);

De Melkfabriek

De Melkfabriek

Het is al weer 7,5 jaar geleden dat ik voor het laatst borstvoeding gaf. En af en toe mis ik het nog steeds. Als ik dan mijn bijna 8 jarige op mijn schoot opgekruld heb liggen, die haar neus in mijn nek steekt en zegt “mama, ik hou zoveel van je”, dan krijg ik spontaan toeschietgevoelens...haha. Nou ja, lach maar, maar ik heb daar destijds echt met tranen in mijn ogen afscheid van moeten nemen. Niets moet natuurlijk, maar toen ze erop ging kauwen en m’n tepels als kauwspeeltje ging gebruiken omdat er tandjes doorkwamen, was bij mij wel snel de lol eraf hoor.

Ik kreeg het boek De melkfabriek van Sofie van den Enk en Eva Munnik via Uitgeverij Boekerij opgestuurd om eens kritisch te bekijken en jullie te laten weten wat ik ervan vond.

 

Wat vind ik van het boek: De Melkfabriek

Het voorwoord van het boek, geschreven door Sofie van den Enk, begint al goed en ik heb er hartelijk om moeten lachen. Ik citeer:

Ik begon te geloven dat borstvoeding iets was voor “geschifte langvoeders”(té grappige term van een vriendin voor deze types). Ik had ook wel zo’n schrikbeeld in mijn hoofd: borstvoeders – en ik ga nu even los, hoor – dat zijn vrouwen die in zelfgehaakte batikgewaden hun kind tot ver in de puberteit voeden. Die een beetje zuur ruiken. Die al klaarkomend hun kind gebaard hebben via hypnobirthing-technieken, zichzelf ohm-shanti zingend gevonden hebben in India, waar ze ook hun okselhaar hebben leren invlechten volgens eeuwenoude tradities. En zo’n vrouw ben ik niet.

Nou, dan heb je me gelijk. FANTASTISCH!

Denk nou niet dat het boek anti-borstvoeding is, want dat is het dus absoluut niet. Borstvoeding is fantastisch als het je gegeven is om te geven. Maar lukt het niet of je wilt het niet? Geen probleem. Je bent er niet minder moeder om. Wil je het wel? Dan is dit een heerlijk boek om te lezen als je nog zwanger bent of als je net bevallen bent, borstvoeding geeft en wil weten waarom je dit ook al weer deed en/of tegen hobbels en moeilijkheden aanloopt.

Leuk vind ik dat ook de geschiedenis van de borstvoeding uitgebreid beschreven wordt. Ik ben een jaren 70 kind en ik was altijd in de veronderstelling dat deze hippietijd en de tijd van de vrouwenbeweging vooral in het teken stond van: hoe natuurlijker hoe beter. Maar dat is geenszins waar. Het overgrote deel van de Nederlandse vrouwen gaf toen geen borstvoeding. Ik mag mijn moeder dus wel dankbaar zijn. Het is vooral door haar enthousiasme over het geven van borstvoeding dat ik doorzette met kolven toen alles leek tegen te zitten. Hier kun je lezen hoe ik na een premature bevalling en 6 weken ziekenhuis alsnog borstvoeding gaf.

De ervaringsverhalen van bijna 50 vrouwen én mannen in het boek zijn ook leuk om te lezen. Ze geven alle mogelijke scenario’s wel weer, dus er zit vast wel een verhaal tussen dat voor jou herkenbaar is.

Het boek kost 19,95 en is verkrijgbaar in alle (online) boekhandels in Nederland of bij uitgeverij De Boekerij zelf.

 

Jij kunt De Melkfabriek winnen!

Zoals gezegd, ben ik uit de babytijd en zwanger word ik ook niet meer nu ik halverwege de 40 ben. Dus dit boek, hoe vermakelijk en leuk ook, gaat hier niet van nut zijn. Ook heb ik geen zwangere vriendinnen (voor zover ik weet), dus ik gun het jou! Je kunt mijn exemplaar van De Melkfabriek zonder ezelsoren en nog gloednieuw (1x doorgenomen en doorgebladerd) winnen! Je moet daarvoor wel zwanger zijn of borstvoeding geven. Geef je die zelf niet, tagg dan je zwangere of bv gevende vriendin(nen) in het Facebookbericht, zodat zij mee kunnen doen aan de win-actie of deel het bericht op je Facebook tijdlijn.

Om mee te dingen heb ik 2 eisen:

 1. Je vindt het Facebookbericht leuk, dus geef het een duimpje (of een hartje)
 2. Je reageert op het bericht met de reactie: ZWANGER of BV-GEVER of maakt er verder gewoon een leuk verhaal van waarom jij het zou willen winnen

Delen is absoluut geen eis om mee te doen, maar vind ik wel altijd erg lief. Op woensdag 30 maart ga ik de winnares bekend maken.

Zit je momenteel even in een borstvoedingsdip? Misschien helpen mijn 10 tips voor meer borstvoeding je dan.

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe badkamer

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe…

Weet je wanneer ik extra geniet van een vakantie of een weekendje weg? Als de accommodatie in kwestie een mooiere badkamer heeft dan ik thuis…

De beste vloeren voor een gezin met jonge kinderen

De beste vloeren voor een gezin…

Wanneer je een huishouden hebt met kleine kinderen, dan stel je heel andere eisen aan de vloeren in je woning dan…

Investeren in je ontwikkeling door coaching

Investeren in je ontwikkeling door…

Elke euro die ik tegenwoordig besteed in mijn business aan coaching is direct een investering in mijn eigen ontwikkeling. Maar je hoeft natuurlijk…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 8

 1. Jolanda

  mrt 22, 2016 at 09:01

  BV-GEVER 2. Jess

  mrt 22, 2016 at 09:21

  Leuk! Ik doe gelijk mee! 3. Marian Zw.

  mrt 22, 2016 at 09:53

  Bv gever, vooral dochter nummer drie was ronduit verslaafd aan de borst. Dronk op haar tweede nog meer dan dat ze gewoon at. Totdat ik weer zwanger werd en het voor mezelf wel een beetje veel werd, voeden en zwanger zijn.met trics en trucs hebben we haarvan de borst af gekregen. Een paar maandjes nog voordat haar broer de borst alweer opeiste. Ik zou dit boek graag lezen, vol humor en herkenning. En ja, ik voelde me ook wel eens een melkfabriek! 4. Sofie

  mrt 24, 2016 at 01:10

  Wat een leuke review! En een fijne weggeefactie, heel veel geluk iedereen!! Liefs Sofie  1. Esmée

   mrt 24, 2016 at 02:33

   Sofie, als in de schrijfster van het boek De Melkfabriek? Wat leuk, dat je reageert! 5. Lori (Mama's Jungle)

  mrt 26, 2016 at 08:51

  Zwangerrrrrrrrr (voor mijzelf of een vriendin.. houd ik nog even in het midden ;-) ) Aangezien ik zo'n sarcastisch okselvlechttyp ben... lijkt het mij een fantastisch boek! Fingers crossed X 6. Danielle

  mrt 27, 2016 at 11:27

  BV gever
  Op dit moment bezig zelfs :) 7. Tamara

  mrt 29, 2016 at 08:58

  BV-GEVER en mijn beste vriendin is nu zwanger en dit lijkt me een heel leuk boek om te geven voor tijdens haar verlof!This thread has been closed from taking new comments.