);

Je peuter zindelijk krijgen

Je peuter zindelijk krijgen

Een peuter zindelijk krijgen, gaat niet altijd als een fluitje van een cent. Het ene kind is er sneller mee weg dan het andere. Mijn oudste deed er best lang over om overdag zindelijk te worden, maar zodra die berg genomen was, ging ’s nachts als vanzelf. 

 

Aan de volgende vijf tips voor zindelijkheidstraining heb ik zelf veel gehad

  1. Vermijd kwalificaties als ‘goed’ en ‘slecht’. Als je je kind prijst zeg dan dat hij of zij het ‘knap heeft gedaan’. Een peuter die een ‘brave’ jongen/’lief’ meisje is, als hij of zij wat geproduceerd heeft in het potje, krijgt dan mogelijk de indruk dat ie ‘stout’ is als dat niet gebeurt. Hetzelfde geldt voor de termen ‘vies’ en ‘vuil’. Volgens Freud creëer je zo kapotte kinderzieltjes, omdat het verwarrende schuld- en schaamtegevoelens zou oproepen.
  2. Vanaf de leeftijd van zestien maanden kan je je kind al aan het potje laten wennen. Vanaf dan zou de luier ongeveer twee uur of langer – en soms een hele nacht – droog kunnen zijn en dat is dan het teken dat de beheersing van de blaas een feit is. Zet je peuter af en toe al eens op het potje. Maak er een feestje van. Geef hem of haar een boekje.
  3. Wij lieten en laten nog steeds de deur open terwijl we zélf naar het toilet gaan. Zo kan onze peuter een kijkje nemen. Er staat trouwens een potje klaar in de WC-ruimte. Af en toe zet mijn jongste zich al eens neer. Een grappig zicht.
  4. Een tip van onze wijkverpleegster voor in de zomer: De moderne hyperabsorberende luiers van tegenwoordig doen hun werk té goed! Peuters voelen nauwelijks nog dat ze nat zijn aan hun billen. Zonder luier – in hun blote billen – of alleen een sponzen broekje aan, worden ze meteen met de realiteit geconfronteerd. Extra tip – zorg dat ze sandaaltjes dragen dan.
  5. Maak gebruik van de plaskalender. Bij elke welgemikte plas krijgt de peuter of kleuter een stickertje. Na een aantal stickers is er een klein, niet al te duur cadeautje of doe je samen een leuke activiteit.

 

Een variant: in plaats van je stickers op papier te kleven, kleef ze op de pot zelf. Wel zo vrolijk. Komt er echt geen schot in de zaak, kan je ervoor kiezen de beloning (het cadeautje) ergens goed in het zicht te bewaren. Je kind weet meteen waar het voor moet werken dan.


PS: Doorgaans doet een kind het ook voor de onnozele dansjes, het minutenlange applaus en de cowboykreten van de ouders als het eindelijk is gelukt.

Welke methode gebruikte jij om je kind(eren) zindelijk te krijgen? Welke tips kan je, ouders zoals ik, meegeven om het proces te vergemakkelijken? Ik kijk uit naar jullie reacties.

» Lees ook: beste boekjes voor zindelijkheidstraining en 10 tips bij zindelijkheidstraining

 

(de hierboven getoonde foto is de plastrainer van Fisher Price)

 

Je peuter zindelijk krijgen

Je peuter zindelijk krijgen

Een peuter zindelijk krijgen, gaat niet altijd als een fluitje van een cent. Het ene kind is er sneller mee weg dan het andere. Mijn oudste…

Groenten en fruit? Lekker!

Groenten en fruit? Lekker!

Ik weet (net als jij) uit eerste hand hoe moeilijk kinderen het soms hebben met het eten van groenten en fruit. Ik verzamelde acht tips om…

5 tips voor een lange autorit

5 tips voor een lange autorit

Mei is dé maand bij uitstek om me stilletjes aan voor te bereiden op de Grote Vakantie, de zomervakantie. Wij gaan nl. ergens in de zomermaanden…

Geboren in Antwerpen, doorzwom ik al vele watertjes - maar één interesse bleef een constante : schrijven. In de klas werden al mijn verhandelingen en opstellen voorgelezen. Ik schreef boeken over zombies - waarin alle klasgenoten in mee speelden - en korte horrorverhalen à la Stephen King voor het schoolkrantje. Tja. Volwassener is nu mijn Vlaamse blog voor ondernemende mama's en mama-ondernemers. Er is ook die andere blog over trouwen en feesten  - ik ben nl. wedding- en personal evenplanner met een voorliefde voor het vintage thema.

Ik ben getrouwd met de liefde van mijn leven en werd op latere leeftijd moeder van Dominic (2011) en Chloé Grace (2014). Ik ben vooral op het internet te vinden, behalve op woensdag - want dan dans ik. Wil je mij beter leren kennen ? Come and meet me op http://www.mamaexpert.be

 

Reacties 1

  1. trijnewijn

    sep 17, 2015 at 12:49

    Wij wisselden herbruikbare luiers overdag af met wegwerp 's nachts. Bij de herbruikbare luiers hebben ze dat natte gevoel veel meer, wat in theorie zou helpen om sneller zindelijk te worden. In de praktijk merkten we hier bij de zoon weinig van ;-)
    Wij deden de zoon een tijdje een slipje aan onder zijn wegwerpluier (want in de winter is tip 4 niet bruikbaar). We hielden af en toe luierloze dagen, maar stopten als op zo'n dag bijna alles in de broek belandde. En probeerden enkele weken later nog eens, tot het ineens wel ging (hij was toen net geen 2.5 jaar, we zijn heel blij dat ie pas 2 maand later startte op school). De nachten zijn droog geworden toen zijn blaas zo gegroeid was dat de pamper elke ochtend overliep. Na iets meer dan een week waarin hij daardoor behoorlijk overstuur wakker werd, werd hij net op tijd wakker en kon net op tijd naar het toilet. Sinds hij die klik maakte (rond zijn 3e verjaardag) is ie 's nachts droog.
    De dochter zindelijk krijgen was een droom waar helemaal geen trucjes bij te pas kwamen. Ze was erg jaloers op alle aandacht die haar grote broer kreeg en werd (na een driftbui omdat zij niet op het potje mocht) voor het eerst op het potje gezet toen ze net één jaar was. Het was meteen prijs, net als elke keer erna. Door het potje te blijven aanbieden was ze vanaf 1 jaar 9 maand bijna zindelijk. Toen ze met 1 jaar en 11 maanden naar een groep ging in de crèche met kinderwc'tjes, is ze op twee dagen tijd helemaal pamperloos geworden overdag. De nachtpampers lieten we achterwege toen we niet meer wisten hoe lang het geleden was dat die nat geworden waren, ze zal toen 2 jaar en 3 of 4 maanden geweest zijn. Wij waren veel sneller van de luiers verlost dan we voorzien hadden :-)



This thread has been closed from taking new comments.