);

Wie zoet is krijgt lekkers

Wie zoet is krijgt lekkers

‘Wie zoet is, krijgt lekkers’. Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat velen hun kinderen aansporen extra hun best te doen en zich goed te gedragen. Zodat Sinterklaas dit jaar weer kan vertellen dat je lief bent geweest. Wat zeg je dan eigenlijk tegen je kind en stimuleert deze vorm van belonen je kind tot gewenst gedrag?

 

Belonen van goed gedrag

Overal hoor en lees je dat het een handig opvoedmiddel is om goed gedrag van kinderen te belonen. Zo heeft bijna iedere ouder wel eens een beloningssysteem gebruikt om lastig gedrag aan te pakken en positief gedrag te stimuleren. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat je kind op de wc leert plassen, niet meer zo boos wordt, lief kan samenspelen met zijn broertje. De gedachte hierachter is dat je kind het gewenste gedrag vaker gaat vertonen.

 

Waarom belonen maar tijdelijk werkt

Een beloningssysteem helpt vaak maar een paar weken. De nieuwigheid is eraf voor je kind of hij heeft zijn beloning binnen en is niet gemotiveerd om het gewenste gedrag vast te houden. Waar heeft dit mee te maken?

  • Je kind is alleen gemotiveerd zolang het een beloning ontvangt.
  • Je kind ervaart zelf geen probleem en is niet gemotiveerd om zijn gedrag te veranderen.
  • Je kind vertoont alleen gewenst gedrag omdat het wordt beloond (conditionering). Hij leert niet zelf nadenken hoe hij lastige dingen kan oplossen.
  • Je kind ervaart dat hij leuk wordt gevonden als hij zich goed gedraagt en niet leuk is als hij ongewenst gedrag vertoont.

 

Is een beloningssysteem daarom fout? Zeker niet. Als je samen met je kind bespreekt wat nu lastig voor hem is en hoe hij dit gaat leren, kan een beloningssysteem een extra motivatie zijn om door te zetten. Om het te laten slagen, is het belangrijk dat je kind zelf nadenkt welk gedrag hem meer helpt en jullie concreet maken wat je kind dan doet en zegt. In het geval van boosheid is dit bijvoorbeeld op je kamer spelen om weer rustig te worden.  

» Lees ook: waarom is mijn kind vervelend

 

De onbewuste boodschap naar je kind

Kinderen trekken conclusies over wie ze zijn uit wat we tegen hen zeggen. Als je tegen je kind zegt dat het een cadeautje krijgt of jij trots bent als het zich lief gedraagt, trekt jouw kind de conclusie: ‘Mama of papa vindt mij leuk als ik me lief gedraag en niet als ik stout doe’.

 

Op een andere manier je kind waarderen

Je kind wil gewaardeerd worden om wie hij is en horen van jou dat je hem geweldig vindt. Dit wil hij veel liever dan een cadeautje of beloning. Heb oprechte aandacht voor wat je kind je vertelt, neem de tijd voor hem en wees geïnteresseerd in wat hem bezig houdt. Heb oog voor hoe jouw kind zelf tot oplossingen komt en benoem dit. En dan is een leuk Sinterklaascadeautje een activiteit die jij samen met je kind gaat doen. Bijvoorbeeld naar het zwembad, koekjes bakken, een dagje naar het bos, samen pannenkoeken eten. Je zult zien hoe belangrijk je kind zich dan voelt!

» Lees ook: Sinterklaas stress bij je kind   en  de leukste schoencadeautjes onder de 10 euro

 

 

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Als je kind het niet naar zijn…

Een groot gedeelte van de dag brengt je kind door op school. En om nieuwe dingen te leren, moet je kind zich op zijn gemak voelen. Het is…

Regels stellen

Regels stellen

Regels.. Tja, dat je je kinderen ermee helpt, is vast geen nieuws. En dat je consequent moet blijven en niet moet toegeven, heb je vast ook…

Zo luistert je kind sneller naar je

Zo luistert je kind sneller naar…

Je hebt al drie keer gezegd dat je kind zijn jas op moet hangen, het rondslingerende speelgoed opruimt, zijn tablet weglegt. En wat doet je…

 

Hallo! Mijn naam is Daniëlle Schollaart-van der Eijk: ik ben pedagoog, kindercoach en weerbaarheidstrainer. In Moordrecht (vlakbij Gouda) heb ik mijn praktijk Apetrotse Kinderen, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Hier help ik kinderen om vaardigheden te leren waarmee ze moeilijke situaties kunnen oplossen. Kijk voor meer informatie op www.apetrotsekinderen.nl

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.