);

Mijn creatieve peuter

Mijn creatieve peuter

Ja, een peuter kan erg lastig zijn. En soms zou ik mijn dochter echt graag achter het behang plakken. Maar als ze dan terug komt van het kinderdagverblijf met een tekening en zegt: “Mama, voor jou omdat je zo lief bent”, dan smelt ik toch echt. En ze is zo gek van knutselen. Ze knutselt de hele dag wat af.

 

Knutselen, knutselen en nog eens knutselen

Knutselen is echt helemaal haar ding. Nog geen 3 jaar is Sien nu, maar als ze de kans krijgt, slaat ze aan het knutselen. En het liefst knutselen met datgene wat veel rommel maakt natuurlijk...

Alhoewel het gewoon vol krassen van een blanco blaadje ook nog steeds erg leuk is, is Sien nu in de fase beland van “poppetjes” tekenen, nou ja poppetjes, rondjes in verschillende groottes die laten zien wie nu papa, wie mama en wie Sien is. En voor de leukigheid tekent zij daar dan ook een hondje bij, omdat die zo lief zijn.

Ik ben natuurlijk apentrots op wat zij allemaal al kan, maar vraag me toch wel een af of zij echt nu zo bijzonder is. Misschien hoort het wel bij haar leeftijd? Toch maar eens opzoeken op internet.

» Lees hier: blogs met diy en knutselprojecten

 

Creatief bezig zijn is goed

Als je op Google gaat zoeken op creatieve ontwikkeling van een peuter, dan kom je vooral tegen dat creatief bezig zijn goed is voor de ontwikkeling van een kind. Creatief bezig zijn is goed voor de emotionele expressie, de taalontwikkeling, de concentratie, de fantasie, de motoriek, de cognitieve ontwikkeling en voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Ook draagt creatief bezig zijn bij aan de zelfstandigheid en leren oplossen van problemen. Dus dat is nog al wat.

Vooral stimuleren wordt op internet gezegd. Maar dat is niet voor iedereen even makkelijk, dat zie ik ook in mijn vrienden en familie kring. Want sommige kinderen houden gewoon niet van knutselen, en wat doe je als ouder dan? Belangrijk is te weten dat het nogal een ruim begrip is, creatief bezig zijn. Het is niet alleen knippen, plakken en tekenen, maar ook hutten bouwen, verkleden (rollenspel) of bouwen van blokkentorens. Door het internet af te struinen ben ik er inmiddels achter, dat creatief bezig van kinderen vooral betekent je kind zijn of haar gang te laten gaan en de ruimte te geven om te experimenteren.

 

Experimenterencreatieve peuter

Experimenteren kan mijn dochter als de beste. Zo heeft uitgevonden dat je prima met een pen op de deur kan tekenen, en dat mama het er dan lekker niet meer van afkrijgt. Of dat je jezelf, bij gebrek aan papier, ook best als tekenvel kan gebruiken.

Maar gelukkig zijn het niet alleen de ondeugende dingen wat haar bezig houdt. Zo zit zij ook graag een uur lang een mooi Pixelschilderijtje te maken. Het eindresultaat lijkt niet helemaal, maar toch zo knap dat ze het al kan.

 

Een creatief wonder?

En dan kom ik weer terug bij de vraag, is Sien een creatief wonder? Nee, dat niet. Creatieve aanleg heeft zij zeker. Maar, leve internet, een wonder is zij zeker niet. Sien is gewoon een peuter. En peuters hebben nu eenmaal veel fantasie, en dat is goed. Peuters worden nog niet tegen gehouden door de gedachte dat iets wel mooi is of dat de kleuren wel bij elkaar passen. Peuters zijn nog niet bezig met wat wij als ouders er van zouden vinden. Nee, peuters doen gewoon hun eigen ding. Soms lastig, maar wel goed voor hun ontwikkeling. En ja, dan zit er als ouder dus niets anders op dan ze gewoon maar een beetje hun gang te laten gaan.

» Kijk hier: webshops met knutsel producten

» Lees hier: zelf juffen cadeaus maken

 

Meer blogs van Gea:

Zelf een lief tasje maken

Zelf een lief tasje maken

Houdt jouw dochter ook zo van fröbelen en knutselen? Van niets iets maken wat nog bruikbaar is ook? Dan is het harten tasje echt iets voor…

Zelfgemaakte cadeaus voor de juffen

Zelfgemaakte cadeaus voor de juffen

Deze week is de juffen dag bij Sien op school. Een speciale dag waarbij alle kleuterjuffen hun verjaardag vieren en extra in het zonnetje…

Een sokken popje maken

Een sokken popje maken

Ook midden in de zomer is knutselen erg leuk. Dit keer een wat moeilijkere knutsel voor wat oudere kinderen, een sokken popje. Ik heb er zelf…

Al vanaf een jaar of 4 haakte en breide ik met mijn moeder mee. Het creatief bezig zijn zat er bij mij al jong in. En bij haken en breien is het niet gebleven. Ik knutselde wat af. Toen ik bij een vereniging de kinderentertainment mocht gaan doen, was ik helemaal in mijn sas. Al snel ontstonden bij mij toen de wilde plannen van een eigen bedrijfje op het gebied van knutselen met kinderen. 

In 2013 gooide ik het roer drastisch om. Vanaf dat moment ging ik helemaal voor mijn webwinkel en dus mijn droom. De webwinkel kreeg de naam SienEnCo. Sien is de naam van mijn dochter en Co, haar knuffelkonijn, is de mascotte. De webwinkel werd al snel gevuld met leuke, stoere, grappige knutselpakketten. Daarnaast werden ook de ideeën voor kinderfeesten en workshops al snel uitgewerkt en vormgegeven. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.