De bibliotheek: een pretpark vol boeken
De bibliotheek. Ik ben er mee opgegroeid. Ik ben een echte lezer, mijn man ook en we hebben het lees-gen doorgegeven aan onze kinderen. Toen ik jong was, was de bibliotheek de plek waar je boeken kon lenen, onderwerpen op kon zoeken voor werkstukken en plaatjes uit boeken kon kopiëren. Later was de bieb de plek waar Internet was, ging je er heen om informatie online te lezen. Gedurende de lange reizen die ik samen met mijn zus maakte, was de bieb onze beste vriend. Dit was de enige plek waar we mails konden versturen en contact konden houden met het thuisfront.
» Lees ook: AVI leesniveaus uitleg
Verdwijnt de bibliotheek?
Tegenwoordig is dit helemaal over. Gaan mensen nog wel naar de bibliotheek? Boeken worden vaak gekocht, men leest een E-book in plaats van een papieren boek en Internet hebben we allemaal thuis. Voor een werkstuk hoeven we niet meer naar de bieb toe.
Steeds vaker lees je het in de bladen. De bibliotheek verdwijnt uit het straatbeeld. Een aantal bibliotheken hier rondom ons dorp hebben hun deuren gesloten . Onze bibliotheek is dan nog wel open. De openingstijden zijn erg beperkt en de selectie boeken niet groot.
Mij doet dat verdriet. Voor mij is de bieb de plek om even tot rust te komen, tijdschriften te lezen en boeken te lenen. Die wil ik niet kwijt uit ons dorp. Blijkbaar zijn meer mensen dit met me eens en wordt de bieb steeds vaker ingezet voor extra activiteiten. Het buurtcafé, waar een kopje koffie gedronken kan worden, waar cursussen gehouden worden en school maakt vaak gebruik van voorleesdagen enzovoorts.
Elke 3 weken naar de bieb
Omdat we thuis allemaal dol zijn op lezen ga ik elke drie weken samen met de jongens naar de bieb. We nemen hier echt uitgebreid de tijd voor. De jongens kijken rustig rond en zien het echt als een pretpark. Zoveel keus, zoveel onderwerpen. Ze zoeken uit wat ze mee willen nemen. Normaliter nemen ze elk 2 leesboeken en 2 voorleesboeken mee, alhoewel ze tegenwoordig ook graag informatieve boeken mee nemen over haaien en dinosaurussen.
Voorlezen en lezen
Al vanaf dat de jongens klein waren las ik voor en nu nog steeds. Elke avond voor het slapen gaan lees ik voor. De jongens vinden dit leuk, maar ikzelf geniet er ook van. Ik denk ook zeker dat het vele voorlezen en het voorbeeld dat wij geven de jongens ook enthousiast hebben gemaakt voor het lezen.
Ik geniet volop van de ontwikkeling rondom het lezen. Van letters plakken, naar hele volzinnen. Ik hoop dat ze nog lang van het lezen en de bibliotheek mogen en kunnen genieten.
Dit blog is geschreven in het kader van de nationale voorleesdagen, van 27 februari t/m 6 februari gehouden worden. Hier vind je meer blogs over boeken en lezen.
Het haaienboek winnen!
Is jouw kind ook gek van informatieve boeken? Het haaienboek van Uitgeverij Gottmer mogen wij weggeven! Hoe cool is dat! In dit rijk geïllustreerde boek leer je alle weetjes over haaien zoals:
- - Waar vindt een reuzenhaai zijn voedsel?
- - Hoe voorkomen we dat de haai uitsterft?
- - Hoe vaak wisselt een haai tanden?
- - En waarom wordt de wobbegong ook wel tapijthaai genoemd?
Dit schitterende boek kost 14,95. Bestellen kun je het bij de boekhandel met isbn: 9789025745684 en bij Bol.com
Maar winnen kan nu bij ons! Ga naar onze Facebookpagina en like het actiebericht, geef ook aan voor wie je het boek wilt winnen. Zaterdag 30 januari maken we de winnaar bekend via Facebook.
De link naar Bol.com bevat een affiliate link. Wanneer je je boek via deze link bestelt, dan ontvangen wij daar een kleine commissie over. Jij betaalt niets extra, maar wij kunnen mede door links als deze de kosten van het onderhoud van deze website bekostigen.
Reacties 0