Help mijn kind heeft een brandwond!

Help mijn kind heeft een brandwond!

Je grootste angst is dat er ooit wat met je kind(eren) gebeurt. Daarom heb ik, toen Marisa nog baby was, een EHBO cursus gedaan specifiek gericht op kinderen. Een van de dingen die daar aan bod kwam, was hoe te handelen bij een brandwond.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat we geen hete thee moeten drinken met een kind op schoot, dat weten we wel. Maar je draait je even om en de theepot kan van tafel worden getrokken of je bent aan het koken en ze lopen langs het fornuis en nemen in het voorbijgaan een steelpannetje met hete saus mee. Je knippert met je ogen en het kan gebeurd zijn. Ook wanneer je altijd zo voorzichtig bent. Het is daarom goed om te weten wat je moet doen als zoiets gebeurt en je kind zich ernstig verbrandt.

 

Wat mag je NIET doen bij brandwonden

Maar eerst wat moet je NIET doen! Je trekt NOOIT het kledingstuk uit waar de hete vloeistof overheen gegaan is. De kleding kan aan de huid geplakt zijn en uittrekken kan betekenen dat je de huid meetrekt, wat een nog ergere wond veroorzaakt dan de brandwond zelf.

Zet niet rechtstreeks de douchestraal op de brandwond want dat kan erg pijn doen, maar houd je hand ervoor, zodat de kracht van de straal afneemt. Zo voorkom je ook dat de brandwond kapot gaat.

Heeft je kind ernstige brandwonden, geef het dan niets te eten of te drinken. Het kan zijn dat het in het ziekenhuis onder narcose moet worden gebracht en dan moet het zoveel mogelijk nuchter zijn.

Smeer nooit iets op een brandwond, want het ontstekingsgevaar bij brandwonden is redelijk groot.

 

Wat doe je WEL bij brandwonden

Koel direct de brandwond onder lauw stromend water (check de temperatuur!). Niet ijskoud dus, maar lauw. Bij een hand kan dat gewoon onder de kraan. Is het een been of deel van de romp zet dan je kind dan niet volledig onder de stromende douche, wat misschien wel je eerste reactie zou zijn, want dan koelt het te snel af. Geen stromend water in de buurt? Gebruik dan natgemaakte doeken of koel desnoods met slootwater. Het koelen moet je minstens 5 minuten volhouden. Langer is beter (10 minuten), maar pas dan wel op voor onderkoeling.

Verwijder altijd bij een baby of peuter de luier. Hete vloeistof blijft namelijk in een luier hangen.

Na de koeling dek je de brandwond af met steriel verband of een schone theedoek als je geen steriel verband voorhanden hebt.

Is de verbranding dusdanig dat je naar het ziekenhuis moet, wikkel je kind dan in een dekbed of deken voordat je gaat rijden.

Laat het rechtop zitten wanneer je naar het ziekenhuis rijdt. Het hoofd moet altijd hoger zijn dan de rest van het lichaam.

En vermoed je ernstiger? Bel 112!

 

Wanneer neem je contact op met de huisarts?

Er zijn een paar richtlijnen voor wanneer je de huisarts moet raadplegen. De originele bron heb ik niet kunnen vinden, maar aangezien veel websites dezelfde richtlijnen aangeven, ga ik ervan uit dat deze juist zijn.

Je neemt direct contact op met de huisarts:

 1. Als je baby of peuter een brandwond heeft
 2. Bij een brandwond in het gezicht, de hals, op de handen of op de geslachtsdelen
 3. Als de brandwond groter is dan de hand van degene die zich heeft gebrand
 4. Als er na enkele dagen geelgroen vocht uit de brandwond komt
 5. Als je grote blaren ziet of als de brandwond vochtig is
 6. Als er een geelwitte droge plek ontstaat die geen pijn doet

Denk je dat je nu weet hoe te handelen bij een brandwond van je kind? Doe dan de online test bij De Brandwonden stichting

Hier kun je meer lezen over gezondheid.

Melek's zoontje kreeg hete thee over zich heen: lees hier over derdegraads brandwonden

 

De hal - het ondergeschoven kindje van ons huis

De hal - het ondergeschoven kindje…

Er zijn een paar ruimtes in ons huis waar ik wel eens de bezem doorheen wil halen. Een daarvan is de hal. De bedoeling was ooit goed, maar…

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Niet dat mijn leven elke dag vol met belangwekkende gebeurtenissen is hoor. Maar de maand juni was er eentje met hoogtepunten en dieptepunten.…

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Als ik een week hard gewerkt heb of ik heb wat moeizame momenten gehad die dag, dan móet ik even tijd voor mezelf nemen. Ik zet dan Esmée…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 1

 1. Marjolein

  mrt 16, 2016 at 09:46

  Je moet er niet aan denken dat het je eigen kind overkomt! Thanks voor de tips! Hopelijk onthoud ik ze als het me (hopelijk nooit) overkomt...This thread has been closed from taking new comments.