);

De mama van baby Lucas

De mama van baby Lucas

Tineke Franssen is vorig jaar mama van Lucas geworden. Ze woont met haar vriend in Spanje en werkt daar voor een Telecombedrijf en heeft een eigen bedrijfje opgericht in career services. Vanwege de verschillen in opvoeden in Spanje en Nederland besloot ze te bloggen over haar ervaringen als werkende moeder in een land dat er andere ideeën op nahoudt. In De mama van baby Lucas, vertelt Tineke over het eerste jaar na zijn geboorte.

 

Je zoon heet Lucas. Waarom de keuze voor deze naam?

We wonen nu in Spanje (mijn vriend is Spaans), maar hebben allebei veel in het buitenland gewoond en gewerkt dus wie weet wat onze volgende bestemming is. Daarom wilden we een naam die in het Nederlands, Spaans en Engels goed klinkt en niet in elke taal heel anders uitgesproken wordt. Voor een meisje hadden we een hele waslijst die hieraan voldeed maar voor een jongen was Lucas eigenlijk onze eerste en enige optie. 

 

Hoe verliep de bevalling van Lucas?

De bevalling verliep vooral heel erg snel en chaotisch. Toen ik ´s ochtends wakker werd herinnerde ik me dat ik ´s nachts een paar druppels vocht verloren had maar ik dacht niet dat m´n water gebroken was (ik had het beeld in m´n hoofd van liters water en dit waren misschien 3 druppels). Toch besloten we om even naar het ziekenhuis te gaan voor de zekerheid. Daar aangekomen ging alles ineens ontzettend snel, 3cm ontsluiting bij aankomst en na een weeën storm van 15min (auw!) volledige ontsluiting. We gingen om 8.15u naar het ziekenhuis en nog geen anderhalf uur later was Lucas geboren. Aan de ene kant fijn dat het geen uren (of dagen) durend proces was maar aan de andere kant was er veel stress en paniek (rondrennende dokters omdat ze Lucas´ hartslag kwijt waren, wel / geen keizersnede, naar de operatiekamer maar toch te laat voor een keizersnede, huilende gynaecoloog van de stress) en was het ook niet fijn dat César er niet bij mocht zijn. Achteraf werd ons ook wel verteld hoeveel geluk we hadden dat we wel naar het ziekenhuis waren gegaan en ik wil er ook niet over nadenken wat er anders was gebeurd! 

 

En dan ben je moeder, voelde dat ook direct zo?

Nee, niet echt eigenlijk. Ik heb het laatste gedeelte van mijn bevalling niet meegemaakt omdat ze me iets hadden gegeven waardoor ik even “out” ging dus toen ik mijn ogen weer open deed en César daar stond met een baby in z´n armen had ik zoiets van “huh, van wie is die baby, ik heb nog helemaal niet geperst”.  Daarna had ik wel heel snel dat “mama bear” beschermende gevoel naar hem toe maar ik associeerde het niet direct met me moeder voelen.  

 

Was Lucas een makkelijke baby?

Ja volgens mij best wel. In het begin moest hij vaak drinken i.v.m. ondergewicht en dat maakte vooral de nachten best intens maar hij heeft nooit veel gehuild. Hij is altijd erg vrolijk en geeft iedereen (bekend en onbekend) een big smile. Met eten is hij iets te makkelijk, hij lust namelijk alles en al het eetbare moet uit zijn blikveld blijven anders wil hij het ook.   

 

Wanneer sliep hij voor het eerst door?

Hij slaapt nu sinds een paar weekjes echt door (knock on wood dat ik dat niet vervloek door het op te schrijven!), dus dat heeft best even geduurd. Toen we de nacht- en late avond- voedingen weg hebben gelaten (met ongeveer 5 en 6 maanden geloof ik) begon hij steeds langer te slapen. In het begin werd hij nog uit gewoonte wakker om die tijden en daarna werd hij nog vaak 1 of 2 per nacht wakker als hij zijn speen kwijt was. Dan was het speen er weer in en doorslapen. Maar nu de laatste weken slaapt hij meestal aan 1 stuk van 19u tot 6/7u. Qua tips, vooral geduld denk ik. Wij voelden ons niet goed bij “gecontroleerd laten huilen” dus wellicht dat het daarom wat langer heeft geduurd tot hij doorsliep. Wat voor ons goed ging was om hem de tweede helft van de nacht tussen ons in laten slapen, hij sliep dan veel rustiger en langer aan een stuk door. Dit werd steeds iets minder langer omdat hij beter ging slapen en nu is het vaak alleen ´s ochtends nog een uurtje.   

 

Gaf je borstvoeding of flesvoeding? En vanwaar die keuze?

Voornamelijk borstvoeding maar omdat Lucas zo klein was en de borstvoeding langzaam op gang kwam hebben we de eerste 2 a 3 maanden moeten bijvoeden met flesvoeding. Daarna heb ik eigenlijk tot 8 maanden alleen borstvoeding gegeven, en met 8 maanden zijn we overgegaan op flesvoeding. Ik wilde borstvoeding proberen en toen het uiteindelijk allemaal lukte (al heeft dat wat tranen en schreeuwen gekost!) vond ik het wel zo makkelijk (geen flesjes wassen, niks hoeven meenemen als je buitenshuis bent, altijd voeding bij de hand) en ook een knus moeder-zoon momentje.

 

Hoe heb je het eerste jaar ervaren als nieuwbakken moeder?

Mijn eerste jaar is nog net niet voorbij maar het is voorbij gevlogen! In het begin moest ik erg wennen, de verantwoordelijkheid over zo´n mini mensje waar je bij alles rekening mee moet houden is niet niks. Omdat hij zo klein was en langzaam dronk moest hij in het begin elke 2uur aan de borst en elke voeding duurde bijna een uur dus ik had telkens maar een uurtje “rust” tussendoor, best heftig. Ook moest ik er erg aan wennen dat je die eerste weken niet veel doet, ik was altijd erg van de to-do lijsten en nuttig bezig zijn maar vooral de eerste weken fladderen de dagen een beetje voorbij zonder dat je echt iets doet en je ziet de to-do lijst (=wasmand) met de dag groter worden. Nadat we een beetje een ritme gevonden hadden na die eerste maanden begon ik wat meer te genieten en elke dag met Lucas is weer een nieuw avontuur. Het is super om te zien hoe hij elke dag weer wat nieuws leert!    

 

Wanneer ben je weer gaan werken? Of heb je andere keuzes gemaakt?

Ik ben na 4maanden weer aan het werk gegaan, voor 4 dagen per week. Ik ga 2 dagen per week naar kantoor en werk 2 dagen vanuit huis.  

 

Gaat Lucas nog naar opa/oma, gastouder of kinderdagverblijf? En is de keuze bewust geweest en/of gebaseerd op kosten?

Lucas is dit eerste jaar 3 middagen per week naar zijn opa & oma gegaan. César is door zijn rooster altijd tot 13u thuis dus we hadden alleen hulp ´s middags nodig. Ik vond vier maanden nog erg klein voor een kinderdagverblijf dus daarom hebben we deze keuze gemaakt. Na de zomer begint hij op het kinderdagverblijf voor drie dagen van 10-16u.   


Denk je dat er nog een baby komt in de toekomst?

 Dat zou leuk zijn in de toekomst!! 

Tineke en baby Lucas  

 

Dank je wel Tineke voor je leuke bijdrage aan deze rubriek en de foto's van Lucas en je gezin. Heel veel geluk met hem! Tineke blogt op haar eigen website Workingmommyabroad.com en je kunt haar volgen op FacebookInstagram en Twitter.

 

Meer lezen van deze rubriek: De mama van baby…?

De 10 leukste cadeaus voor nieuwe mama's

De 10 leukste cadeaus voor nieuwe…

Er is een baby geboren, en dat moet gevierd worden! Of het nu gaat om je beste vriendin, je lieve zus of een verre nicht, jij gaat waarschijnlijk…

Kerstkaarten kopen: klein gebaar veel waardering

Kerstkaarten kopen: klein gebaar…

Verstuur je nog steeds kerstkaarten? Daarmee laat je zien aan je vrienden en familie dat je echt om ze geeft. In dit digitale tijdperk versturen…

De verbouwing van je woning: waar begin je mee?

De verbouwing van je woning: waar…

Voel je je niet meer helemaal thuis in je woning? Bevalt bijvoorbeeld de keuken of badkamer niet meer helemaal? Of vind je de stijl van je…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.