);

News4Mama: NIPT-test voor iedere zwangere?

News4Mama: NIPT-test voor iedere zwangere?

In Den Haag gaat de discussie of alle zwangere vrouwen een NIPT-test aangeboden zouden moeten krijgen. Sinds 2014 kan in Academische ziekenhuizen bij wijze van proef de NIPT-test worden uitgevoerd als na de combinatietest blijkt dat er een verhoogd risico is op een kindje met Down syndroom. Maar alleen bij risicogroepen. In een land als IJsland waar dit aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden, zijn tussen 2008 en 2012 geen kinderen met Down meer geboren. Alle zwangerschappen werden daar afgebroken. Dreigt dit nu ook in Nederland te gebeuren?

 

De NIPT-test voor iedere zwangere?

Wel of niet ter beschikking stellen, ik vind dat een lastige kwestie. En eerlijk gezegd vertrouw ik de motieven niet helemaal van de politiek. Mensen met Down kosten de gemeenschap veel geld. Ze hebben meer zorg nodig en niet zelden mankeren ze ook lichamelijk een en ander. Misschien is het mijn paranoïde aard dat ik minder humane motieven verwacht.

 

De combinatietest en NIPT-test

Maar terug naar het discussiepunt. Ik heb een combinatietest laten doen ruim 8 jaar geleden (de NIPT-test bestond toen nog niet) omdat ik met mijn 37 jaar tot de risicogroep behoorde. Natuurlijk hebben mijn man en ik erover gehad wat we zouden doen als de uitkomst minder dan 1:50 zou zijn. De kans op een miskraam bij een vruchtwaterpunctie, een pijnlijke en risicovolle ingreep waarbij een naald door de buik gaat, was destijds namelijk ongeveer 1:60. Mijn gevoel zei toen al dat dit kind no matter what heel welkom zou zijn. Waarom ik dan toch de test gedaan heb? Zelfde reden als dat ik wilde weten wat het geslacht was. Ik wilde graag voorbereid zijn. Ik kan slecht tegen verrassingen namelijk. Na de test bleek dat de kans 1:5000 was, een hogere score was niet mogelijk, dus verder onderzoek was niet nodig en de vraag werd sowieso van het menu geschrapt.

 

Iedereen wil een gezond kind

Ik moet eerlijk zeggen dat ik absoluut opgelucht was, want je wilt tenslotte een gezond kind. En mijn kans op een kindje met Down lag op ongeveer 1:250 gezien mijn leeftijd. Mij lijkt het een prima optie om de NIPT-test aan te bieden als bij risicogroepen na de combinatietest blijkt dat het risico groot is, bijvoorbeeld 1:100 of kleiner. Dan kan de pijnlijke en risicovolle vruchtwaterpunctie achterwege blijven. Maar zo’n dure test aan iedere 20 jarige zwangere aanbieden? Ik weet het niet hoor. Kunnen ze het geld niet beter steken in borstkanker onderzoek en de leeftijd van het bevolkingsonderzoek hiervoor van 50 naar 40 trekken of zelfs naar 30? Dat lijkt mij nou veel zinvoller.

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.