);

De Veiligheidsknuffel

De Veiligheidsknuffel

Ola is psychologe en slaapcoach. Ze helpt ouders die worstelen met de slaapproblemen van hun kleintje. Want wanneer die kleine niet slaapt, slaap jij ook niet. Het hele gezin kan in een vicieuze cirkel belanden, waar het nog maar moeilijk uitkomen is. Voor Website 4Mama schreef ze dit artikel over De veiligheidsknuffel en waarom deze belangrijk is voor je kindje.

 

Wat is een veiligheidsknuffel en waarom heeft je kind er eentje nodig?

Een veiligheidsknuffel ook wel een veiligheidsvoorwerp genaamd, wordt meestal gekozen door een kind tussen de 4 en 8 maanden oud. Het hoeft niet perse een teddybeer of een ander dier te zijn. Het kan ook een deken, taggie, spuugdoekje, iets pluche of een zacht boekje zijn.

Een veiligheidsknuffel (veiligheidsvoorwerp) helpt het kind zich veilig te voelen in nieuwe, stressvolle situaties en op plekken zoals bij de dokter of wanneer mama eventjes niet aanwezig is. De knuffel vervangt simpelweg de ouders die niet altijd in staat zijn om het kind te kunnen knuffelen. Het kind kan de knuffel overal mee naar toe nemen en geeft het overal een gevoel van veiligheid en kalmte. De knuffel is ook de grootste vriend tijdens de slaaproutine, dutjes en ook tijdens de nachtelijke dwalingen in bed. Het helpt het kind zich veilig te voelen en sneller in slaap te vallen. Er is gewoonweg geen betere remedie voor verdriet of ziekte dan een favoriete knuffel!

 

Hoe kies je een veiligheidsknuffel?

Wanneer je kindje nog geen veiligheidsknuffel heeft dan kun je er ook zelf eentje kiezen. Let wel op dat het een veilig voorwerp is, zonder losse onderdelen die eraf kunnen vallen (denk aan kleine ogen of een neusje) en voor verstikkingsgevaar kunnen zorgen. Voordat je de knuffel introduceert, laat het kind er alvast een beetje aan wennen door het gedurende de dag af en toe naast je kind neer te leggen. Laat de knuffel ook in de dagelijkse activiteiten meedoen, neem het mee tijdens een wandeling, lees samen een boek, speel kiekeboe, en leg het naast je kind in bed. 

De knuffel is een grote vriend voor je kind en neemt een speciale plek in het hart in voor een lange, lange tijd. Herinner jij je nog je favoriete knuffel?

 

TIP: Koop een reserveknuffel voor het geval de knuffel kwijt raakt. Wissel deze wel af en toe om, maar let wel op. Kinderen zijn heel slim en merken het verschil vrijwel meteen. Blijf hier dus heel consequent in door het regelmatig te wisselen zodat het kind van beide voorwerpen zal gaan houden, hopelijk ;-)

Ola Slaap coachKijk op Ola's website Tiny Sleepyhead om meer over haar werk als slaapcoach te weten te komen!

 

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 1

  1. Ceciel

    feb 14, 2016 at 03:02

    Zo herkenbaar. Mijn zoontje had al snel zijn knuffel uitgekozen. Helaas eentje die maar 1 malig ergens te koop was. Dus ik heb heel internet af moeten zoeken voor zijn reserve. Uiteindelijk vond ik die uit Duitsland. Gelukkig!!



This thread has been closed from taking new comments.