);

Reageren op de boze buien van je peuter

Reageren op de boze buien van je peuter

Is jouw peuter vaak driftig en kan het moeilijk omgaan met ‘nee’? Dit is normaal in de ontwikkeling van je kind, maar hierop reageren kan soms best lastig zijn. Daarom vind je in dit blog tips die jou hierbij helpen.

Het is niet altijd makkelijk om rustig en geduldig te reageren als je kind spartelend op de grond gaat liggen huilen. En als je kind dan blijft huilen en stampen, zie je soms mensen naar je kijken. Ik heb ouders gesproken die hun kind niet meer meenamen naar de supermarkt omdat het steeds een drama was en zij zich schaamden voor het gedrag van hun kind.

 

Boze buien horen bij de ontwikkeling

Gelukkig is er goed nieuws: dit hoort er helemaal bij en is geen abnormaal gedrag in de peutertijd. Want je kind is de wereld aan het verkennen, ontdekt dat het een persoontje is met een eigen wil en dat zijn gedrag een bepaalde uitwerking heeft op papa of mama. Het is heel gezond dat je kind ‘nee’ gaat zeggen en soms boos wordt. Zo leert je kind hoe de wereld werkt, omgaan met grenzen en behoeften uitstellen (wat nog erg lastig is op deze leeftijd).

 

Boosheid heeft een goede functie

Boosheid helpt je om door te zetten en voor jezelf op te komen. Het is belangrijk dat je even de ruimte geeft voor je kind om zijn boosheid te uiten. Zodat je kind leert dat boosheid er mag zijn, dit helpt om hier later makkelijker mee om te gaan. Peuters hebben nog geen controle over hun emoties en kunnen blijven huilen. Dan kan het goed zijn om je kind af te leiden, lees hieronder meer tips.

 

Tips hoe je omgaat met driftige buien:

Hieronder staan een aantal tips die jou kunnen helpen in het omgaan met de boze buien van je peuter:

  1. Probeer rustig te blijven. Je kind voelt jou aan en wordt onrustiger en meer van streek als het merkt dat jij ook boos bent. Terwijl je kind sneller rustig wordt, als het voelt dat jij ook rustig bent.
  2. Leid je kind af. Begin over iets wat je ziet, bijvoorbeeld een vrachtwagen. Je haalt je kind uit de situatie en zijn emoties.
  3. Geef niet toe in wat je kind wilt als je daarvoor hebt aangeven dat hij het niet krijgt. Anders leert je kind dat boos worden, huilen, stampen leidt tot zijn zin krijgen en zal hij het volgende keren weer inzetten.
  4. Spreek in korte zinnen. Je kind is nog jong en onthoudt nog maar een paar woorden tot een korte zin. Het heeft geen zin om hem uitgebreid te vermanen met veel woorden, want daar pikt het alleen de laatste woorden van op. Zeg duidelijk welk gedrag je van je kind verwacht: ‘Niet gooien. Wel rollen’ en doe het voor.
  5. Maak het jezelf makkelijk. Zet dingen weg om strijd te voorkomen. Natuurlijk moet je kind ook leren dat het bepaalde dingen niet mag en daar zijn genoeg situaties voor om dat te oefenen. Met dingen wegzetten, voorkom je dat je de hele dag bezig bent met het corrigeren van het gedrag van je kind, zodat je tijd overhoudt voor positieve aandacht.
  6. Geef woorden aan het gedrag van je kind. Zeg bijvoorbeeld ‘Mama ziet dat jij boos bent’. Je kind leert zichzelf meer te begrijpen en voelt zich gezien en gehoord.

 

Het is belangrijk om steeds te bedenken: wat kan mijn kind al wel en wat is op deze leeftijd nog te lastig? Kinderen zijn op deze leeftijd nog snel afgeleid en kunnen bijvoorbeeld nog niet samen delen. Als je dit weet, kun je hier rekening mee houden en voorkom je frustraties bij je kind omdat het overvraagd wordt.

Succes en veel geduld en rust! 

Meer artikelen lezen over de opvoeding van je kinderen?

» Lees ook: omgaan met dwarse buien en tips om peuterdriftbuien te voorkomen

 

 

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Als je kind het niet naar zijn…

Een groot gedeelte van de dag brengt je kind door op school. En om nieuwe dingen te leren, moet je kind zich op zijn gemak voelen. Het is…

Regels stellen

Regels stellen

Regels.. Tja, dat je je kinderen ermee helpt, is vast geen nieuws. En dat je consequent moet blijven en niet moet toegeven, heb je vast ook…

Zo luistert je kind sneller naar je

Zo luistert je kind sneller naar…

Je hebt al drie keer gezegd dat je kind zijn jas op moet hangen, het rondslingerende speelgoed opruimt, zijn tablet weglegt. En wat doet je…

 

Hallo! Mijn naam is Daniëlle Schollaart-van der Eijk: ik ben pedagoog, kindercoach en weerbaarheidstrainer. In Moordrecht (vlakbij Gouda) heb ik mijn praktijk Apetrotse Kinderen, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Hier help ik kinderen om vaardigheden te leren waarmee ze moeilijke situaties kunnen oplossen. Kijk voor meer informatie op www.apetrotsekinderen.nl

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.