);

18 jaar? Dit moet je weten over je eigen zorgverzekering

18 jaar? Dit moet je weten over je eigen zorgverzekering

Als je achttien jaar wordt, krijg je meer vrijheid om je eigen keuzes te maken. Je bent vanaf dan de baas over je eigen geldzaken, en mag je voor het eerst stemmen met de verkiezingen. Ook heb je geen toestemming meer nodig van je ouders bij bepaalde belangrijke keuzes. Je mag bijvoorbeeld een eigen bedrijf beginnen, trouwen of een lening afsluiten.

18 worden maakt je niet alleen zelfstandiger, maar je bent ook voor het eerst verantwoordelijk voor een aantal belangrijke verplichtingen, zoals de verzekeringsplicht. Na je achttiende verjaardag moet je in Nederland binnen een maand je eigen zorgverzekering afsluiten. Maar wat is een zorgverzekering eigenlijk precies, en hoe kies je een verzekeringsmaatschappij die bij je past? Hieronder lees je alles wat je over de zorgverzekeringsplicht moet weten!

 

Wat is een zorgverzekering?

Met een zorgverzekering, ook wel een ziektekostenverzekering genoemd, ben je verzekerd voor algemene zorgkosten en voor medicijnen. De kosten die je maakt als je naar de huisarts moet of geneesmiddelen nodig hebt, kun je declareren via je basisverzekering. Dit betekent dat je zorgverzekering de rekeningen terugbetaalt. Hiervoor moet je wel eerst je eigen risico opmaken. Het eigen risico is een jaarlijks vastgesteld drempelbedrag dat je eerst zelf moet betalen als je zorgkosten maakt. Als je dit hebt opgemaakt, mag je de rest van je zorgkosten terugvragen bij je verzekeraar.

 

Basisverzekering of aanvullende verzekering?

In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten en hiervoor maandelijks premie te betalen. De ziektekosten die in het basispakket zijn opgenomen, zijn bij elke verzekeringsmaatschappij hetzelfde en worden jaarlijks door de overheid bepaald. Naast de basisverzekering kun je er ook voor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen. De voorwaarden voor de aanvullende pakketten verschillen per verzekeringsmaatschappij. Zoek dit dus even goed uit.

Een aanvullende verzekering is bedoeld voor als je extra zorgkosten nodig hebt die niet binnen het basispakket vallen. Als je bijvoorbeeld fanatiek aan sport doet en vaak naar de fysiotherapeut gaat dan is een aanvullende dekking voor fysiotherapie misschien een goed idee. Als je vaak problemen hebt met je gebit, kan een aanvullende tandverzekering een slimme keuze zijn.

 

Een verzekeraar uitkiezen die bij je past

Zet voordat je je gaat inschrijven bij een verzekeraar goed jouw persoonlijke zorgbehoeften op een rijtje, en stem daar je ziektekostenverzekeraar en je zorgpakket op af. Beoordeel of je vaak last hebt van gezondheidsklachten of juist over het algemeen gezond bent. Heb je een goede gezondheid maar wil je wel aanvullend verzekerd zijn voor extra fysiotherapie en tandartsbehandelingen? Dan is de Jongerenverzorgd zorgverzekering Menzis wellicht iets voor jou. Dit is een aanvullend pakket speciaal afgestemd op de zorgbehoeften van jongeren, met een lagere premie. Zo betaal je niet te veel en krijg je wel de zorg die je nodig hebt.

 

Dit is een ingezonden en gesponsord artikel.

Ontspannen slapen in een landelijke slaapkamer

Ontspannen slapen in een landelijke…

Een goede nachtrust is, naast gezond eten en voldoende bewegen, één van de pijlers waarop een goede gezondheid rust. Lekker slapen verlaagt…

Het belang van ontspanning: tips om tot rust te komen

Het belang van ontspanning: tips…

Het leven van een moeder zit vol uitdagingen en verantwoordelijkheden, van het opvoeden van kinderen tot het runnen van het huishouden en…

Tips om de mooiste kinderkamer in te richten

Tips om de mooiste kinderkamer…

Er is toch niks leukers dan de kinderkamer in te richten voor de toekomstige baby of voor jullie zoontje of dochter. De kinderkamer is de…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.