Je kind veilig online

Je kind veilig online

Mijn dochter is pas 7 en ze begint nu al over een mobieltje. Als ik haar dan vraag wat ze ermee wil doen, zegt ze: foto’s maken en spelletjes spelen. Gelukkig zegt ze nog niet: chatten met m’n vriendinnen, anders was ik echt van mijn stoel gevallen. Die smartphone zal er uiteindelijk wel komen, maar wat mij betreft pas als ze naar de brugklas gaat. Wel weet ze al wat Facebook is. Als ze een mooie tekening heeft gemaakt of ik maak een foto van haar, dan wil ze die het liefst delen met de hele wereld. Ik moet hem dan van haar op Facebook en Instagram zetten. Ik heb haar uitgelegd, dat iedereen haar foto of tekening dan kan zien en dat mensen daarop kunnen reageren. Nou, dat was precies de bedoeling, volgens haar. Ik ben daar zelf niet krampachtig mee bezig. Ik ben blogger en deel veel van mezelf en van mijn dochter online. Ik zorg er altijd wel voor dat ze op haar voordeligst online gezet wordt. Geen foto’s dus waar ze zich later voor zou kunnen schamen. Want ik realiseer mij goed dat alles wat je online zet, is here to stay.

 

Kinderen en social media?

Momenteel ligt de gemiddelde leeftijd rond 10 jaar (groep 6/7) wanneer kinderen gebruik beginnen te maken van social media. Dat lijkt inherent te zijn aan de aanschaf van de zo gewenste smartphone. Ik ben dan met mijn 12 rijkelijk laat, begrijp ik. Eenmaal in de brugklas maken bijna alle kinderen gebruik van een of meer vormen van social media. Instagram en Snapchat zijn hierbij het meest populair onder jongeren van deze leeftijd.

 

Het e-book

Deze informatie heb ik overigens niet zelf verzonnen of opgezocht. Het komt uit het pas uitgebrachte e-book: Bewust social media voor ouders – je kind veilig en positief online. De schrijvers Masja Slootweg en Claudia Helsloot geven aan dat het belangrijk is om kinderen tijdig voor te lichten over het veilig en verantwoord gebruik van social media. Net als dat je verkeersvoorlichting en seksuele voorlichting geeft, zal je dat dus ook op het gebied van social media moeten doen vóórdat ze ermee starten. Maar voordat je je kind hierbij kunt begeleiden, is het van belang dat je zelf enige kennis en ervaring hebt met social media. En dus vertelt het e-book jou in 57 A-4tjes alles over de privacy-instellingen van Facebook, What’s app, Snapchat en Instagram. Het geeft je als ouder tips hoe je je kind het beste kunt begeleiden bij het online zijn, geeft aan hoe je het beste om kunt gaan met cyberpesten wat een steeds groter probleem wordt én vertelt de basisregels voor een veilig en positief social media gebruik van je kind.

Meer informatie? Ga naar www.bewustsocialmedia.nl

Je kunt het e-book daar aanschaffen voor €4,95.

 

Ik vind het een absolute must voor alle ouders met kinderen die in groep 6/7 zitten. Ook al heb je voor jezelf besloten dat ze toch echt pas gebruik gaan maken van social media en die smartphone pas krijgen als ze 12 zijn en naar het voortgezet onderwijs gaan….je kunt maar voorbereid zijn.

 

Winnen!

Je kunt het e-book bij ons winnen! We mogen 2 exemplaren weggeven. Wil jij heel graag volledig op de hoogte zijn en voorbereid zijn op het moment dat jouw kind online gaat? Laat dan hieronder je reactie achter. Je mag ook reageren via Facebook.

Woensdag 2 december krijgen de winnaars persoonlijk bericht.

Kamperen: mijn 10 ergernissen

Kamperen: mijn 10 ergernissen

Laat ik vooropstellen dat ik kamperen echt heel leuk vind. Niet zozeer voor mezelf, hoewel ik er erg van kan genieten, als wel voor onze dochter.…

Je interieur baby en dreumes proof

Je interieur baby en dreumes proof

Voordat je kinderen kreeg richtte je je huis vooral in met meubels die je mooi vond. Je had misschien net als ik een glazen salontafel, een…

Glamping in Frankrijk: camping Lac de Thoux

Glamping in Frankrijk: camping…

Na 1100 kilometer gereden te hebben met uiteraard file rond Parijs kwamen we redelijk moe en uitgewrongen aan bij camping Lac de Thoux net…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 4

 1. Anneke

  nov 26, 2015 at 02:33

  Blijft zó lastig! Mijn oudste is net 11, heeft nog geen smartphone - alleen een antiek mobieltje uit de kast met afgedankte toestellen, omdat we graag willen dat hij kan bellen als hij op de fiets ergens heen gaat. Hij heeft wel een laptop en is dol op bijv Minecraft. Een Facebook account hebben mijn kids van 9 en 11 nog niet.
  Dit alles in tegenstelling tot de meeste van hun klasgenoten. En Facebook is wel een wens, want bij veel spelletjes krijg je een extraatje als je inlogt via FB. Buiten dat hoeven ze zelf gelukkig nog niet zo nodig. Wel krijg ik zelf regelmatig vriendschapsverzoeken van klasgenootjes van m'n jongens, of kinderen van vriendinnen... ik weiger ze stelselmatig. Die kids hoeven niet te zien wat ik te delen heb! De regels van FB zelf zeggen dat je 13 moet zijn, ik weet niet of we dat kunnen aanhouden als mijnheer volgend jaar naar de middelbare gaat. Maar dat zien we dan wel.
  Dusssseh - ja, ik vind het belangrijk om heel bewust om te gaan met het digitale leven van mijn kids. En zo'n boek... kan daar natuurlijk goed bij helpen!


 2. Frederique

  nov 26, 2015 at 10:44

  Helemaal mee eens, social media voorlichting is zo ontzettend belangrijk. Zowel mijn dochter als mijn zoon kregen een smartphone in groep 8. Dat vind ik een goede leeftijd/goed moment. Op die manier konden ze er allebei al goed mee omgaan toen ze naar de brugklas gingen. Mijn kleinste zit in groep 5 en die heeft (dus) geen mobiel. Ik heb in ieder geval voordat ze smart phones hadden hele lange gesprekken met ze gehad en ik heb het eerste jaar ook alles 'gescreend', vonden ze zelf ook fijn dus dat scheelt!


 3. Gre

  nov 26, 2015 at 11:25

  Mijn dochter zit in groep 8 de hele klas op een paar na hebben al een smartphone. Ik wilde er ook mee wachten tot de brugklas nu heb ik zelf onlangs een nieuwe telefoon aangeschaft en ben ik door mijn nieuwe baan niet thuis als ze uit school komt. Omdat ik toch graag wil weten waar ze uithangt heb ik haar mijn oude smartphone gegeven met een prepaidkaart erin en er wordt wat afgeappt in die klas de ene na de andere groep wordt aangemaakt. Het ene onzin berichtje na het andere hahahaha en afkortingen die ik al helemaal niet meer kan volgen ????.
  Het hoort bij deze tijd en je kunt er niet onderuit ook instagrsm is razend populair uiteraard probeer ik haar goed bij te brengen dat ze voorzichtig moet zijn met het plaatsen van foto's. Maar sommige dingen gaan zo snel dat ik graag door een duidelijk niet al te dik boek op de hoogte gebracht zou willen worden. Dus kom maar op met dat E boek ????


 4. Jolanda

  nov 27, 2015 at 04:33

  Voorkomen is beter dan genezen. Ik wil graag voorbereid zijn want me zoon leert nu lezen en schrijven en begint ook al over een mobiele telefoon.


Voeg een nieuwe reactie toe: