);

De mama van baby Wout

De mama van baby Wout

Nienke is moeder van Anne* en Wout. Anne werd in juni 2013 geboren en overleed 8 weken later aan wiegendood. Zij en haar man hebben een donker pad bewandeld. Een half jaar naar haar overlijden werd Nienke opnieuw zwanger. Haar zoon Wout kwam als een cadeautje op 5 december. In “De mama van baby Wout” vertelt ze over het eerste jaar na zijn geboorte.

 

Je zoon heet Wout. Waarom de keuze voor deze naam?

We hebben bewust gekozen voor een korte stoere naam omdat hij best een moeilijke Franse achternaam heeft. Deze naam hadden we al gekozen voordat ik zwanger raakte. Mijn vriend en ik lagen samen op de bank met een wijntje en waren beetje aan het dromen, en ook over namen. Mijn vriend zei de naam en ik was verkocht. 

 

Hoe verliep de bevalling van Wout?

Heel snel! Om 10 uur werd ik wakker van een wee. Het drong nog niet helemaal tot me door. Toen kwam er nog 1 en ik maakte mijn vriend wakker. We deden heel rustig aan. We zijn alle twee nog even gaan douchen en hebben rustig mijn moeder gebeld. Ik moest in het ziekenhuis bevallen, maar hadden geen auto. Mijn moeder was onze taxi. Natuurlijk stond ze net in de winkel boodschappen af te rekenen. Om 12 uur was ze bij ons en we pakte heel rustig de spullen. Er was geen haast in ons hoofd, ook al had ik om de 3 tot 5 minuten weeën. In de auto kwamen de weeën steeds sneller, een drama. Mijn moeder stopte voor het ziekenhuis en mijn vriend haalde een rolstoel. Ik had om de 2 minuten weeën. Ik was aardig chagrijnig geworden van de autorit en toen we rond 12:30 op de afdeling stond en ik om de minuut wel een wee had schoot de vraag van een verpleegkundige me compleet verkeerd: “gaat u bevallen mevrouw”. Ik mocht gelijk naar de verloskamer en om 12:45 lag ik helemaal klaar. Met een ontsluiting van 6 cm begon er een weeën storm. Ik vroeg om pijnmedicatie maar daar was geen tijd voor. Ik kreeg een infuus. Maar toen die er om 13:00 in zat had ik volledige ontsluiting en mocht ik persen, een kwartier later was Wout er. 

 

En dan ben je moeder, voelde dat ook direct zo?

Ik was al moeder, ik heb voor Wout ook een dochter gekregen, ze is overleden aan wiegendood toen ze 8 weken was. Ik ben nooit gestopt met moeder zijn. De zwangerschap van Wout voelde als een pauze, en toen ik Wout hoorde huilde was ik weer op en top moeder. 

 

Was Wout een makkelijke baby?

Wout was een super makkelijke baby, hij wou best bij iedereen liggen en verzorgd worden. Huilde alleen als het nodig was (poepluiers vond die niet nodig, huil uurtje was daartegen wel een feest). Hij was heel lief en lachte ook al heel snel.  

 

Wanneer sliep hij voor het eerst door?

Rond de 9 maanden besloot hij opeens door te slapen. Toen besloot hij ook opeens dat hij geen borstvoeding meer wou. Of die twee met elkaar te maken heeft weet ik niet.   

 

Je gaf dus borstvoeding? Vanwaar die keuze?

De eerste negen maanden inderdaad borstvoeding, dit voelde goed voor mij. Daarna besloot Wout geen borstenman meer te zijn en greep naar de fles. Nog een tijdje gekolft maar dit ook eigenlijk vlot weten af te bouwen.  

 

Hoe heb je het eerste jaar ervaren als nieuwbakken moeder?

Ik vond het heel spannend. Natuurlijk hebben wij een nachtmerrie als voor geschiedenis. De eerste maanden sliep Wout ook lekker naast me in de wieg. Nog steeds loop ik zijn kamer in als hij slaapt, puur om te kijken of die nog wel ademt. Ik vond het ook een heel leerzaam jaar. Ik heb meer van mezelf leren kennen dat ooit te voren. Nieuwe krachten ontdekt en nieuwe dromen gemaakt. Het was echt een achtbaan, spannend maar heel gaaf.   

 

Wanneer ben je weer gaan werken? Of heb je andere keuzes gemaakt?

Ik ben part-time gaan werken in de avonduren. Zo kon ik meer en deel van de momenten bij Wout zijn. Ik heb altijd gezegd dat ik mijn kinderen opvoed en niet een kdv. Oké het is financieel niet ideaal maar dit voelt voor mij als moeder goed. 

 

Gaat Wout nog naar opa/oma, gastouder of kinderdagverblijf? En is de keuze bewust geweest en/of gebaseerd op kosten?

Wij wilden eerst een gastouder, maar konden geen gastouder vinden waarmee we een klik hadden en die bij ons in de buurt woont. Toen kwamen we er achter dat er een kleinschalig kinderdagverblijf 500 meter bij ons vandaan zit. Het zit in een vrijeschool waar we Wout later niet naar toe doen maar als kdv zijn ze geweldig. Samen broodjesbakken, eigen moestuin, elke dag naar buiten en een klein groepje.  


Denk je dat er nog een baby komt in de toekomst?

Wout was al nummer twee, en we denken zeker aan een nummer drie. We moeten nog even wachten. Mijn vriend gaat volgend jaar afstuderen en ze zorg voor een pasgeboren baby + gebroken nachten lijkt ons niet heel goed te combineren met een afstudeer opdracht.  

  

baby wout en mama Nienke

Dank je wel Nienke voor je openhartige bijdrage aan deze rubriek en de foto's van Wout. Heel veel geluk met hem! Nienke blogt op haar eigen website Moekenijn.nl en je kunt haar volgen op FacebookInstagram en Twitter.

 

Meer lezen van deze rubriek: De mama van baby…?

De 10 leukste cadeaus voor nieuwe mama's

De 10 leukste cadeaus voor nieuwe…

Er is een baby geboren, en dat moet gevierd worden! Of het nu gaat om je beste vriendin, je lieve zus of een verre nicht, jij gaat waarschijnlijk…

Kerstkaarten kopen: klein gebaar veel waardering

Kerstkaarten kopen: klein gebaar…

Verstuur je nog steeds kerstkaarten? Daarmee laat je zien aan je vrienden en familie dat je echt om ze geeft. In dit digitale tijdperk versturen…

De verbouwing van je woning: waar begin je mee?

De verbouwing van je woning: waar…

Voel je je niet meer helemaal thuis in je woning? Bevalt bijvoorbeeld de keuken of badkamer niet meer helemaal? Of vind je de stijl van je…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.