);

Het tienuurtje op school

Het tienuurtje op school

Pas nog was het groot nieuws dat kinderdranken zo ontzettend veel suiker bevatten. Iets wat we allemaal toch eigenlijk wel weten. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat ik wist dat er in kinderdranken suiker zit, maar niet dat het zoveel is. Nou koop ik sporadisch pakjes drinken, dus als ik ze al eens koop, kijk ik niet op de etiketten om te zien hoeveel suiker erin zit.

 

Veel drinken

Omdat de jongens door hun ziekte en medicijngebruik veel moeten drinken ben ik eigenlijk al op jonge leeftijd gestart met water geven. Naar school krijgen ze dan ook een fles water mee die ze om tien uur leeg drinken bij de pauzehap.

Die pauzehap, dat is me toch wat. In het schoolreglement wordt gevraagd zoveel mogelijk fruit mee te geven. Nou vind ik dat je als ouder zelf moet weten wat je je kinderen meegeeft naar school. Tenslotte zijn we allemaal volwassen mensen en kunnen bewuste keuzes maken. Toch schik ik af en toe, wanneer ik zie wat kinderen aan koekjes en pakjes drinken mee krijgen naar school.

 

Fruit blijft een dingetje

De afspraak bij ons thuis is, vier ochtenden fruit mee als tien uurtje en een ochtend een plakje ontbijtkoek, zelfgemaakte muffin of cracker. Dat fruit mee naar school is af en toe een klein dingetje hier in huis. Niet bij de oudste, die maak ik eerder blij met fruit dan met een plak ontbijtkoek. De jongste protesteert wel eens, vertelt dat andere kinderen koekjes mee krijgen naar school en zegt dan dat hij dat ook graag wil.

Omdat ik zijn vraag natuurlijk snap, ik vond dat vroeger ook altijd heel ‘oneerlijk’ als ik fruit mee kreeg en anderen koekjes, probeer ik het hem wel uit te leggen en vertel dat ik het belangrijk vind dat hij per dag genoeg fruit binnen krijgt. Omdat zijn dag nou een maal korter is dan die van een volwassene, moet hij in die twaalf uur dat hij wakker is, wel alle voedingsstoffen binnen krijgen.  Omdat hij om drie uur uit school graag een koekje eet en wat limonade drinkt, zal hij gedurende de pauzehap alvast een stuk fruit moeten eten.

Deze uitleg begrijpt hij en hoe leuk is het om af en toe als verassing een stukje zelf gebakken bananenbrood in zijn trommeltje te doen.

 

Pauze tip

Om je kinderen een gezonde pauzehap mee te geven, hier nog een paar tips:

  • Geef je af en toe ontbijtkoek mee, snij dit dan zelf. De hoeveelheid in voorverpakte pakjes ontbijtkoek is voor kinderen te veel. Snij je het zelf dan kan je ook zelf de dikte bepalen.
  • Let bij koekjes op, hoeveel er in zitten. Laatst zochten de jongens dinosaurus koekjes uit, bleken er 3 per pakje in te zitten. Geef er een of twee mee in een trommeltje.
  • Tegenwoordig heb je bakjes voor appels en bananen, dan kneuzen deze niet zo in de tas. Blijft het fruit mooier van en aantrekkelijker om te eten voor je kind.

Hoe gaat het bij jullie? Zijn er regels op school betreffende de pauzehap en wat geef jij ze mee?

 

Wanneer je kindje een bril moet

Wanneer je kindje een bril moet

Net drie was de oudste toen hij voor de ogentest naar het consultatiebureau moest. Thuis hadden we de plaatjes achterin…

Leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

Leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

Nog even en de voorjaarsvakantie begint weer. Veel mensen gaan deze week op wintersport, maar er zijn natuurlijk ook nog meer dan genoeg die…

Top 5 leesboeken voor jongens

Top 5 leesboeken voor jongens

Door Lodi: Fanatieke lezers zijn het hier. dat hebben ze van ons. Het komt geregeld voor dat we met zijn vieren op de bank zitten en allen…

Hallo, ik ben Lodi, getrouwd en moeder van 2 monsters (2007 en 2009). Dol op mijn gezin, klimmen en sporten. Mijn passie voor schrijven is begonnen toen wij in 2011 zeven maanden aan het reizen waren. Naast dat ik toen reisverslagen schreef, blogde ik voor een mamablog. Daar is de liefde voor het schijven begonnen en sindsdien schrijf ik veel. Tegenwoordig heb ik mijn eigen blogsite lodiblogt. Naast het bloggen ben ik druk met mijn praktijk Balans Gewichtsconsulent, waar ik volwassenen en kinderen met overgewicht begeleid naar een gezonde leefstijl. Op mijn blog lees je dan ook naast de dingen die mijn monsters doen, uitjes, recepten en andere zaken gericht op gezondheid. Bij Website4Mama zal ik maandelijks een blog schrijven waar ik ook dat stukje gezondheid en voeding bij kinderen aan bod zal laten komen.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.