);

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Een groot gedeelte van de dag brengt je kind door op school. En om nieuwe dingen te leren, moet je kind zich op zijn gemak voelen. Het is dan ook de taak van de school en de leerkracht om een veilige leeromgeving te scheppen. Maar wat kun je doen als je kind het niet naar zijn zin heeft op school?

 

Wat je kunt merken aan je kind

Misschien vertelt je kind wel dat hij school niet leuk vindt. Of is jouw kind niet zo’n prater en laat hij het op andere manieren merken? Bekijk hieronder aan welke signalen je kunt merken dat je kind het niet naar zijn zin heeft op school:

  • Niet naar school willen, moeite met afscheid nemen.
  • Vaak zeggen dat school stom is en thuiskomen met dat het niet leuk was.  
  • Regelmatig buikpijn of hoofdpijn.
  • Moe thuiskomen na een schooldag.
  • Veel boos en gefrustreerd zijn.
  • Weinig aansluiting vinden, niet mee mogen doen, gepest worden.
  • Niets durven zeggen in de klas en de leerkracht niet om hulp durven vragen.
  • Ongemotiveerd zijn om te werken en nieuwe dingen te leren.

 

Oorzaken dat je kind zich niet prettig voelt op school

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind het niet naar zijn zin heeft op school:

  • Er is geen fijne sfeer in de klas. Pesten, vaak ruzie, geen positief leerklimaat. Meerdere wisselingen van leerkrachten kunnen het ook onrustig en onvoorspelbaar maken.
  • Je kind heeft last van de prikkels en drukte in de klas, het kost veel energie om naar school te gaan.
  • Je kind heeft last van faalangst en denkt dat hij het niet goed doet.
  • Je kind valt buiten de groep, vindt weinig aansluiting of wordt gepest.
  • Je kind kan niet overweg met de leerkracht en voelt zich niet begrepen door de juf of meester.

 

Wat kun je als ouder doen?

Allereerst help je je kind door zijn verhaal en moeite met school serieus te nemen. Ook al denk jij ‘Dat valt toch allemaal wel mee’, probeer dan toch naar je kind te luisteren en te benoemen dat dit moeilijk en vervelend moet zijn voor je kind.

Probeer erachter te komen wat de reden is dat je kind zich niet prettig voelt. Vindt je kind het werk te moeilijk, heeft het geen klik met de leerkracht, valt het buiten de groep, raakt het overprikkeld in de klas? Vraag je kind: ‘Wat vind je het stomste op school?’ en ‘Wat vind je het leukste op school?’.

Ga in gesprek met school. Geef aan hoe je kind zich voelt en dat je graag samen met school wil kijken hoe je kind zich fijner kan voelen op school. Leerkrachten zijn meestal heel bereid om jouw kind te helpen. Soms kan een ander plekje in de klas of dagelijks even aandacht van de juf al grote wonderen doen. Je kind kan vaardigheden leren om makkelijker om te gaan met wat hij lastig vindt op school. Bijvoorbeeld in de vorm van een weerbaarheidstraining. 

 

Lees hier meer blogs van onze kindercoach!

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Als je kind het niet naar zijn…

Een groot gedeelte van de dag brengt je kind door op school. En om nieuwe dingen te leren, moet je kind zich op zijn gemak voelen. Het is…

Regels stellen

Regels stellen

Regels.. Tja, dat je je kinderen ermee helpt, is vast geen nieuws. En dat je consequent moet blijven en niet moet toegeven, heb je vast ook…

Zo luistert je kind sneller naar je

Zo luistert je kind sneller naar…

Je hebt al drie keer gezegd dat je kind zijn jas op moet hangen, het rondslingerende speelgoed opruimt, zijn tablet weglegt. En wat doet je…

 

Hallo! Mijn naam is Daniëlle Schollaart-van der Eijk: ik ben pedagoog, kindercoach en weerbaarheidstrainer. In Moordrecht (vlakbij Gouda) heb ik mijn praktijk Apetrotse Kinderen, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Hier help ik kinderen om vaardigheden te leren waarmee ze moeilijke situaties kunnen oplossen. Kijk voor meer informatie op www.apetrotsekinderen.nl

Reacties 3

  1. Anna

    sep 05, 2017 at 07:54

    Een oorzaak die vergeten wordt is verveling door onderpresteren, omdat een kind meer of hoogbegaafd is, maar dit niet herkend wordt door de leerkracht.



    1. Sonja Hubregtse

      sep 05, 2017 at 10:00

      Helaas, inderdaad, erg herkenbaar Anna... Daar wordt nog veel te gemakkelijk over gedacht...



  2. Maar merk ook op school dat teveel mensen denken / willen dat hun kind hoogbegaafd is. En proberen alle problemen op school hieraan op te hangen zonder de gezinssituatie of opvoeding onder de loep te nemen... neemt niet weg dat echt onderpresteren zeker een oorzaak kan zijn.



This thread has been closed from taking new comments.