);

Je kind veilig vervoeren op de fiets

Je kind veilig vervoeren op de fiets

Het mooie weer komt er weer aan, we willen graag lekker gaan fietsen met ons kleintje. maar vanaf wanneer mag een baby eigenlijk mee op de fiets en waar let je dan op? 

Een baby mag pas op het (voor)zitje vervoerd worden als het goed zelfstandig kan zitten. Goed zelfstandig betekent echt helemaal zelf en het mag dus niet meer in elkaar zakken. Om mij heen merk ik ook dat moeders graag met hun kleintje willen fietsen en haast niet kunnen wachten. Maar wacht liever een maand langer, dan dat je je baby te vroeg vervoert op de fiets.

 

Waarom moet het kindje zelfstandig kunnen zitten?

Tussen de 8 en 10 maanden kunnen de meeste kinderen goed (stevig) zelfstandig zitten. Waarom is dit zo belangrijk? Als het kindje nog niet goed zelfstandig kan zitten, is het nekje nog erg kwestbaar en kan zelfs breken (dit heb ik helaas van dichtbij meegemaakt). Omdat het nekje alle hobbels en opstakels op de fiets moet opvangen.

 

Niet meteen te lang fietsen met je kleine

Ga ook niet meteen te lang fietsen, maar laat het kindje rustig wennen aan de nieuwe situatie. Het is voor het nekje en je kindje best vermoeiend op de fiets. Het kindje vangt met zijn of haar nekje alles op. En ziet ook nog eens heel veel nieuwe dingen, vanuit een andere situatie.

 

Voor- of achterzitje?

Een voorzitje is niet alleen veel gezelliger, maar je kan je kindje ook goed in de gaten houden. Kinderen mogen tot 18 kilo voorop zitten.

Zelf vond ik het super gezellig met de kinderen op de fiets. Ik heb een mama fiets, het stuur is iets breder en de opstap iets groter, waardoor het voorzitje er goed inpast.

 

Achterop

Een achteropzitje heeft speciale voetenbakjes, waar je de voetjes in kan zetten en vast maken.

 

Voeten tussen de spaken

Dit gebeurt zó vaak! En je kunt het zelf gemakkelijk voorkomen. Zorg dat je goede en stevige jasbeschermers hebt. Je kan speciale voetenstepjes op je fiets zetten. Hier zetten kinderen hun voeten dan op. Of je laat ze hun voeten in de fietstassen doen.

 

Bakfiest

Een bakfiets heeft veel voordelen, zo kan je gemakkelijk meerdere kinderen meenemen. Er kan een speciale houder ingezet worden, waar je een maxicosi in kan zetten. En je kan ook nog eens makkelijke bagage meenemen. Van moeders met een bakfiets heb ik begrepen dat het niet zwaar is, maar dat het wel ligt aan welk type fiets je kiest. Het nadeel van een bakfiets is dat hij veel ruimte inneemt. En behoorlijk aan de prijs is.

 

Toch een baby vervoeren?

Er zijn speciale babyzithouders te koop, waar je achterop je fiets de maxicosi kan zetten. Persoonlijk raad ik dit echt af, je kleintje is daardoor zo kwetsbaar. Toen Dylan geboren was, kwam dit net op de markt. Mijn verloskundige en het consultatiebureau raden het om dezelfde reden af.

Je kan een baby ook in een fietskar vervoeren. Hier zijn speciale zitjes voor te koop. Die zet je dan in de fiets kar. Dat is weer een stuk veiliger dan achterop je fiets.

 

De consumentenbond heeft laatst allemaal kinderfietszitjes getest. Check even de site van de Consumentenbond.

Het juiste formaat fiets kopen voor je kind

Het juiste formaat fiets kopen…

Om mij heen merk ik dat veel ouders dit nog best lastig vinden. Hoe kies ik de juiste fiets voor mijn kind? Milan kan al erg goed fietsen…

Avonturenpark Hellendoorn is 80!

Avonturenpark Hellendoorn is 80!

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van het nieuwe seizoen van Avonturenpark Hellendoorn. Ze bestaan alweer 80 jaar. Speciaal daarvoor…

Je kind veilig vervoeren op de fiets

Je kind veilig vervoeren op de…

Het mooie weer komt er weer aan, we willen graag lekker gaan fietsen met ons kleintje. maar vanaf wanneer mag een baby eigenlijk mee op de…

Hi, mijn naam is Yvonne en ik ben moeder van 3 zonen: Justin, Dylan en Milan. Beauty daar heb ik mijn hele leven al iets mee, ik ben schoonheidsspecialiste en daarnaast ook nog visagiste. Als visagiste heb ik door heel Nederland gewerkt, fotoshoots en met bekende Nederlanders. Maar na de geboorte van mijn derde zoon wilde ik iets anders. Ik ben mijn eigen beautyblog gestart maar sinds een paar jaar heb ik al mijn tijd en passie gestopt in mijn online magazine voor Veganisten: vegalifestyle.nl

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.