);

News4Mama: zwangerschap en het verlies van je kind

News4Mama: zwangerschap en het verlies van je kind

Wat gebeurde er afgelopen week in de wereld? Welk nieuws was trending op social media. Vaak heb ik er de dag zelf niet de tijd of de puf voor om direct in mijn laptop te springen en er een blog over te schrijven. Maar dat betekent niet dat ik er geen mening over heb of niets over te zeggen heb.

Dit gebeurde er afgelopen week in de wereld.

 

Zwanger? Calcium!

De Universiteit van Maastricht doet al jaren onderzoek naar pre-eclampsie en Hellp Syndroom. Nu is gebleken dat door het slikken van Calcium vanaf het tweede trimester tot het einde van de zwangerschap de kans op zwangerschapsvergiftiging ofwel pre-eclampsie met een kwart kan dalen.

Vrouwen die van het tweede trimester tot het einde van de zwangerschap calciumsupplementen slikken, verkleinen de kans op zwangerschapsvergiftiging met 55 procent. Ook daalt de kans op een te vroeg geboren kind met 24 procent. Dat zijn gigantische percentages! Bijna 4.000 zwangerschappen eindigen alleen in Nederland jaarlijks in Hellp-syndroom!

Op dit moment neemt minder dan één op de twintig zwangere vrouwen extra calcium in. Als ze dit allemaal zouden doen, zou het aantal gevallen van pre-eclampsie en hypertensie met ruim de helft kunnen dalen.

Dit raakte mij nogal. Ik heb zelf pre-eclampsie gekregen in de 29e week en Hellp-syndroom in de 32e week van mijn zwangerschap. Dat resulteerde in de vroeggeboorte van mijn dochter in de 32e week. Nu we dit weten,…hup alle zwangere vrouwen aan de calcium!

» Lees ook: artikelen over vroeggeboorte

 

3 Kinderen verongelukt

Het zal je kind maar zijn. Afgelopen weekend zijn een jongen van 16, eentje van 17 en een meisje van 18 op de fiets aangereden door een automobilist en overleden. Als ik dit soort berichten lees, dan breekt mijn hart. In 1 klap is een jong leven beëindigd. Een leven dat nog in de kinderschoenen stond, een mooi mens in de dop die nog verliefd moest worden, een carrière moest opbouwen, kindjes moest krijgen. Boem, weg.

Mijn gedachten gaan dan uit naar de ouders. Hoe moeten zij eraan toe zijn? Je leven kapot. Het mooiste dat je in je leven hebt, dat je op deze wereld hebt gezet, je grootste liefde is niet meer. Hoe ga je dan door? Ga je dan door?

Als de automobilist in kwestie gedronken heeft, dan heb ik met hem/haar geen medelijden. Moord met voorbedachten rade noem ik dat. Maar als jij je aan de verkeersregels hebt gehouden, je zat niet te appen tijdens het rijden, je had geen slokje op, dan nog kunnen dat soort dramatische dingen gebeuren. Dat moet vreselijk zijn als het je gebeurt.

Alle betrokkenen wens ik heel veel sterkte.

 

Dit was mijn terugblik op week 3 van 2016. Wat is jou bijgebleven van het (mama)nieuws de afgelopen week?

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.