Kinderbedtijd, hoe laat is dat eigenlijk?
Kinderbedtijd, hoe laat is dat eigenlijk? Dat verschilt heel erg per kind. Maar voor de meeste kinderen die net naar school gaan (4) is 19.00 uur wel echt bedtijd. Voordat ze naar school gaan kunnen ze overdag nog even slapen, maar zodra ze naar school gaan is dit echt voorbij.
Mijn zoon Milan gaat om half zeven naar boven dan gaat hij in bad en tandenpoetsen. Pyama aan en nog een verhaaltje of een spelletje. Hij speelt dan nog even een paar minuutjes op zijn kamertje en valt dan als een blok in slaap.
Dylan (8) heeft het echt nodig om op tijd te slapen, hij gaat tussen half zeven en zeven naar boven. In bad of onder de douche, wat hij zelf wil, en dan pyjama aan, tandenpoetsen en samen nog een verhaaltje lezen. En dan om half acht/ acht uur zijn zijn luikjes echt wel dicht.
Om mij heen hoor ik ook dat de meeste kinderen van 4 jaar zo ongeveer om zeven uur in bed liggen.
Voldoende slaap
Slapen is voor iedereen belangrijk en vooral voor kinderen dus. De meeste kinderen tussen de 4 en 5 jaar hebben 11 à 12 uur slaap per nacht nodig. En kinderen 6 t/m 11 hebben 11 à 10 uur per nacht nodig en vanaf 12 jaar hebben ze 9 uur slaap nodig. Maar ieder mens en dus ook ieder kind is anders. Justin (9) heeft al van kleins af aan veel minder slaap nodig, hij heeft aan 9 uur al voldoende. Dit hoef ik bij Dylan of Milan niet te proberen, dan is het de volgende dag echt drama.
Lees hier meer informatie over bedtijd kind
Volwassen hebben vaak al voldoende slaap gehad bij 7 tot 8 uur. Een langdurig gebrek aan slaap kan lichamelijke klachten en problemen geven. Bij kinderen uit zich dat sneller dan bij volwassenen. Ze worden snel geprikkeld, huilen sneller en het kan zijn dat ze dan overdag opeens een dutje doen. Bij volwassenen duurt het langer voordat het zich ook lichamelijk uit, maar een korter lontje is dan niet ongebruikelijk.
Tijdens het slapen, verwerken kinderen hun dag en kunnen de hersenen groeien
Laat kinderen voor het slapen gaan niet meer naar een beeldscherm of telefoon staren. Door het licht blijven ze wakker. Als het donker om hun heen wordt dan maakt hun lichaam melatonine aan. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt.
Een uitgeslapen kind wordt vrolijk wakker (en heeft gelijk alweer praatjes voor tien). En heeft meteen (of binnen een half uur) zin in een ontbijtje. En ze zouden wat meer slaap kunnen gebruiken als je ze wakker moet maken, vaak zijn ze dan ook niet meteen heel vrolijk.
Hoe laat gaan ze bij jullie naar bed?
» Lees ook: als kinderen niet willen slapen
» Lees ook: kinderen en huishoudelijke taken
Reacties 0