);

Je kind goede manieren bijbrengen

Je kind goede manieren bijbrengen

Graag willen we dat onze kinderen zich goed gedragen en beleefd zijn. Daarom proberen we hen goede manieren bij te brengen, zoals ‘dank u wel’ zeggen of wachten op je beurt. Hoe leer je je kind goede manieren en zó dat je kind dit uit zichzelf gaat doen?

Ontdek het en lees snel verder.

 

Het nut van goede manieren

Eten met je mond dicht, niet praten met volle mond, wachten tot de ander is uitgepraat, een snoepje delen, de ander een hand geven. Zijn goede manieren echt belangrijk? Goede manieren hebben te maken met sociaal gedrag en inlevingsvermogen. En die zijn belangrijk voor positief contact met de ander. Maar als de inhoud leeg is, heb je weinig aan de vorm.  

 

Manieren belangrijk voor jou of je kind?

Die goede manieren, helpen die je kind verder of zijn ze vooral voor jou belangrijk? Stel jezelf de volgende vraag: doe ik dit omdat mijn kind hier een fijner persoon van wordt of doe ik het voor mezelf? Schaam je je bijvoorbeeld als je kind geen ‘dankjewel’ zegt of voel je je dan een slechte moeder?

 

Kinderen zijn op zoek naar echtheid

Kinderen zijn op zoek naar ‘echte’ mensen om hen heen die van hen houden, wat ze ook doen. Ze voelen haarfijn aan als je het alleen maar doet voor je imago of omdat het hoort (de inhoud leeg is). Dan is je kind er om jou een goed gevoel te bezorgen. En grote kans dat je kind zich heel aangepast gaat gedrag of juist rebelleert tegen jouw beleefdheidsnormen.

 

Manieren zó bijbrengen dat je kind uit zichzelf gemotiveerd is

Natuurlijk mag je best van je kind verwachten dat het met vork en mes eet, een hand geeft op een verjaardag, zijn voeten veegt. Kinderen zijn over het algemeen best bereid om dit te doen, als ze maar snappen wat het nut ervan is. Het helpt als je zo nu en dan uitleg geeft waarom iets belangrijk is. Een hand geef je, omdat je dan contact maakt met de ander. Je praat als je mond leeg is, omdat we je anders niet kunnen verstaan. Niet omdat het hoort, maar omdat het helpt om een leuker contact te hebben met de ander.

 

De vorm of de inhoud?

Bepaal voor jezelf waar jij je energie aan wilt geven en of het echt een probleem is als je kind geen hand wil geven. Wil je een afgericht gesocialiseerd kind of een kind dat uit zichzelf gemotiveerd is en zelf nadenkt? Grijp eens een keer niet in en kijk hoe je kind het doet. Geniet van de eigenheid van je kind!

 

Meer artikelen lezen van onze kindercoach?

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Als je kind het niet naar zijn…

Een groot gedeelte van de dag brengt je kind door op school. En om nieuwe dingen te leren, moet je kind zich op zijn gemak voelen. Het is…

Regels stellen

Regels stellen

Regels.. Tja, dat je je kinderen ermee helpt, is vast geen nieuws. En dat je consequent moet blijven en niet moet toegeven, heb je vast ook…

Zo luistert je kind sneller naar je

Zo luistert je kind sneller naar…

Je hebt al drie keer gezegd dat je kind zijn jas op moet hangen, het rondslingerende speelgoed opruimt, zijn tablet weglegt. En wat doet je…

 

Hallo! Mijn naam is Daniëlle Schollaart-van der Eijk: ik ben pedagoog, kindercoach en weerbaarheidstrainer. In Moordrecht (vlakbij Gouda) heb ik mijn praktijk Apetrotse Kinderen, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Hier help ik kinderen om vaardigheden te leren waarmee ze moeilijke situaties kunnen oplossen. Kijk voor meer informatie op www.apetrotsekinderen.nl

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.