen, gaat niet altijd als een fluitje van een cent. Het ene kind is er sneller mee weg dan het andere. Mijn oudste…

Groenten en fruit? Lekker!

Groenten en fruit? Lekker!

Ik weet (net als jij) uit eerste hand hoe moeilijk kinderen het soms hebben met het eten van groenten en fruit. Ik verzamelde acht tips om…

5 tips voor een lange autorit

5 tips voor een lange autorit

Mei is dé maand bij uitstek om me stilletjes aan voor te bereiden op de Grote Vakantie, de zomervakantie. Wij gaan nl. ergens in de zomermaanden…

Geboren in Antwerpen, doorzwom ik al vele watertjes - maar één interesse bleef een constante : schrijven. In de klas werden al mijn verhandelingen en opstellen voorgelezen. Ik schreef boeken over zombies - waarin alle klasgenoten in mee speelden - en korte horrorverhalen à la Stephen King voor het schoolkrantje. Tja. Volwassener is nu mijn Vlaamse blog voor ondernemende mama's en mama-ondernemers. Er is ook die andere blog over trouwen en feesten  - ik ben nl. wedding- en personal evenplanner met een voorliefde voor het vintage thema.

Ik ben getrouwd met de liefde van mijn leven en werd op latere leeftijd moeder van Dominic (2011) en Chloé Grace (2014). Ik ben vooral op het internet te vinden, behalve op woensdag - want dan dans ik. Wil je mij beter leren kennen ? Come and meet me op http://www.mamaexpert.be

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.