);

Oh nee, een teek!

Oh nee, een teek!

Er wordt steeds weer gewaarschuwd dat je jezelf en je kinderen regelmatig moet checken op teken. Het is namelijk belangrijk om zo snel mogelijk een teek te verwijderen, dan is de kans op eventuele overdraagbare ziektes het kleinste.

Ondanks dat ik weet dat het belangrijk is, is het iets wat er bij mij altijd bij inschiet. Totdat ik afgelopen week bij Mees een plekje ontdekte met een zwart puntje. Nadat ik het van dichterbij had bekeken, bleek het om een teek te gaan. Er was niet gelijk paniek, maar wat ik wel wist is dat deze zo snel mogelijk verwijderd moest worden.

Maar hoe verwijder je zo’n teek? Je hoort er zoveel over. De één zegt dat je de teek met alcohol moet besprenkelen en deze dan moet verwijderen, de ander geeft aan dat je de teek helemaal moet verwijderen.

Ik besloot om de huisartsenpost te bellen om er zeker van te zijn dat ik het goed zou doen. Het eerste advies was dat deze zo snel mogelijk verwijderd moest worden. Dat wist ik natuurlijk wel, maar hoe was de vraag.

Je kunt de teek het beste verwijderen met een pincet of een tekentang. Het belangrijkste is dat het lijfje verwijderd wordt. Het kopje zweert er eventueel wel uit.

 

Maar wat is een teek en wat doet een teek?

Een teek is een klein (een tot drie millimeter groot), bruin-zwart spinachtig insect. De teek komt voornamelijk voor in struiken, bossen, hoog gras, heide, parken en duinen. De kans is dus groot dat je op een plek komt waar teken zich bevinden. Teken houden van een vochtige omgeving en zijn vooral actief in de periode maart tot oktober.

Een teek bijt zich vast in passerende mensen en dieren. De teek kan overal op het lichaam vastbijten, maar houdt vooral van warme plekken op het lichaam, zoals de liesstreek, oksels, haargrens en tussen de billen. Bij kinderen komen teken ook vaak voor op het hoofd, in de haargrens of achter de oren. Je dient de kinderen dus over het gehele lichaam goed te controleren.

De teek bijt zich vast en zuigt zich vol met bloed en zal na een week of twee vanzelf loslaten. Sommige teken dragen bacteriën of ziekten bij zich, de bekendste is de ziekte van lyme. Daarom is het zo belangrijk dat de teek verwijderd wordt als het nog heel klein is. Dan is de kans klein dat de ziekte of de bacterie al is overgedragen.

Teek

Wat te doen na een tekenbeet?

Zodra je de teek ontdekt, zorg je ervoor dat je deze zo snel mogelijk verwijdert. Het kan zijn dat er een rood plekje ontstaat wat lijkt op een muggenbeet. Dit trekt vanzelf weer weg, meestal binnen twee weken.

Verdoof de teek niet met alcohol, zeep of nagellak. Vermoed wordt dat dit er juist voor zorgt dat een ziekte wordt overgedragen.

Het is eveneens belangrijk dat je de datum dat je de teek hebt ontdekt en verwijderd noteert. Noteer ook gelijk waar de teek zich heeft vastgebeten en in welke streek en in welk land.

Je moet gedurende twaalf weken het plekje blijven controleren. Als binnen twaalf weken het rode plekje terugkomt en er een ring omheen verschijnt moet je een afspraak maken met de huisarts.

 

Tekenbeet voorkomen?

Voorkomen is altijd beter als genezen. Wat kun je doen om een tekenbeet te voorkomen?

Zorg ervoor dat je jezelf en de kids goed controleert op teken wanneer je in de natuurlijk bent geweest. Dus na een bezoekje in het bos, de duinen en na het werken in de tuin. Eventuele teken, gelijk verwijderen.

Het vermijden van hoog gras en struiken helpt ook. Zorg ervoor dat je op de wandelpaden blijft. Het dragen van lange mouwen en een lange broek in de sokken helpt ook voorkomen dat een teek zich in je vast kan bijten. Om ervoor te zorgen dat bij kinderen de teek niet op hun hoofd kan vastbijten biedt een pet een goede oplossing.

Een extra bescherming kan zijn door je in te smeren met DEET. Dit is te koop bij apotheek en drogist. Voor volwassenen mag er maximaal 50% DEET in het middel zitten, voor kinderen geldt een maximum van 20%.

Het is dus belangrijk om je kinderen regelmatig te controleren op teken, dit om te voorkomen dat het een teek betreft die ziektes overdraagt. Dat wil je niet. En even checken wanneer je zoon of dochter onder de douche staat of tijdens het omkleden, is slechts een kleine moeite en kan veel leed voorkomen.

Kinderen en social media

Kinderen en social media

Door Margreet. Onze oudste mag zich sinds een aantal weken een groep zevener noemen. Je krijgt dan te maken met kinderen die langzaam omgetoverd…

SKURK: jongenskleding voor boefjes en rebellen

SKURK: jongenskleding voor boefjes…

Als echte jongensmoeder weet ik als geen ander dat het aanbod van jongenskleding niet altijd even groot is. Wanneer je een…

Tips voor onderweg op vakantie

Tips voor onderweg op vakantie

In sommige delen van Nederland is de vakantie al begonnen en voor de rest van Nederland duurt het niet lang meer. Natuurlijk kijk je er naar…

Hoi, ik ben Margreet. Trotse moeder van Damien (*), Daan, Xem en Mees.

Eveneens heb ik altijd een hoofd vol (creatieve) ideeën. Soms lopen mijn gedachten over, maar ik krijg er altijd nieuwe energie van. Ik zal je op de blog meenemen in mijn gedachtegang. Ik ben op mijn best als ik met mijn handen kan werken en mijn creatieve brein de ruimte geef. Ik ben dol op bakken en decoreren van taarten, naaien en heb een voorliefde voor chocolade en natuurlijk mijn jongens. Wil je meer over mij te weten komen, check dan mijn website www.margreetstegeman.nl

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.