De zon: Smeren, Kleren en Weren

De zon: Smeren, Kleren en Weren

Het is maandag 30 mei Nationale Huidkankerdag. Een dag waarop dus extra aandacht gevraagd wordt voor de 2e meest voorkomende soort kanker in Nederland. Zelf heb ik ook een paar vlekjes weg laten halen en laten onderzoeken. Gelukkig is daar niets ernstigs uit gekomen, maar 50.000 mensen per jaar krijgen wel de diagnose huidkanker, waarvan 15.000 een ernstige variant. Omdat de oorsprong van huidkanker o.a. ligt in hoe vaak je als kind bent verbrand en hoe lang je in de zon hebt vertoeft, wil ik er graag aandacht aan geven.

 

Cijfers over huidkanker

In Nederland krijgen 105.000 mensen per jaar de diagnose kanker. 50.000 daarvan de diagnose huidkanker, waarvan 35.000 een basaalcelcarcinoom heeft: de minst kwaadaardige vorm die zelden uitzaait en 15.000 een ernstige vorm als Plaveiselcelcarcinoom en Melanoom. 10 jaar geleden waren dit er nog 28.000, dus in 10 jaar tijd bijna een verdubbeling! Het is de 2e meest voorkomende soort kanker in Nederland en Nederland is het 2e land van de wereld waar de meeste huidkanker voorkomt. Per jaar overlijden 826 mensen aan een Melanoom en 102 mensen sterven aan een Plaveiselcelcarcinoom. Dat zijn flinke aantallen!

 

Feiten en fabels over de zon

 • Feit: Glas houdt UV-straling niet tegen. Je kunt achter glas dus bruin worden én verbranden.
 • Feit: Nederland is 2e op de lijst met landen met de meeste huidkanker
 • Feit: De kinderhuid is extra kwetsbaar voor UV-straling
 • Fabel: Mensen met een donkere huidskleur kunnen niet verbranden
 • Fabel: Kleding houdt UV-straling tegen
 • Fabel: Zo lang ik niet verbrandt, is de zon niet schadelijk

 

Waarom de kinderhuid extra beschermen tegen uv-straling?

De kinderhuid is extra kwetsbaar voor uv-straling. Dat komt omdat de celdeling bij kinderen sneller gaat dan bij volwassenen én de huid moet daarnaast ook groeien. De huid van een kind heeft daardoor minder tijd om schadelijke gevolgen van teveel UV-straling te herstellen. Het laat “littekens” achter in de cel, die op latere leeftijd huidkanker kunnen veroorzaken.

 

Het advies: Smeren, kleren en weren

Smeren

Het advies van het KWF is smeren, kleren en weren. Maar wat smeer je nu het beste op de kinderhuid of op die van jezelf? Voor dagelijkse buitenactiviteiten wordt factor 15 geadviseerd. Ga je uitgebreid zonnen of is je kind in de felle zon aan het spelen dan smeer je met minimaal factor 30. Kinderen tot 1 jaar hou je sowieso uit de zon! Er schijnt weinig verschil te zijn in bescherming van een factor 30 of factor 50, maar persoonlijk hou ik voor mijn dochter toch fijn factor 50 aan en stap pas over naar factor 30 als ze een behoorlijke ondergrond heeft. Smeer elke 2 uur een flinke dikke hoeveelheid op gezicht en lichaam. Vergeet daarbij de oren, nek en bovenop de voeten niet. Gebruik een waterproof zonnebrandcrème wanneer je door activiteiten veel zou zweten of bij zwemactiviteiten. Vergeet niet regelmatig bij te smeren na het zwemmen.

Kleren

UV-werende kleding is het beste als je schadelijke UV-straling wilt tegenhouden. Je ziet kinderen wel eens in een luchtig shirtje spelen aan het strand, maar door de losse weving van de stof is dat niet voldoende om schadelijke stralen te weren. UV-kleding werkt als een factor 50+. Hierin kan je kind onbezorgd spelen zonder te verbranden. Vergeet het hoofd niet. Een goede UV-werende zonnehoed is onmisbaar als de zon op z’n hoogst staat en een goede zonnebril is minstens zo belangrijk.

Mocht je op zoek zijn naar goede UV-kleding, dan raad ik zeker UV-Fashions aan. Dat is een webshop met het grootste aanbod aan UV-werende kleding.

Weren

Kinderen onder de 1 jaar moeten zoveel mogelijk uit de zon geweerd worden. Hun huid is nog niets gewend. Smeer ze heel goed in en laat ze spelen op een kleed onder een parasol of schaduwrijke plek. De zon is op z’n sterkst tussen 12 en 3 ’s middags. Probeer dan zelf en met je kinderen de schaduw op te zoeken en de zon te mijden.

De zon is een bron van vitamine D en belangrijk voor je, maar geniet er op een verstandige manier van!

 

Veel informatie die ik voor dit artikel opgezocht heb, is afkomstig van KWF Kankerbestrijding!

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Niet dat mijn leven elke dag vol met belangwekkende gebeurtenissen is hoor. Maar de maand juni was er eentje met hoogtepunten en dieptepunten.…

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Als ik een week hard gewerkt heb of ik heb wat moeizame momenten gehad die dag, dan móet ik even tijd voor mezelf nemen. Ik zet dan Esmée…

De zwartste dag uit mijn leven

De zwartste dag uit mijn leven

Het is morgen 30 jaar geleden: 16 juni 1989. 30 jaar geleden dat ik ’s ochtends nog vol verwachting en onschuld wakker werd, uitkijkend naar…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 2

 1. Rory

  mei 30, 2016 at 10:49

  Ik ben er weer heel erg mee bezig. Ik weet niet of je ooit het artikel hebt gelezen (van een andere blog) wat ik had gedeeld op mijn FB-pagina? Welk zonnebrandmiddel nu echt goed is en welke niet. Chemische zonnefilters of ecologische zonnebrandproducten. Voor ik het wist zat ik in de paniek en had ik bijna mijn net gekochte Nivea-zonnebrandcrème voor Mila het raam uit gegooid. Maar dat was vlak voor het slapen gaan / 's nachts. Dan moet je dus ook nooit beslissingen nemen. Maar serieus. Ik vind het best een issue. Overigens gebruik ik alleen maar factor 50 voor Mila en factor 30 voor mijzelf (en ik heb een Indisch huidje). ..  1. Esmée

   mei 30, 2016 at 11:06

   Nee niet gezien Rory, maar ik kan je reactie wel voorstellen haha. Je wilt ook het beste voor je kind. Ik gebruik voor Marisa ook factor 50 en voor mezelf factor 30. Aan het einde van de vakantie als we allemaal een flink kleurtje hebben, dan wil ik nog wel eens een stapje lager gaan qua factor. Maar ik blijf altijd smeren. En ik heb nu voor Marisa een fijne UV-werende tuniek, bikini en hoed en die gaan we deze zomer zeker veelvuldig gebruiken.This thread has been closed from taking new comments.