);

Doe ik het wel goed als moeder?

Doe ik het wel goed als moeder?

Voel jij je wel eens onzeker als ouder? Twijfel je of je jouw kinderen goed opvoedt? Voel jij je soms een slechte ouder, als je ongeduldig bent, moppert op je kind, niet consequent bent? Lees dan snel verder, want in dit blog van onze kindercoach Daniëlle vind je een aantal relativerende tips die je vast goed kunt gebruiken!

 

Twijfels zijn normaal en zelfs gezond

De vraag ‘Doe ik het wel goed?’ is een normale vraag die alle ouders zichzelf stellen tijdens de opvoeding van hun kind. Dat je soms twijfelt, is ook logisch in deze tijd waarin er veel informatie beschikbaar is over opvoeden. Tegelijk is de vraag ‘Doe ik het wel goed?’ ook een gezonde vraag, want het zet je in beweging. Je kijkt weer even kritisch naar je handelen en hoe het met je kind gaat. En je besluit om het anders te doen, als het nu niet lekker loopt. 

 

Het beste voor je kind willen

Als ouder wil je het beste voor je kind en daar zet je je iedere dag weer voor in. Je doet wat je kunt en dat maakt je een goede ouder. Het perfecte kind, de perfecte ouder en de perfecte opvoeding bestaan niet. Je kind leert er ook van als het even wat minder tactisch gaat. Denk maar eens terug aan je eigen opvoeding, die is vast ook niet altijd positief geweest en toch heb je veel geleerd. Er zijn meer factoren die bijdragen aan hoe je kind opgroeit.

 

Volg je gevoel en kijk wat je kind nodig heeft

Opvoeden met je hart is even belangrijk als met je hoofd. Informatie en opvoedadviezen kunnen je zeker helpen, maar zijn geen recepten voor een gelukkig kind. Luister naar je gevoel en vraag jezelf af: ‘Wat heeft mijn kind op dit moment van mij nodig?’. Neem kennis en tips mee en geef er je eigen draai aan. Jij bent de deskundige als het gaat over jouw kind, want jij kent je kind het beste.

 

Een paar relativerende tips voor als je twijfelt aan jezelf

Mocht je je onzeker voelen en je afvragen of je het wel goed doet, kies dan eens een paar van onderstaande tips uit om jezelf fijner te voelen:

  • Denk positief. Je gedachten beïnvloeden hoe je je voelt. Kies voor positieve gedachten: wat ging er vandaag goed, op welke momenten was mijn kind blij, welke leuke kanten heb ik als opvoeder, hoe heb ik vandaag mijn best gedaan?
  • Volg je gevoel. Neem informatie en opvoedadviezen mee als waardevolle kennis in het geheel aan wat je weet over opvoeden. Geef er je eigen draai aan, kies wat bij jou en je kind past en volg je gevoel in wat jouw kind nodig heeft van jou.
  • Word je onzeker van de goedbedoelde adviezen van anderen? Bedank de ander dat hij je wilt helpen en vertel dat jij je eigen manier hebt, want jij weet wat werkt bij je kind.
  • Deel ervaringen met anderen. Als jij je kwetsbaar opstelt, zie je dat anderen ook met onzekerheden en vragen zitten. Help elkaar door ervaringen uit te wisselen en met elkaar mee te denken.
  • Neem genoeg momentjes om te ontspannen. Zeg niet dat je er geen tijd voor hebt, het is een kwestie van prioriteit J. Je bent meer dan alleen moeder.
  • Voel je je schuldig? Bijvoorbeeld omdat je zo schreeuwde tegen je kind, je kind weinig aandacht hebt gegeven, je jouw andere kind leuker vindt? Vraag jezelf dan af: ‘Wat kan ik daar nu aan veranderen?’. Doe daar je best voor; aan de fouten die je in het verleden hebt gemaakt, kun je weinig veranderen. Je kunt alleen op dit moment je best doen om je kind zo positief mogelijk op te voeden.   
  • Kijk naar het gedrag van je kind. Dit is de graadmeter om te zien hoe je kind in zijn vel zit en feedback voor jouw manier van opvoeden. Je hebt geen opleiding gehad om een goede ouder te worden. Dat kan ook niet, want iedere ouder, ieder kind en iedere situatie is anders. Wat werkt bij het ene kind, hoeft niet te werken bij het andere kind. Stop met dingen die niet werken en gebruik meer van wat wel werkt.
  • Maak je je echt zorgen over je kind? Schroom dan niet om hulp te zoeken. Zoek iemand waarbij je je op je gemak voelt en die jullie verder kan helpen.  

 

Tot slot een laatste tip: accepteer dat je je af en toe onzeker voelt. Dat is niet gek, want het is een hele verantwoordelijkheid om je kind op te voeden. En jij bent een goede ouder, omdat je je best doet om het zo goed mogelijk te doen!

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Als je kind het niet naar zijn…

Een groot gedeelte van de dag brengt je kind door op school. En om nieuwe dingen te leren, moet je kind zich op zijn gemak voelen. Het is…

Regels stellen

Regels stellen

Regels.. Tja, dat je je kinderen ermee helpt, is vast geen nieuws. En dat je consequent moet blijven en niet moet toegeven, heb je vast ook…

Zo luistert je kind sneller naar je

Zo luistert je kind sneller naar…

Je hebt al drie keer gezegd dat je kind zijn jas op moet hangen, het rondslingerende speelgoed opruimt, zijn tablet weglegt. En wat doet je…

 

Hallo! Mijn naam is Daniëlle Schollaart-van der Eijk: ik ben pedagoog, kindercoach en weerbaarheidstrainer. In Moordrecht (vlakbij Gouda) heb ik mijn praktijk Apetrotse Kinderen, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Hier help ik kinderen om vaardigheden te leren waarmee ze moeilijke situaties kunnen oplossen. Kijk voor meer informatie op www.apetrotsekinderen.nl

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.