);

Het juiste formaat fiets kopen voor je kind

Het juiste formaat fiets kopen voor je kind

Om mij heen merk ik dat veel ouders dit nog best lastig vinden. Hoe kies ik de juiste fiets voor mijn kind? Milan kan al erg goed fietsen en fietst ook al heel lang zelf naar school. Veel kinderen uit Milan's klas moeten nog leren fietsen. Wist je dat zowel een te grote als een te kleine fiets gevaarlijk kan zijn?

 

Waarom is een te kleine of te grote fiets gevaarlijk?

Bij een te kleine fiets kunnen de knietjes steeds tegen het stuur komen, waardoor het kind uit balans raakt. Maar ook zitten de knieën in de weg als het kind een bocht moet maken.

Bij een te grote fiets kan het kind niet snel genoeg afstappen als het snel moet remmen. Maar ook kan het kind niet goed met de voeten op de grond en op- en afstappen is dan erg lastig. 

 

Hoe kies je de maat van een fiets?

Veel mensen kiezen een kinderfiets op basis van de leeftijd...
Vaak hoor ik mensen zeggen als ik vertel dat de fiets 18 inch is dat zij die maat dan ook moeten kopen. Maar Milan is echt heel groot voor zijn leeftijd. Je kan dus beter naar de kleding maat van het kind kijken dan naar de leeftijd. En dan heb je ook nog eens te maken met de bouw van een fiets.  Zo heb je een kleinere maat nodig van de populaire fietsen waar een fietsmand voorop kan. Door de bouw vallen deze weer groter/breder en heb je een 24 inch nodig als je kind eigenlijk een 26 inch zou moeten hebben.

Maar hoeveel inch hoort nu bij welke kledingmaat??

Kledingmaat                         Zadelhoogte en bandenmaat

 

Maat 98 tot 104                     43 centimeter en 12 inch

Maat 104 tot 110                   53-centimeter en 16 inch

Maat 110 tot 116                   58 centimeter en 18 inch

Maat 116 tot 122                   61 centimeter en 20 inch

Maat 122 tot 128                   63 centimeter en 22 inch

Maat 128 tot 140                   63 centimeter en 24 inch

Maat 140 tot 152                   63 centimeter en 26 inch

 

Zoals je in deze tabel kan zien is er een overlap in de kleding maat. Want een kind met kleding maat 104 is dat nu een 12 inch of juist een 16 inch? Het juiste antwoord zou dan op basis van deze tabel 16 inch moeten zijn. Zelf vind ik het wel aan te raden om samen bij een fietsenwinkel te kijken welke maat het beste past. Omdat het soms per fiets en frame weer verschilt. 

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een fiets?

Zorg dat je kind met met gemak de grond kan raken met de voeten en zorg ervoor dat het kind niet met gestrekte benen moet fietsen. Koop dus geen fiets op de groei!

 

Een fietshelm

Helaas realiseren veel ouders zich niet wat de gevolgen kunnen zijn van het niet dragen van een fietshelm. Of ouders denken: “ach het zal wel meevallen”. Maar juist kinderen die net leren fietsen, vallen meestal wat vaker. Een fietshelm vangt dan een groot deel van de klap op. Er belanden dagelijks behoorlijk wat kinderen op de SEH (spoedeisende hulp) met hoofdletsel. Dit had met een helm voorkomen kunnen worden. En een fietshelm kan vallen en/of botsingen tot 25km/uur prima aan. Bij een botsing harder dan 25km/uur beschermt de fietshelm niet voldoende, maar altijd meer dan wanneer je kind hem niet draagt. Koop daarom naast een goed passende fiets ook een goed passende fietshelm.

En fietsen maar!

 

Het juiste formaat fiets kopen voor je kind

Het juiste formaat fiets kopen…

Om mij heen merk ik dat veel ouders dit nog best lastig vinden. Hoe kies ik de juiste fiets voor mijn kind? Milan kan al erg goed fietsen…

Avonturenpark Hellendoorn is 80!

Avonturenpark Hellendoorn is 80!

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van het nieuwe seizoen van Avonturenpark Hellendoorn. Ze bestaan alweer 80 jaar. Speciaal daarvoor…

Je kind veilig vervoeren op de fiets

Je kind veilig vervoeren op de…

Het mooie weer komt er weer aan, we willen graag lekker gaan fietsen met ons kleintje. maar vanaf wanneer mag een baby eigenlijk mee op de…

Hi, mijn naam is Yvonne en ik ben moeder van 3 zonen: Justin, Dylan en Milan. Beauty daar heb ik mijn hele leven al iets mee, ik ben schoonheidsspecialiste en daarnaast ook nog visagiste. Als visagiste heb ik door heel Nederland gewerkt, fotoshoots en met bekende Nederlanders. Maar na de geboorte van mijn derde zoon wilde ik iets anders. Ik ben mijn eigen beautyblog gestart maar sinds een paar jaar heb ik al mijn tijd en passie gestopt in mijn online magazine voor Veganisten: vegalifestyle.nl

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.