);

Het leven als gedwongen thuisblijfmoeder

Het leven als gedwongen thuisblijfmoeder

Met thuisblijfmoeder zijn, is niks mis. Tenzij het een gedwongen situatie is en niet eentje waar je zelf voor kiest. In dat geval kan het thuiszitten behoorlijk frustrerend zijn. Je vindt geen rust en kunt niet genieten van het thuis zijn, het niets moeten en het gewoon zijn met je kinderen. Het is heel vervelend wanneer dat je overkomt.

Het overkwam mij ook in 2013 toen ik na een reorganisatie thuis kwam te zitten.

 

Gedwongen thuisblijfmoeder

Je omgeving weet al snel dat je tijd “over” hebt en dan heb ik het vooral over school. Ze weten je opeens feilloos te vinden voor knutselclubjes, uitstapjes, voorleesmiddagen en de controle op luizen. En op zich is het niet erg om af en toe je steentje bij te dragen, maar je bent als thuisblijfmoeder geen commodity. Je kunt ook gewoonweg een keer geen zin hebben in 25 drukke kinderen. Leer dus vooral heel snel NEE zeggen, wanneer je gedwongen thuisblijfmoeder wordt.

Het is een rottijd om snel een nieuwe baan te vinden. Lukt het niet direct of niet snel genoeg naar jouw zin, probeer hier dan niet gefrustreerd over te raken. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Maar met je frustratie heb je jezelf en ook je omgeving. Blijf positief in het leven te staan. Uiteindelijk komt het op z’n pootjes terecht. Echt.

Even een paar clichés:

 • Elk nadeel heb z’n voordeel
 • Als er ergens een deur sluit, dan opent zich elders wel weer een andere

Allebei zo waar!

 

Geniet van je tijd als thuisblijfmoeder

De beste tip die ik je kan meegeven is: probeer van deze tijd te genieten. Genieten? Ja genieten! Je werkt al je halve leven. Je jakkert door, komt ‘s avonds laat thuis in de hoop dat je eten nog warm is en als je echt pech hebt, moet je er nog aan beginnen. Tegen de tijd dat het eten op is, kunnen je kinderen al in bad en naar bed. En dit ritme hou je 3, 4 of zelfs 5 dagen in de week vol. In het weekend moet het LEUK zijn, want je hebt tenslotte zo hard gewerkt. Maar dan liggen de was en de boodschappen op je te wachten. En de kinderen hebben het vast naar hun zin in het kinderdagverblijf en de BSO, zeggen ze. Maar geloof me, veel liever willen ze thuis bij jou zijn. Wees eerlijk. Was dit nu werkelijk heel leuk? Je werk en je collega’s zal je wel missen, maar geniet ervan dat je even pas op de plaats kunt maken. En geniet vooral dat je quality time kunt spenderen aan je kinderen.

Geniet je er te erg van, dan is het gevaar dat je niet meer terug wilt naar dit leven. Zoals dit bij mij gebeurde.

Toen ik na 2 jaar nog geen baan gevonden had en ik besloot dat ik die frustratie toch echt gedag ging zeggen, ben ik voor mezelf begonnen. Ik was dan inmiddels wel een thuisblijfmoeder, maar wel eentje met ambities. En die ambities lagen niet bij de was en bij het poetsen van mijn huis. En hoewel mijn dochter mijn grootste prioriteit is, word ik niet gelukkig van alleen zorgen voor haar.

Ondernemer = eigen tijd indelen

Ik startte dus een onderneming in social media en online marketing Linea Recta. Ik schrijf (web)teksten voor klanten en help hen met het online zichtbaar via social media en conversie-optimalisatie van hun website. Daarnaast ben ik Website4Mama gestart. Daar ligt mijn hart en passie. Ik heb nog nooit zo veel uren in de week gewerkt en voor zo weinig inkomen, maar ik ben gelukkig. Ik kan zelf mijn tijden indelen. Als het overdag even niet uitkomt omdat het bijvoorbeeld schoolvakantie is, dan werk ik ’s avonds of op een “luie” zondag.

Of je nu voor een carrière vanuit huis of via een werkgever kiest, wellicht kunnen de sites op onze pagina carrière je hierbij helpen.

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 2

 1. Romy

  dec 24, 2015 at 08:55

  Ik kende je verhaal natuurlijk al, maar wilde toch nog even reageren. Herkenbaar, want ik zit nog niet zo lang jn hetzelfde schuitje. Wat ik nu vooral zo lang mogelijk probeer vol te houden is genieten van de tijd met mijn kind. Ook luxe, nu zo nog zo klein is. Ja, we hebben minder te besteden maar waar draait het uiteindelijk echt om? Als de basisvoorwaarden maar kloppen, toch?

  Fijne feestdagen! :)  1. Esmée

   dec 24, 2015 at 11:43

   Zeker een luxe, want dit is ook niet voor iedereen weggelegd. Jij ook heel fijne feestdagen Romy! En een heel gelukkig en gezond 2016.This thread has been closed from taking new comments.