);

De reis van vluchtelingetjes Jamil & Jamila

De reis van vluchtelingetjes Jamil & Jamila

Dat de wereld niet alleen maar mooi is en dat er ook oorlogen zijn en mensen en dus ook kinderen  hiervoor moeten vluchten, leren onze kinderen al jong genoeg. Het liefst zou je ze voor al het nare in de wereld willen afschermen, maar helaas lukt dat niet. Zeker niet als ze zelf gaan lezen en dus ook nieuws tot zich krijgen. Als we kijken naar de recente ontwikkelingen in de wereld, dan vraag je je als ouder wel eens af in wat voor wereld je kind terecht komt.

Als je kind steeds meer gaat vragen, dan weet je dat de tijd rijp is om wat meer over de wereld te vertellen. Dat er kindjes zijn zoals hij/zij die moeten vluchten uit hun huis en uit hun land vanwege geweld. Syrische vluchtelingetjes als Jamil & Jamila, waar het boek De Reis over gaat.

 

Het boek Jamil & Jamila: De reis

Dit boek is het derde deel in een serie over Jamil en Jamila, die Syrië moeten ontvluchten vanwege de oorlog en in het vluchtelingenkamp Bab as Salaam terecht komen. In dit derde deel maken ze de oversteek naar Griekenland in een bootje omdat het zusje van Jamil ernstig ziek is en komen ze uiteindelijk in Duitsland aan.

De reis van de 2 kinderen wordt luchtig genoeg geschreven voor kinderen om te lezen. Soms blijft het verhaal te beschrijvend waardoor je niet echt meegezogen wordt. Voor mij persoonlijk miste het diepgang, maar misschien is dit bewust gedaan voor de doelgroep (kinderen in leeftijd 6 tot 8). Ook bleef ik als ouder met vragen zitten als: “waarom laten ze hun kinderen met een buurman de oversteek naar Griekenland maken”, “waarom gaat de familie van Jamila alvast vooruit en laten ze hun dochter achter bij Jamil”. Is dat voor het verhaal gedaan, is dat cultuurverschil? Ik weet het niet, maar voor geen goud zou ik mijn kinderen in zo’n situatie alleen laten. Maar ja wie ben ik en wat weet ik ervan … ik ben geen vluchteling.

Esther met 2 vluchtelingen

Hoe dit boek tot stand kwam

Esther van der Ham, illustrator en uitgever van Droomvallei, heeft als research voor dit boek zelf de reis door de Balkan gemaakt en heeft vluchtelingen ontmoet en met hen gepraat. Op het strand van Lesbos zag Esther hoe de vluchtelingenboten de kust van Lesbos naderden en werden opgepikt door de kustwacht waarna de vluchtelingen in veiligheid werden gebracht. Op Lesbos bracht zij een bezoek aan de kampen bij Matamados en Karatepe waarna de reis op het vasteland naar Idomeni/Gevgelja en Kumanova werd vervolgd.

Vlak voor het Transitkamp aan de Macedonische grens werd zij geconfronteerd met de heftigheid van de reis toen zij een van de honger gestorven vluchteling bei Idomeni in de kant van de weg zag liggen, omringt door wanhopige medevluchtelingen. Door het voeren van gesprekken met vluchtelingen en grensbewakers legde zij de situatie ter plaatse vast in woord en beeld. Confronterende indrukken van vluchtelingen in de vrieskou die met een hele familie in een klein koepeltentje moesten slapen, slechts warm gehouden door één deken per persoon.

 

Boek Jamil & Jamila

Een goed doel

Van elk verkocht boek gaat er een exemplaar van het volgende deel naar een Syrisch meisje of jongetje in een (Syrisch) vluchtelingenkamp of aan Syrische vluchtelingenkinderen in Nederland. Het is ook in het Frans, Duits, Spaans, Engels en Arabisch uitgegeven. Het boek kost €14,95, is in kleur gedrukt en je koopt het o.a. bij Uitgeverij Droomvallei

 

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.