);

De speen, uitkomst of een onding?

De speen, uitkomst of een onding?

Je hebt je voorgenomen om je baby nóóit een speen te geven... Maar na een paar weken kun je er niet meer onderuit door de enorme zuigbehoefte van je kindje en behoor jij tot al die andere ouders die hetzelfde voornemen hadden en er niet aan konden voldoen. Is dat erg? Nee hoor, want het is vooral in het begin vaak een enorme uitkomst. Er zitten zeker nadelen aan speengebruik, maar wanneer je er verstandig mee omgaat, zijn die te overzien.

Op welke leeftijd kun je een speen het beste afleren? En vooral: hoe ga je dat doen? Ik geef je de antwoorden op deze vragen.

 

Op tijd afleren van de speen

Speengebruik kan een negatieve invloed hebben op de spraakontwikkeling en het gebit. De stand van de tanden verandert door de speen. Maar wanneer je de speen afleert rond de eerste verjaardag van je kindje, dan heeft het geen enkel effect op het gebit. Vind je het lastig om op die leeftijd al de speen af te wennen? Dan is het in ieder geval verstandig het te doen voordat hij zijn tanden gaat wisselen. Ook dan is de kans op gebitsproblemen nog minimaal.

 

Overige nadelen van de speen

Behalve de negatieve invloed die speengebruik op het gebit en de spraak kan hebben, zijn er meer nadelen. Er lijkt bijvoorbeeld een verband te bestaan met middenoorontsteking, dus voor kinderen die daar last van hebben is het af te raden. Daarnaast kan het de borstvoeding verstoren en kan er, wanneer de speen te makkelijk wordt gegeven, voorbij worden gegaan aan de werkelijke behoeftes van het kind.

 

Tips bij speengebruik

Mits er verstandig wordt omgesprongen met het speengebruik én de speen op tijd wordt afgeleerd, zijn de nadelen minimaal. Een speen heeft zeker ook zijn voordelen! Enkele tips om in acht te nemen wanneer je ervoor kiest je kindje een speen te geven:

  • Wacht met het geven van de speen tot de borstvoeding goed op gang is.
  • Probeer je kind eerst op een andere manier te troosten en pak daarna pas de speen.
  • Geef de speen het liefst alleen voor het inslapen of wanneer het erg moe is. Op die manier wordt het ook gemakkelijker het af te leren dan wanneer het dag en nacht op de speen sabbelt.
  • Wanneer je kind de speen overdag niet gebruikt, kan het zich beter verstaanbaar maken. Zo voorkom je gedragsproblemen wanneer je kind iets duidelijk wil maken, maar dat door de speen verbaal niet (goed) kan.

 

Afleren speen bij baby of dreumes

Als je het speentje al rond de eerste verjaardag wilt afleren, kun je het gebruik ervan het beste langzaam afbouwen. Eerst ga je naar alleen slapen met speen. Daarna laat je je kind alleen met speen inslapen en haal je die daarna weg. De volgende stap is alleen 's nachts met speen slapen en niet overdag, om tot slot helemaal zonder speen verder te gaan. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan, maar het is belangrijk om vol te houden. Vaak is het na één of twee keer flink huilen klaar en kijkt je kind er niet meer naar om.

» Lees ook: afleren van speen met boekjes

 

Afleren speen bij peuter of kleuter

Als je kind wat ouder is, kun je in ieder geval al uitleggen aan je kind waarom het beter is om te stoppen. Op school rondlopen met een speen kan niet en je kunt de gevolgen voor zijn gebit uitleggen. Er zijn verschillende manieren om de speen af te leren: gewoon weggooien samen met je kind, op vakantie achterlaten, in de brievenbus gooien, etc. Wees creatief!

Wanneer je kind naar zijn speen vraagt, kun je hem het beste afleiden. Voor het slapen gaan vervang je de speen door een extra knuffel, een liedje te zingen of een verhaaltje te lezen. Maak het jezelf gemakkelijker door de speen daadwerkelijk weg te gooien, zodat je niet terug kunt grijpen.

Tot welke leeftijd heeft jouw kind een speen mogen gebruiken? Hoe heb jij het opgelost?

» Lees meer blogs over opvoeding

 

De speen, uitkomst of een onding?

De speen, uitkomst of een onding?

Je hebt je voorgenomen om je baby nóóit een speen te geven... Maar na een paar weken kun je er niet meer onderuit door de enorme zuigbehoefte…

De eeuwige onzekerheid van moeders

De eeuwige onzekerheid van moeders

Wanneer je moeder wordt, of eigenlijk al tijdens je zwangerschap, begint je onzekerheid. Leeft het kindje nog wel? Ik voel niks... Komt het…

Ik ben Wytske, 32 jaar en moeder van twee zoontjes (2011 en 2013). Samen met mijn man en kids woon ik in een prachtig klein dorpje in Friesland. Sinds 2009 heb ik mijn eigen bedrijf in opvoedingsondersteuning, Grut! opvoeden. Daarnaast houd ik sinds kort een blog bij over opvoeden op www.relaxedopvoeden.nl, waar ik opvoedtips geef, mijn mening uit over opvoedkundige onderwerpen en andere moeders aan het woord laat. Ik zal je nooit vertellen 'hoe het moet', maar ik wil je graag handvatten en waardevolle inzichten geven om je hiermee een stukje op weg te helpen. 

Naast mijn kennis te willen delen, wil ik vooral ook moeders inspireren met meer zekerheid en daarmee relaxter op te voeden. Om weer meer te vertrouwen op hun moederinstinct. Op dit moment ben ik bezig met mijn eerste online cursus!

 

Reacties 1

  1. Romy

    jun 24, 2015 at 01:57

    Super handig artikel. Ik las al eerder ergens dat rond de eerste verjaardag een goed moment was om af te bouwen met de speen. En dan inderdaad beginnen met alleen de speen als hij/zij gaat slapen. En daarna? Ik had geen idee, maar na het inslapen de speen weghalen is een goeie! Dat wordt onze volgende stap met onze zoon die zaterdag 1 jaar wordt :)



This thread has been closed from taking new comments.