);

Effect van antibiotica op jonge kinderen

Effect van antibiotica op jonge kinderen

Dit is het eerste blog van gastblogger Shirley, die een verontrustend bericht las over het gebruik van antibiotica bij kinderen jonger dan 6 maanden. Haar kinderen kregen ook antibiotica als baby.

Pas geleden trok op nu.nl het artikel “Kind dat op jonge leeftijd antibioticakuur heeft gehad wordt groter” mijn aandacht. Uit dit stukje begreep ik dat kinderen langer en zwaarder worden als ze tussen de 0 en 6 maanden antibiotica hebben gehad. Doorklikkend naar de site van de Universiteit van Maastricht, waar het onderzoek verricht is, lees ik dat ze nog niet weten wat de exacte oorzaak is, maar denken dat het te maken heeft met de invloed die antibiotica heeft op de darmflora.

 

Effect van antibiotica op de darmen

Nu hebben helaas alle 3 mijn kinderen in die periode antibiotica gehad en heb ik sterk het gevoel dat dit behoorlijk wat invloed heeft op hun darmen. Het verband dat kinderen langer en zwaarder zouden worden zie ik bij mijn dames niet. Of zou dit pas op latere leeftijd zijn?

Want 2 van mijn 3 zijn juist te licht. De jongste volgt nog net het lijntje van min 2 en de middelste die van min 1. Qua lengte zijn ze beide gemiddeld. Zouden mijn dames hier dan geen gevolgen van zien of moet ik nu toch maar alvast op gaan letten voor de toekomst? Hoe fijn zou dat zijn, want dan kan ik stoppen met het “vol proppen” van mijn dames.

 

Antibiotica en overgewicht

Dun zijn staat namelijk zo ver van mij af. Mijn hele leven ben ik eerder te dik dan te dun geweest. En nu heb ik kinderen die volgens de gewichtstabel te “dun” zijn. Normaliter is het prima als een kind de min 1 lijn volgt, maar wanneer die peuterhypoglycemie (een hypo krijgt als ze te lang niet eet) blijkt te hebben, is dat toch minder wenselijk. Daarom ben ik, op advies van een diëtiste, dagelijks in de weer met poedertjes om ongemerkt een heleboel calorieën aan haar sapjes toe te voegen. Bij de jongste probeer ik dit op een gezonde en natuurlijke manier. Dus in plaats van het mijden van ongemerkte calorieën, is mijn leven veranderd in het zo veel mogelijk toevoegen van ongemerkte calorieën.

Om te zien of mijn eigen kinderen mogelijk op een iets ouder leeftijd toch spontaan door de antibiotica zwaarder worden, maar vooral omdat het onderzoek mijn interesse heeft gewekt, ben ik me nog iets verder gaan verdiepen. Echter bleek dat kinderen die op jonge leeftijd antibiotica kregen al vanaf 10 maanden zwaarder en langer waren en vanaf 38 maanden overgewicht begonnen te vertonen. Dus bij deze kan ik hoogstwaarschijnlijk concluderen dat mijn kinderen de uitzondering op de regel zijn en dat ik nog even mag doorgaan met het toevoegen van de extra ongemerkte calorieën. 

Een persoonlijk bericht van Sint voor jong en oud

Een persoonlijk bericht van Sint…

Bijna is het weer zo ver dat Sinterklaas vanuit Spanje naar Nederland komt gevaren. Mijn kinderen zijn er al druk mee bezig. De speelgoedboekjes…

Angela Schijf gaat op stap met Mozart

Angela Schijf gaat op stap met…

Al de hele herfstvakantie keken zowel de kinderen als ik uit naar ons geplande theaterbezoek in theater Agnietenhof in Tiel. We zouden gaan…

Een t-shirt bedrukken met je eigen glitter ontwerp

Een t-shirt bedrukken met je eigen…

Houden jij of je zoon of dochter van glitter? Hoe leuk is het dan om een t-shirt te bedrukken met een eigen ontworpen glitter afbeelding?…

Mijn naam is Shirley en ik ben moeder van 3 prachtige dochters Eline (2009), Fenne (2012) en Vivine (2014). Naast dat ik het heerlijk vind om moeder te zijn, ben ik 2015 gestart met mijn eigen bedrijf Ontspannen uk. Ik wilde namelijk andere ouders ook laten ervaren wat de positieve effecten van (baby)massage en yoga op kinderen zijn. Daarnaast ben ik druk met mijn webshop met leuke kraamcadeautjes.

In mijn blogs zal ik, net als ik tijdens mijn lessen babymassage, de lezers aan het denken willen zetten, herkenning willen oproepen of van tips willen voorzien. De onderwerpen waarover ik schrijf zullen gaan over de belevenissen met mijn dochters, weetjes over baby’s en alles wat ontspanning kan geven. Leuk als je reageert op mijn blogs!

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.