);

Zo wordt jouw kind zelfstandig

Zo wordt jouw kind zelfstandig

Hoe zelfstandig is jouw kind? En hoeveel ruimte geef jij je kind om zelfstandig te zijn? In dit blog lees je wat jij kunt doen om de zelfstandigheid van je kind te laten toenemen. En daarmee groeit je kind ook in zelfvertrouwen!

Als ouders hebben we vaak de neiging om onze kinderen te helpen. We zetten het pakje drinken rechtop, herinneren hem aan zijn gymtas, vertellen wat het kind kan terugzeggen op die nare opmerking, zeggen dat ze een hand moet geven.

 

Welke boodschap krijgt jouw kind als je voor hem denkt?

Zomaar wat voorbeelden die ons iedere dag gebeuren. Dit gaat meestal vanzelf, je probeert je kind gewoon even te helpen. Alleen... onbewust zeg je dit tegen je kind als hij voor hem denkt:

  • ‘Je bent nog (te) klein’
  • ‘Je kunt het nog niet zelf’
  • ‘Mama/papa weet het beter’.

En dat is nou juist wat je niet wilt, je wilt je kind zelfstandigheid en zelfvertrouwen meegeven.  Hoe doe je dat?

 

Loslaten, je kind zelf tot oplossingen laten komen

Eén van de lastige dingen in de opvoeding: je kind loslaten. Toch heeft je kind dit juist zo hard nodig. Dit begint al op een leeftijd van 1,5 jaar, als je kind de wereld gaat verkennen. Laat je hem vrij en grijp je alleen in bij gevaar? Of zit je er steeds bovenop en voorkom je dat je kind valt of zich stoot?

Hoe meer ruimte jij je kind geeft om zelf tot oplossingen te komen, des te meer word je verrast door de creatieve oplossingen van je kind! Want kinderen zijn heel goed in staat om hun eigen oplossing te bedenken.

 

5-Stappenplan om jouw kind te helpen in zijn zelfstandigheid

Een basisregel is: grijp alleen in bij gevaar. Wacht met reageren en bekijk hoe jouw kind de situatie oplost. Bijvoorbeeld als het verf op de grond morst, zijn beker omgooit, iets wil pakken waar het niet bij kan.

Met deze vijf stappen help jij je kind om zelf na te denken en tot oplossingen te komen:

  1. Herhaal de woorden van je kind: ‘Je wilt buitenspelen, maar je weet niet of er iemand is om mee te spelen’. Je laat merken dat je je kind ziet en serieus neemt. Door niet meteen met een oplossing te komen, wordt je kind gestimuleerd om zelf na te denken.
  2. Stel vragen over de mogelijke oplossing: ‘Hoe kun je dat nu oplossen?’, ‘Hoe zou jij dat doen?’, ‘Hoe kun je ervoor zorgen dat je iemand hebt om mee buiten te spelen?’.
  3. Vraag door en laat je oordeel achterwege: misschien denk je dat de oplossing die je kind aandraagt, niet gaat werken. Laat je kind hier zelf achter komen door de juiste vragen te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Bereik je hiermee wat je wilt, namelijk …?’, ‘Helpt dit of zijn er misschien ook nog andere dingen die ook helpen?’, ‘Hoe zou dat gaan als je … zou doen?’. Met afkeuring bereik je dat je kind minder zelf durft na te denken.
  4. Weet je kind niet wat hij kan doen? Geef een ‘verkapte’ tip: vraag je kind of je mag meedenken: ‘Mag ik je een tip geven?’ en geef de tip. Of zeg: ‘Zou het ook kunnen helpen als je … doet?’.
  5. Complimenteer je kind: ‘Hoe vind je het van jezelf dat jij het zelf hebt opgelost?’.

Gebruik deze stappen steeds opnieuw in situaties dat je kind iets lastig vindt of dingen niet lukken. En dan groeit je kind in zelfvertrouwen: ‘Het is mij gelukt!’.

Laat je verrassen!

Ga met bovenstaande tips aan de slag, geef er je eigen draai aan en laat je verrassen door de geniale oplossingen van jouw kind. Je zult zien dat je kind groeit in zelfstandigheid en je bovendien meer tijd overhoudt!

Je bevordert de zelfstandigheid van je kind ook door middel van de checkpad! Een heel simpele maar handige dagplanner voor taakjes in de ochtend en de middag en avond. Kijk HIER voor de checkpad. Bewezen effectief!

» Lees hier: review van de checkpad

Meer lezen op opvoeding?

» Lees ook: van een onzeker naar een weerbaar kind

 

Meer blogs van kindercoach Daniëlle:

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Als je kind het niet naar zijn…

Een groot gedeelte van de dag brengt je kind door op school. En om nieuwe dingen te leren, moet je kind zich op zijn gemak voelen. Het is…

Regels stellen

Regels stellen

Regels.. Tja, dat je je kinderen ermee helpt, is vast geen nieuws. En dat je consequent moet blijven en niet moet toegeven, heb je vast ook…

Zo luistert je kind sneller naar je

Zo luistert je kind sneller naar…

Je hebt al drie keer gezegd dat je kind zijn jas op moet hangen, het rondslingerende speelgoed opruimt, zijn tablet weglegt. En wat doet je…

 

Hallo! Mijn naam is Daniëlle Schollaart-van der Eijk: ik ben pedagoog, kindercoach en weerbaarheidstrainer. In Moordrecht (vlakbij Gouda) heb ik mijn praktijk Apetrotse Kinderen, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Hier help ik kinderen om vaardigheden te leren waarmee ze moeilijke situaties kunnen oplossen. Kijk voor meer informatie op www.apetrotsekinderen.nl

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.