);

Kinderen leren omgaan met (zak)geld

Kinderen leren omgaan met (zak)geld

Omgaan met geld is iets wat je kinderen al vanaf jongs af aan kunt leren. Het is een belangrijk deel van de opvoeding. Kinderen moeten weten dat je niet zomaar alles kunt kopen wat je hartje begeert, maar dat je ook moet sparen wil je iets moois en groots kunnen kopen.

Wij proberen dit onze kinderen ook bij te brengen. Wij hadden altijd een WII spelcomputer, maar deze begon steeds meer kuren te vertonen en ook FIFA 16 werd niet meer gemaakt voor deze versie van de Nintendo speelcomputer. Stress in huize Lentekriebelss, want je wilt wel met de nieuwste spelers in je team het veld betreden. Alleen zijn wij er tegen om de jongens zomaar een spelcomputer te geven wanneer ze er om vragen.

 

Wil je iets hebben, dan moet je ervoor sparen

Met Daan (10 jaar) spraken we af dat we, wanneer hij genoeg geld had gespaard, een Xbox zouden aanschaffen. Hij moest hier een groot deel van meebetalen. Om zo het besef te krijgen dat je soms even moet wachten en sparen voordat je iets kunt kopen. Onlangs was het zover, de Xbox kon worden aangeschaft. Met pijn in zijn hart betaalde hij zijn deel. Het was toch wel heel erg veel geld dat hij nu kwijt was. Missie geslaagd!

 

Hoe leer je een kind goed met geld omgaan en hoe pak je dat aan?

Om kinderen te leren omgaan met geld, is het geven van zakgeld een goed begin. Maar wanneer begin je hieraan en hoeveel geef je? Het is verstandig om vanaf 6 jaar zakgeld te geven aan kinderen.

Richtlijnen bedrag zakgeld per week

 • 6 tot 8 jaar: € 1 tot €2
 • 9 jaar: € 1,20 tot € 2
 • 10 jaar: € 1,70 tot € 2
 • 11 jaar: € 2 tot € 2,30
 • 12 jaar: € 3 tot € 4,60

Bron: wijzer in geldzaken

 

Een paar handige tips bij het geven van zakgeld:

 • Zorg dat je op een vaste dag zakgeld geeft
 • Wees consequent en geef je kind iedere week zakgeld
 • Wanneer je kind iets koopt van zijn/ haar zakgeld geldt de regel op=op. Zo leren ze met financiële tegenslagen omgaan
 • Bewaar het zakgeld op een vaste plaats: bijvoorbeeld een spaarpot
 • Maak afspraken waar het kind zijn/ haar zakgeld aan uit mag geven
 • Geef contant geld. Het is dan zichtbaar voor het kind en leert op deze manier de waarde kennen van het geld
 • Maak een spaardoel. Op deze manier heeft het kind een doel om voor te sparen. Zeg nou zelf, dat is toch veel leuker
 • Laat kinderen ook fouten maken. Een onverantwoorde keuze is heel erg leerzaam voor een kind.
 • Gebruik zakgeld niet om het kind te straffen. Je zet zakgeld in als leermiddel, het is geen loon.

 

Er is zelfs een app op de markt die kinderen bewust leert omgaan met geld Kidz ’n cash (www.kidzncash.nl). De app is gemaakt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar en is bedoeld ze spelenderwijs te leren omgaan met geld en om een geldadministratie bij te houden. Ze leren niet alleen over het uitgeven van geld, maar ook het beheer van eigen geld.

Bij ons krijgen onze zes- en tienjarige iedere week zakgeld. Wel merken we dat de oudste er veel meer mee bezig is en ook veel waarde hecht aan het krijgen van zijn zakgeld. De zesjarige vindt het allemaal wel prima en is helemaal niet materialistisch ingesteld.

Het wordt nu tijd voor het bepalen van een nieuw spaardoel. De Xbox wordt al volop gebruikt.

Kinderen en social media

Kinderen en social media

Door Margreet. Onze oudste mag zich sinds een aantal weken een groep zevener noemen. Je krijgt dan te maken met kinderen die langzaam omgetoverd…

SKURK: jongenskleding voor boefjes en rebellen

SKURK: jongenskleding voor boefjes…

Als echte jongensmoeder weet ik als geen ander dat het aanbod van jongenskleding niet altijd even groot is. Wanneer je een…

Tips voor onderweg op vakantie

Tips voor onderweg op vakantie

In sommige delen van Nederland is de vakantie al begonnen en voor de rest van Nederland duurt het niet lang meer. Natuurlijk kijk je er naar…

Hoi, ik ben Margreet. Trotse moeder van Damien (*), Daan, Xem en Mees.

Eveneens heb ik altijd een hoofd vol (creatieve) ideeën. Soms lopen mijn gedachten over, maar ik krijg er altijd nieuwe energie van. Ik zal je op de blog meenemen in mijn gedachtegang. Ik ben op mijn best als ik met mijn handen kan werken en mijn creatieve brein de ruimte geef. Ik ben dol op bakken en decoreren van taarten, naaien en heb een voorliefde voor chocolade en natuurlijk mijn jongens. Wil je meer over mij te weten komen, check dan mijn website www.margreetstegeman.nl

Reacties 2

 1. Ilse van kreanimo

  jun 16, 2016 at 09:45

  Wel ik was er deze week over aan het denken om mijn oudste (die wordt 6 in oktober) - om hem zakgeld te geven.
  Het is inderdaad belangrijk dat ze met geld leren omgeven. 2. Marguerita

  jun 16, 2016 at 10:38

  Wij zijn er pas mee begonnen, op de 5e verjaardag van mijn dochter. Nu ze van iedereen centjes krijgt voor haar rapport is ze niet meer te houden hahahaha. Het besef van geld moet nog wel indalen, maar w ezien haar leren en dat is leukThis thread has been closed from taking new comments.