);

Ik ga op vakantie en neem mee..

Ik ga op vakantie en neem mee..

Oh yeah, de vakantie staat voor de deur. Heerlijk, zés weken vrij… de kinderen dan. En ik. Niet alle werkende mama’s hebben die luxe, ik weet het. Toch is de kans enorm dat je er twee of drie weken tussenuit gaat met je gezin.

 

Inpakstress voor vakantie?

En, kijk je er al naar uit? Of heb je last van het veelvoorkomende vakantieverschijnsel met de naam inpakstress? Wat wát moet je nou allemaal meenemen op reis? Tja. Dat ligt er maar net aan waar je naartoe gaat. Plus hoe je reist. In een flinke stationwagon kun je nu eenmaal meer meenemen dan met Arke Fly.

 

24/7 tablet en TV

Laat ik je een beetje helpen. Want als je niet oppast heb je straks alles bij je, behalve … vermaak voor de kinderen. Zij zullen vast heel blij zijn als ze 24/7 mogen tabletten en TV-kijken, maar ik zou me kunnen voorstellen dat jij daar niet op zit te wachten. Dus neem je spelletjes mee. Stiekem niet alleen voor de kids: in de vakantie heb jij ook eindelijk tijd om eens lekker met ze mee te spelen!

» Lees ook: gevaar van schermverslaving

 

Welke spelletjes neem je mee op vakantie?

Okay, spelletjes mee voor de vakantie. Niet te groot, niet te zwaar, liefst op verschillende manieren inzetbaar, graag leuk voor alle gezinsleden. Gelukkig kun je van ontzettend veel leuke spellen reisedities krijgen. Allemaal niet wat kleiner, compacter, en daardoor bijzonder goed om mee te nemen op vakantie. Een paar ideetjes:

 1. Kolonisten van Catan – reiseditie
  Gloednieuw en ik ben bloedjenieuwsgierig: de reiseditie van het beroemde Kolonisten. Houd je van Catan, dan zeg ik: gewoon doen!
 2. Yahtzee
  Evergreen en altijd goed. Gewoon meenemen, kan natuurlijk in een goedkope Action-versie. Die dobbelstenen komen op een andere manier vast ook van pas.
 3. Spel kaarten
  Nog zo’n simpel stop-nog-effe-snel-in-je-tas kleinood. Een spel kaarten, daar kun je van alles mee. Urenlang jokeren in de tent… ik zal het nooit vergeten!
 4. Papier en stiften
  Dat is toch geen spelletje? Nee, niet één, talloze… Met papier en stiften kun je eindeloos spelletjes spelen… vier op een rij, galgje, kamertje veroveren, Pictionary, samen-tekeningen... verzin het maar!
 5. Kwartet
  Wil je dan toch iets kant-en-klaars meenemen: een kwartet doet het altijd goed. In een thema waar jouw kind op dit moment dol op is, een gegarandeerde hit.

 

Spelletjes zonder spullen

Verder is het een handig plan om vooral even wat spelletjes in je hoofd op te slaan – of in een schriftje te noteren – waarbij je simpelweg helemaal niets nodig hebt. Spelletjes zonder spullen. Die je erin kunt gooien tijdens een lange autorit. Tijdens het wachten in de rij voor de één of andere pretparkattractie. Of in een restaurant.

Spelletjes om de tijd te doden maken die momenten zo verschrikkelijk veel gezelliger. Probeer eens een samenstelverhaal: jij begint met een zin, je kind verzint de volgende. Zo ontstaan de meest verrassende verhalen. Wij spelen vaak de woordslang. Of ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet. Andere raad- en woordspelletjes. Ken je er niet veel? Neem die laatste tijd voor de vakantie nog even voor research – je zult jezelf dankbaar zijn.

Tip: Neem een verrekijker voor je kind mee!

 

Heb jij nog favoriete spelletjes die zéker mee gaan in de koffer? Of van die tijdvullers om het gezellig te houden met je kids? Ik ben benieuwd!

» Lees meer: vakantie-inspiratie en kijk hier voor reis aanbieders buitenland

 

Stampen in de plassen

Stampen in de plassen

Eigenlijk is het ongelooflijk. Je let even niet op en hop, de zomer is voorbij. Tenminste, daar lijkt het op het moment dat ik dit schrijf…

Heimwee naar de camping

Heimwee naar de camping

Het campingseizoen is nog niet helemaal afgelopen. We hoeven de boel pas uiterlijk 1 november af te sluiten dus áls er nog wat mooie weekenden…

Mooie wereld voor je kind

Mooie wereld voor je kind

Lieve mama’s, ik ga jullie even meenemen naar een wereld die jullie misschien niet kennen. Of alleen van naam kennen. Het zou zomaar kunnen…

Hai! Even voorstellen… ik ben Anneke (1970), moeder van twee heerlijke jongens (uit 2004 en 2006). Al vér voordat ik hen kreeg was ik dol op het spelen met kinderen. Tijdens mijn studie was ik hostess bij McDonalds. Je weet wel: kinderfeestjes, schminken, ballonnen en bezoek van Ronald McDonald. Na m’n afstuderen (1993) werd ik leidster bij Scouting en daar ben ik nog steeds actief. Heerlijk om leuke activiteiten te verzinnen voor die kids.

Mijn geld verdien ik met schrijven. Over geldzaken, daar heb ik door mijn studie en werkverleden verstand van. Dat ik in mijn vrije tijd nog lang niet uitgeschreven zie je wel op Speeljeblij.nl. Op Website4Mama kun je van mij artikelen verwachten over zowel geld als spelen. Tot gauw!

Reacties 1

 1. Little Thingz

  jul 03, 2015 at 12:22

  Leuk gedaan, nog leuker zou het zijn als jullie items uit verschillende shops die op jullie site vermeld staan mee zouden vermelden ;)
  Dan retweeten en delen deze shops jullie blog natuurlijk ook, win winThis thread has been closed from taking new comments.