);

5 tips voor een lange autorit

5 tips voor een lange autorit

Mei is dé maand bij uitstek om me stilletjes aan voor te bereiden op de Grote Vakantie, de zomervakantie. Wij gaan nl. ergens in de zomermaanden twee weken naar de Ardèche in Frankrijk. Met de auto. Met twee kinderen tussen anderhalf en vier jaar. Voor jou ging ik alvast op zoek naar 5 tips om een lange autorit voor een kleuter aangenaam te maken.

 

5 tips om een kind rustig te houden op de achterbank

1. Maak een racebaan voor zijn auto's.

Schilder met zwarte verf een racebaan op een kartonnen ondergrond - bv. het deksel van een stevige doos. Als de zwarte verf droog is, gebruik gele verf voor de wegmarkeringen. Als je een deksel gebruikt, haal de kanten er dan niet van af. Dan blijven de autootjes erop zitten en hoef jij niet altijd van de grond te rapen.

2. Gebruik magnetische speeltjes op dienbladen.

Dienbladen als in kleine koekjesbakplaten. Ideaal als ondergrond om op te tekenen en te kleuren en om aan de bolle kant met kleine magnetische speeltjes te werken. Die heb je in alle geuren en kleuren - van letters tot pomponnetjes. Vaak aan dumpingprijzen te krijgen in dumpingwinkels.

3.  Beloon ‘m met een 'verrassing' uit zijn 'verrassingsdoos'.

Dit is eentje van mijn zus - de übermama. Die ging naar de uitdragerij en zocht allerlei kleine, zeer goedkope dingetjes uit. Die pakte ze allemaal minutieus in - met veel plakband en veel heerlijk scheurbaar papier. Alles ging in een toffe doos, die mijn nichtjes op voorhand hadden versierd. Mijn zus, de übermama, maakte er een erezaak van om dan nog s allemaal zeer persoonlijke spulletjes uit te zoeken én naar gelang de reis vorderde, werden de cadeautjes groter en 'duurder'.

Omdat we niet allemaal zoals mijn zus zijn, houden we het bij het volgende : we kopen voor Dominic allerlei kleine spulletjes die hij per uur dat we onder weg zijn, mag uitpakken. Dat van de vele plakband nemen we wél mee – scheelt ‘m weer een kwartiertje.

Net nog kreeg ik in een winkel twee spelletjesboeken cadeau bij aankoop van een aantal van hun producten. Die hou ik lekker achter. Ik ga de komende maanden ook systematisch speelgoed wegmoffelen, waar hij nu graag mee speelt. Je hoeft je dus niet arm te kopen aan nieuwe speeltjes, als je dat niet wilt.

4.  Tips voor als je 's nachts rijdt.

Heel tof en meteen een idee voor in de verrassingsdoos - glowsticks.

Investeer in een goede DVD-speler, eentje die je aan de achterkant van de voorste bank kan vastzetten. Hou wel rekening met één eventuele spelbreker - wagenziekte. Dit is één van de redenen waarom ook nachtelijke boekjes met een zaklampje tot het minimum zullen worden beperkt.

Wat wel kan, zijn CD's met kindermuziek. Voor de lieve vrede doen wij, ouders, alles - ook miljoenen keren naar K3 luisteren.

Voor één keer mag hij 's nachts ook snacken, als hij dat wil. Ik overweeg een old-fashioned Tupperwarepot te vullen met komkommerpartjes en andere groenten, die in een kinderhand passen. 

5. Maak een overzicht van je reis.

Je kent het wel – je bent nog niet van je oprit of ze willen weten of het ‘nog ver is’. Maak het jezelf gemakkelijk. Print de  reisroutekaart af van het internet, plastificeer het en laat je kleuter de route ‘bijhouden’ met een whiteboardstiften. Maak er een schattenjacht van. Elke keer als we voorbij een bepaalde ‘checkpoint’ komen, krijgen ze punten, kussen of een verrassing uit hun verrassingsdoos.

Deze whiteboardstiften kunnen in sommige gevallen ook op de ruiten worden gebruikt. Geef je kleuter een oude winterhandschoen om de tekeningen er weer af te halen. Liever niet op uw ruiten? Investeer dan in een whiteboard of gebruik een oud CD-doosje, waar je een wit blad in hebt geplakt aan de binnenkant. Bijna even goed !

Ziezo, alvast vijf waardevolle tips om mijn kleuter in Frankrijk te krijgen. Welke tips kan jij ons nog geven? Zijn er leuke doespelletjes die je kunt aanraden? Waar ga je zélf heen deze zomer? Laat het ons weten via de reacties. 

» Lees ook: kindvriendelijke campings in Frankrijk of ga naar onze rubriek met vakantie inspiratie

Lees hier meer tips voor op de achterbank bij collega blogger Yvette en de spelletjes voor een lange autoreis van Go or no Go

 

Je peuter zindelijk krijgen

Je peuter zindelijk krijgen

Een peuter zindelijk krijgen, gaat niet altijd als een fluitje van een cent. Het ene kind is er sneller mee weg dan het andere. Mijn oudste…

Groenten en fruit? Lekker!

Groenten en fruit? Lekker!

Ik weet (net als jij) uit eerste hand hoe moeilijk kinderen het soms hebben met het eten van groenten en fruit. Ik verzamelde acht tips om…

5 tips voor een lange autorit

5 tips voor een lange autorit

Mei is dé maand bij uitstek om me stilletjes aan voor te bereiden op de Grote Vakantie, de zomervakantie. Wij gaan nl. ergens in de zomermaanden…

Geboren in Antwerpen, doorzwom ik al vele watertjes - maar één interesse bleef een constante : schrijven. In de klas werden al mijn verhandelingen en opstellen voorgelezen. Ik schreef boeken over zombies - waarin alle klasgenoten in mee speelden - en korte horrorverhalen à la Stephen King voor het schoolkrantje. Tja. Volwassener is nu mijn Vlaamse blog voor ondernemende mama's en mama-ondernemers. Er is ook die andere blog over trouwen en feesten  - ik ben nl. wedding- en personal evenplanner met een voorliefde voor het vintage thema.

Ik ben getrouwd met de liefde van mijn leven en werd op latere leeftijd moeder van Dominic (2011) en Chloé Grace (2014). Ik ben vooral op het internet te vinden, behalve op woensdag - want dan dans ik. Wil je mij beter leren kennen ? Come and meet me op http://www.mamaexpert.be

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.