);

Lieve mama,

Lieve mama,

Gefeliciteerd mam. Vandaag hadden we je 70e verjaardag gevierd als je niet 26 jaar geleden overleden was. Ik was 19 toen jouw lijden ondraaglijk werd en je uit dit leven stapte. Ik verloor daarmee niet alleen mijn moeder, maar ook mijn beste vriendin. De persoon in mijn leven die mij onvoorwaardelijk lief had, mij zo’n fantastisch kind vond, mij overstelpte met liefde, waardoor ik sterk in mijn schoenen stond.

Je stond voor iedereen klaar. Oordeelde en veroordeelde nooit. Je was betrokken bij de maatschappij, de politiek en bij het vrouwenwerk. Ik was stiekem heel trots op jou. Je had deze tijd, waarin mensen zich zo hard naar elkaar opstellen, vreselijk gevonden. Je had je ingezet voor mensen die dat nodig hebben. Ongeacht hun kleur, religie, geslacht en leeftijd. Dat weet ik zeker. Zo was jij.

Allemaal mochten we een stukje van jou, totdat er voor jezelf niets overbleef.

Je was altijd zo trots op me, vertelde je me keer op keer. Ik wist zo goed mijn grenzen aan te geven. Iets wat jij heel moeilijk kon.

Ik ben nu zelf moeder, maar dat wist je natuurlijk al. Je houdt dat vast allemaal in de gaten vanaf je “wolkje”. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ook ik haar vertel hoeveel ik van haar houd, hoe mooi ze is van binnen en van buiten en hoe trots ik op haar ben. Net zoals jij dat bij mij deed. Jouw liefde gaf mij zelfvertrouwen. Ik geef dat nu aan haar door hoop ik.

Ik mis je nog altijd. Ook na 26 jaar is het gemis nog steeds heel groot. Ik had mijn dochter graag een oma gegund zoals ik jou als moeder had. Je zou knettergek op haar zijn geweest. Wat jammer dat je dat allemaal moet missen. Net als ik, net als zij.

Liefs,

Je dochter

Esmée

» Lees ook: je moeder verliezen aan een depressie

 

Meer blogs van Esmée:

Wat te doen als je kind niet wil eten: 10 tips

Wat te doen als je kind niet wil…

Wanneer je kind niet wil eten, kan dat als ouder erg vervelend zijn. Je wilt namelijk dat je kind gezond eet en voldoende voedingsstoffen…

Een nieuwe slaapkamer voor onze puber

Een nieuwe slaapkamer voor onze…

Onze dochter groeide bijna letterlijk uit haar oude slaapkamertje. Ze is inmiddels 14 en 1.78 dus het werd tijd voor een nieuwe slaapkamer…

Nieuwe laptop nodig voor school? Zo kan je geld besparen!

Nieuwe laptop nodig voor school?…

Als je kind naar de middelbare school gaat, dan heeft het vanaf de eerste schooldag een laptop nodig of een Chromebook. Ze doen daar heel…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 6

 1. Karen

  nov 19, 2015 at 09:47

  .... Wat heb je dat mooi geschreven. Ze leeft door in jou en door haar ben jij zo'n goede moeder voor M. Ik denk aan je vandaag. 2. Linda Venrooij (Go or No Go)

  nov 19, 2015 at 10:12

  Sjee...ik lees je eerste zin, en daar ben ik gelijk even gestopt.
  Het is alsof ik nu een brief ga lezen die ik zelf geschreven heb...
  Je was 19 toen je moeder besloot zelf uit het leven te stappen... dat was dus bij mij precies zo.... niet 26 jaar geleden, maar bijna 10 jaar...

  Pfoe... oke... nu ga ik doorlezen... 3. Linda

  nov 19, 2015 at 10:19

  Tranen in mijn ogen..
  Je moeder klinkt als een enorm sterke vrouw. En alles wat je schrijft, had ik op kunnen schrijven.
  Het is zo herkenbaar...en ook ik blijf haar ontzettend missen. 10 jaar, of 26 jaar...het klinkt beide lang, maar zo voelt het niet.
  Ik denk ook vaak..wat zou ze gelukkig zijn geweest met haar kleinkinderen. Het is niet te beschrijven hoe jammer het is dat mijn kinderen niet kunnen genieten van hun oma. Precies zoals jij het schrijft; zoals jij haar als moeder had.
  Dankje voor je mooie stukje...
  Liefs, Linda.  1. Esmée

   nov 19, 2015 at 10:43

   Dank je wel lieve Karen en Linda voor jullie lieve woorden. En Linda...ook ik zit nu weer met tranen in mijn ogen. 4. Frederique

  nov 19, 2015 at 08:44

  Wat een mooie brief Esmee. Er straalt veel liefde vanaf, van jouw moeder naar jou en nu naar jouw dochter. Een soort van mooie doorgeefluik. 5. Sonia

  nov 19, 2015 at 11:14

  Met tranen in mijn ogen heb ik je brief gelezen. Wat vreselijk dat je haar zo moet missen, wat mooi dat jullie zo van elkaar houden. Morgen is het een jaar geleden dat ik mijn papa verloor. Ik hou m'n hart vast en hoop over een tijdje ook zo'n mooie brief aan hem te kunnen schrijven als jij.This thread has been closed from taking new comments.