);

10 tips voor meer borstvoeding

10 tips voor meer borstvoeding

Ik pleit graag voor het geven van borstvoeding. Een fantastische ervaring die ik iedere moeder gun. Ik heb er zelf enorm veel moeite voor moeten doen om het uiteindelijk ook echt te kunnen geven. Ik had namelijk een prematuur bevalling bij 32 weken en zat 6 weken lang aan de kolfmachine. Dat ik daarna nog mocht ervaren hoe het was om 7 maanden lang zelf te voeden, had ik niet durven hopen.

En zo hebben wij borst voedende moeders allemaal ons eigen borstvoedingsverhaal. We stopten niet bij de eerste hindernis, hoewel sommige hindernissen wel erg hoog kunnen zijn en dat opgeven daarom altijd op de loer ligt. En is de hindernis echt te hoog en stop je met borstvoeding geven, voel je daar dan niet schuldig over. Je hebt gedaan wat je kon. Je bent een goede moeder no matter what.

Maar soms heb je even wat tips nodig om je ergens doorheen te helpen. Zeker als de productie achteruit lijkt te gaan of je niet aan de vraag lijkt te kunnen voldoen. Dat laatste is namelijk zelden echt het geval.

 

10 tips als de borstvoeding wat minder gaat

  1. Pompen! – Het is even balen, maar als je het idee hebt dat je productie terug loopt, kolf dan extra tussen de voedingen door en bijvoorbeeld nog een keer ’s nachts als je toch niet kunt slapen.
  2. Voed zo vaak mogelijk – een klein jammertje? Hop aanleggen die handel. Laat hem er niet teveel op sabbelen, want dan heb je weer kans op kloven. Baby blij en binnen 2 dagen is je productie helemaal op pijl
  3. Drink veel water – ja duh, zeg je dan. Ja, echt minimaal 2-3 liter per dag. Je verliest namelijk ook heel veel vocht op een dag.
  4. Neem je rust – als je loopt te rennen en vliegen, dan gaat je energie niet naar de productie van je melk maar naar hetgeen waarvoor je aan het rennen bent. Borstvoeding geven kost nu eenmaal veel energie, dus neem af en toe je rust. Doe ook ’s middags even een tukkie. Echt het helpt!
  5. Drink thee met kruiden – zogenaamde zogvormingsthee bevat dille, kummel, koriander, venkel en brandnetel.
  6. Hou je baby alert – valt je baby te snel in slaap bij het voeden? Kleed ‘m dan uit op z’n luiertje en geef dan borstvoeding. Doordat hij het wat kouder heeft, zal hij minder makkelijk in slaap vallen. En het is natuurlijk ook gewoon lekker knus en fijn dat huid op huid contact.
  7. Eet haver – haver zoals in havermout en cruesli schijnt de productie te helpen. Maar ook cashewnoten, alfalfa, tougé, anijs, ananas doen de trick
  8. Neem een alcoholvrij biertje – de gist zou de productie bevorderen. (van horen zeggen hoor, want ik vind bier smerig)
  9. Oxytocine neusspray – moet je net als ik veel kolven dan helpt een oxytocine neusspray ervoor dat de melk toeschiet en je het makkelijker uit je borst kunt kolven. Ik had alleen een foto van mijn baby om de boel op gang te helpen en helaas was dat niet voldoende. Ik heb deze neusspray dus gebruikt en het werkte.
  10. Geniet ervan! – borstvoeding geven is het meest bijzondere wat je in je leven zult doen. Zo heb ik dat in ieder geval ervaren. Geniet er daarom van. Is het een continue kwelling en worsteling? Heb je ondanks hulp van een lactatiedeskundige niet je draai hierin kunnen vinden? Stop er dan mee. Een relaxte moeder is zoveel fijner dan een gestreste door borstvoeding geobsedeerde moeder.

Heb jij nog tips? Wat heeft bij jou geholpen? Of had je altijd voldoende? Laat het weten!

Mijn persoonlijke verhaal over borstvoeding lezen? Lees dan het blog: prematuur en toch borstvoeding.

5 tips voor het kopen van zwangerschapskleding

5 tips voor het kopen van zwangerschapskleding

Je bent in verwachting! Wat leuk, gefeliciteerd! De eerste paar maanden kan je waarschijnlijk nog gewoon je “normale” kleding dragen, maar…

Een fijne werkplek in huis creëer je zo!

Een fijne werkplek in huis creëer…

Sinds kort ben ik qua werkplek verhuisd van de keukentafel naar een echt bureau en een eigen werkplek. Het werd ook wel tijd! Al ruim 7 jaar…

5 bespaartips voor een duurzamer huis

5 bespaartips voor een duurzamer…

Nu energieprijzen de pan uit rijzen, is de noodzaak van verduurzamen nog dringender geworden. Elke huiseigenaar die…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.