);

10 tips voor ouders van tweelingen

10 tips voor ouders van tweelingen

Wanneer je hoort dat je in verwachting bent van een tweeling moet je er misschien wel even aan wennen. Het is immers natuurlijk even iets anders als zwanger zijn van een eenling. De zwangerschap is alleen al anders, maar ook als de tweeling geboren is. Hierbij geef ik zelf 10 tips voor (aanstaande) tweelingouders.

 

10 tips voor tweelingouders

 1. Laat je niet gek maken met zinnen als “Ohh je zult het wel erg druk krijgen” of “jij liever als ik”. Zwanger zijn of ouders worden van een tweeling is gewoon  2x zoveel geluk. Blijf je er zelf rustig onder en ga niet lopen stressen. Ja je krijgt het misschien iets drukker, maar het kan ook erg meevallen. Ook jij bent maar een mens en niet alles hoeft perfect te lopen.
 2. Koop een tweelingbox ( of twee losse ). Ze hebben echt te weinig ruimte in een normale box. Misschien is het even passen en meten, maar het is wel fijn voor ze als ze zelf ook even de ruimte hebben.
 3. Ben je van plan om kunstvoeding te geven (of kan het helaas niet anders) verzin een makkelijke manier om ze tegelijk te kunnen voeden. Zo veel makkelijker en nee je bent echt geen ontaarde ouder als je ze in een wipstoeltje legt en de fles ondersteunt met een opgerolde handdoek.  Het zal je echt veel tijd besparen. En pak gewoon je moment met je kindjes op een ander moment van de dag.
 4. Wanneer men vraagt welke cadeaus je wenst geef dan aan dat men echt niet twee dezelfde producten hoeven te halen. Twee dezelfde boekjes is echt niet nodig. Ze spelen toch overal mee, en natuurlijk veel leuker als je verschillende dingen krijgt.
 5. Wanneer je een eeneiige tweeling hebt vergeet niet dat ze ook ieder echt een eigen ik hebben, zie ze niet als één. Belangrijk dat ze echt ieder een eigen persoontje worden. Vind de één auto’s leuk en de ander totaal niet laat dat dan ook zo, ga ze niet spiegelen. Vergelijk zo ook niet met elkaar. Iedereen is uniek, de één is sneller als de ander. Geen enkel probleem als de één wat later kruipt als de ander.
 6. Durf hulp te vragen of te accepteren. Met twee heb je immers het natuurlijk wel iets drukker als met één. Het is fijn om dingen uit te kunnen besteden. Je wordt er zelf ook rustiger en ook wat makkelijker van.
 7. Probeer wanneer het kan voor beide kinderen het ritme hetzelfde te houden. Zo heb je vaker ook je rustmomenten. En doe de bad momenten wanneer je partner er is (of wanneer je hulp hebt). En maak ook gebruik van die rustmomenten. Natuurlijk kun je iets in het huis doen op die momenten, maar neem ook echt eens je rust.
 8. Probeer nooit een schuldgevoel te hebben als je denkt dat je er één meer aandacht hebt gegeven dan de ander. Dat kost alleen maar energie die je weer in andere dingen had kunnen steken. Kun je geen borstvoeding geven, ook daar geen schuldgevoel over hebben. Het is immers niet zo eenvoudig als bij een eenling.
 9. Wanneer je gaat kijken voor een babyfoon, kies er één met 1 of twee camera’s. Zodat je beide kindjes via die camera ook kunt zien wanneer ze huilen. Dat scheelt waarschijnlijk enorm veel voor niks naar boven te lopen.
 10. Word lid van NVOM (Nederlandse Vereniging van Ouders van Meerlingen). Waar kennis en ervaringen worden gedeeld. En je ook nog leuke bijeenkomsten hebt en je 4 keer per jaar een informatief magazine krijgt.

Dit zijn tips waar ik zelf erg veel aan gehad heb. Tevens zijn er ook nog enkele facebookgroepen waar je lid van zou kunnen worden. Daar worden ook veel vragen gedeeld en beantwoord.

Nog één belangrijke tip : Geniet er ook van !

Op stap met een tweeling

Op stap met een tweeling

Voordat mijn tweeling Olaf en Xavier er waren kon ik makkelijk even snel weg wanneer ik wilde. Of het nou ging voor een kleine boodschap of…

Het eerste jaar met een tweeling

Het eerste jaar met een tweeling

Inmiddels zijn Olaf en Xavier 1 jaar en kunnen nu terug kijken naar het eerste jaar met een tweeling. Hoe hebben we het ervaren? Was het zwaar…

Hebben tweelingen nu echt veel aan elkaar?

Hebben tweelingen nu echt veel…

Wanneer ik samen met onze tweeling boodschappen ga doen, krijg ik vaak te horen dat het wel leuk is zo met z’n tweeën. Dat ze elkaar hebben…

Margareth (Miss Mags), 35 jaar en ik woon in Brabant. Woon samen met mijn vriend en onze twee honden en op 28 februari 2015 ben ik bevallen van een tweeling, Olaf en Xavier. Op mijn eigen blog (Miss Mags) schrijf ik met veel liefde en plezier voornamelijk over lifestyle, beauty en fashion. Maar ik schrijf ook over mijn privé, zoals over de tweeling en dingen die mij zoal bezig houden.

Naast het bloggen, zorgen voor de tweeling én de andere bedrijvigheden ben ik vooral bezig met mijn webwinkel in muurstickers (Mudeco – Topmuurstickers). Alsof dit al niet druk genoeg is ben ook nog bezig met mijn eigen bedrijf in grafisch design en webdesign en doe ik ook voor enkele andere bedrijven hun webmanagement. 

 

Reacties 1

 1. Linda - Go or No Go

  jan 03, 2016 at 12:48

  Leuk om te lezen! :-)
  Hier een tweelingmama die de meeste tips van hierboven zeker herkent!
  Nog een geruststelling voor de aanstaande tweelingmama's: In het begin heb je je handen vol, maar hoe ouder ze worden, hoe rustiger het wordt! Dat vind ik echt...onze jongens kunnen de hele dag met elkaar spelen, ze hebben qua spelletjes precies hetzelfde niveau dus ieder spel kunnen ze samen spelen. Met een ouder en jonger broertje/zus wordt spelletjes spelen een stuk lastiger vanwege het niveau verschil.This thread has been closed from taking new comments.