);

Vroeggeboorte, hoe kun je helpen?

Vroeggeboorte, hoe kun je helpen?

De impact die een vroeggeboorte op de direct betrokkenen (ouders) heeft, wordt vaak onderschat door de omgeving. Hoe kun jij de ouders steunen. Hoe kun je helpen bij een vroeggeboorte?

Artikelen als deze worden eigenlijk niet geschreven voor ouders van prematuur geboren kinderen. Zij hebben geen tijd om eens achter de laptop te kruipen en lekker blogjes te lezen. Zij vullen hun dagen met ziekenhuisbezoeken, kolven, het babykamertje afmaken en natuurlijk bijkomen van de fysieke en emotionele achtbaan. Dit artikel is voor hen die hun te vroeg bevallen vriendin, zus, schoonzus, dochter, schoondochter en nicht willen ondersteunen. Lief van je, dat je bezorgd bent en wilt weten wat jij kunt doen om te helpen.

 

Hoe kun je helpen bij een vroeggeboorte?

 1. Bied aan om het huis eens flink te soppen; geloof me, daar komen ze momenteel niet aan toe
 2. Maak eten voor ze klaar of vraag ze bij je te komen eten
 3. Help bij het gereed maken van de babykamer; misschien is deze nog niet klaar?
 4. Bied aan om de mama naar het ziekenhuis te rijden overdag als papa werkt; vaak mag ze vanwege een keizersnede bijvoorbeeld zelf nog niet rijden
 5. Doe boodschappen voor ze; zij mag waarschijnlijk nog niet sjouwen en zijn hoofd loopt ook over
 6. Koop een paar kleine rompertjes en pyjamaatjes in maat 40 of zelfs kleiner, want die hebben ze vast niet in huis. Bijvoorbeeld bij Kleine Lucas.
 7. Koop speciale spullen voor prematuren. Bijvoorbeeld bij NeoBaby.
 8. Regel een professionele fotoshoot bij Stichting Earlybirds; de fotograaf komt naar het ziekenhuis waar het vroeggeboren kindje ligt en maakt kosteloos met veel zorg, liefde en respect een fotoreportage met de ouders erbij. Jouw donatie zorgt ervoor dat ze hetzelfde kunnen doen voor een volgend ouderpaar. Bespreek dit wel eerst met de ouders, want ze moeten eerst toestemming van het ziekenhuis hebben om de fotograaf toegang te verlenen in de couveuse ruimte.
 9. Koop zgn. mijlpaalkaarten speciaal voor prematuur en couveuse kinderen. Daar doe je jouw vriendin/zus, etc. een heel groot plezier mee! Zo kan ze elke mijlpaal die haar kindje bereikt, vastleggen voor later.
 10. Bied een luisterend oor en een schouder om op uit te huilen

Jij bent als vriend(in) of familielid zó belangrijk voor de nieuwbakken ouders van een vroeggeboren kindje! Je kunt echt het verschil maken in deze moeilijke tijden. Ik hoop dat je iets gehad hebt aan bovenstaande tips.

Ben je een ouder van een vroeggeboren kindje en kun je wel wat hulp gebruiken? Deel dan het artikel op Facebook of Twitter. Wie weet helpt het….

» Lees hier meer blogs over prematuriteit

» Lees ook: gevolgen van premature geboorte

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 1

 1. Vlijtig Liesje

  nov 17, 2015 at 11:57

  Bedankt voor de tips! Daar kan ik wel wat mee, want ze zijn fijn concreet.

  HuisvlijtThis thread has been closed from taking new comments.