);

Kiezen voor een kind als je wat ouder bent

Kiezen voor een kind als je wat ouder bent

Soms loopt het nu eenmaal anders en komt dat zo gewenste kindje veel later dan je gepland had. Rory, van 40envoorheteerstmoeder.nl, vertelt.

Website4Mama vroeg mij of ik het leuk zou vinden om over dit onderwerp te schrijven. Sure thing! Het past natuurlijk helemaal in mijn straatje. Maar terwijl ik dit typ, denk ik wel. Gaat dit daadwerkelijk om 'kiezen' voor een kind of meer om het 'krijgen' van een kind? Want een kind krijg je. Een kind neem je niet. Waar valt 'kiezen' dan voor mij onder? Verwarrend.

 

Soms loopt het nu eenmaal anders

Na een grondige zelf-evaluatie kan ik dan ook zeggen dat het niet zozeer een keuze is geweest. Dat wil zeggen. Ik heb al heel lang dolgraag een kind willen krijgen. Dus in dat opzicht is het een levenskeuze geweest. Ik wist alleen niet of het ooit zou lukken. Of ik ooit een kindje zou mogen krijgen. Want soms loopt het anders. En lukt het niet.

 

Prenatale afwijkingen?

Wat lastig is als je wat ouder bent en je hebt een kinderwens? De mensen om je heen en hun goedbedoelde opmerkingen, meningen en verhalen. Vragen als: "Wacht je niet te lang?" of "Waarom hebben jullie nog geen kind?" kunnen ronduit kwetsend zijn. Let alone de goedbedoelde opmerkingen: "Als je ouder wordt heb je minder kans op een kind, hoor." of "Je hebt wel meer kans op prenatale afwijkingen". Tja, ik werd (en word) er niet blij van.

 

Je bent zo jong als je jezelf voelt

Gelukkig is - nadat ik bijna in de fase zat van afscheid nemen van een droom - uiteindelijk geheel spontaan ons wondertje bij ons gekomen. Ik werd zwanger. Ik ben bevallen. En ik ben een dolgelukkige moeder. Dat ik - volgens de geldende normen - wat ouder ben? Zie jij het? Een van de grote voordelen van het krijgen van een kind op latere leeftijd. Hij of zij houdt je jong. Je beleeft je jeugd opnieuw. Je innerlijke kind komt weer naar boven.

 

Iets met hersteltijd

Toegegeven. Het is pittig. En best zwaar. Want als ik heel eerlijk ben. Ik mag mijzelf dan jong voelen. Ik mag er zelfs best jonger uitzien dan ik ben. Feit is toch dat ik lichamelijk geen jong meisje meer ben. Je hebt gewoonweg meer hersteltijd nodig. Als ik nu een avondje lekker uit mijn dak ga met dansen en de volgende ochtend gewoon weer om half zeven op moet staan. Tja, dan gaat het niet zo soepel als vroeger. Tel daarbij de pittige eerste jaren na de bevalling op. De jaren met weinig slaap. Gebroken nachten. Zorgen. 40 is het nieuwe 20? Nah.

 

Over houden van gesproken

Maar hé. Geen gezeur en geklaag van mijn kant hoor! Wel diepe dankbaarheid en liefde. Dankbaar dat ik mijn grootste wens is uitgekomen. Dat ik een kindje heb mogen krijgen. Heel veel liefde voor dat lieve kleine meisje. Het meisje wat mij iedere dag weer een spiegel voorhoudt. Waar ik heel veel van leer. Waardoor ik nóg meer van haar hou. En zelfs meer van mijzelf.

Kiezen voor een kind als je ouder bent? Ik zeg: doen. Wat zou jij nog meer willen weten over moederschap op latere leeftijd?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl (www.40envoorheteerstmoeder.nl)

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 7

  1. Rory

    jan 12, 2016 at 03:35

    Dank voor het plaatsen van mijn artikel! Ik ben benieuwd wat men nog meer zou willen weten over moederschap op latere leeftijd.



  2. Nathalie

    jan 13, 2016 at 04:26

    Ik ben ook een "oudere" moeder. Ik kreeg mijn eerste zoon op 36e jarige leeftijd en mijn 2e zoon op 39e jarige leeftijd. Tot mijn 35e heb ik totaal nooit een kinderwens gehad, en toen ik ineens wel dat gevoel kreeg werd ik zowel van mijn eerste als tweede kind spontaan en meteen na het stoppen van de pil zwanger. Nu, op mijn 45ste besef ik pas wat een geluk het is dat mij/ ons dit toch gegeven is die twee knullen!



    1. Rory

      jan 14, 2016 at 10:19

      Hi Nathalie, dank voor je reactie! Wat fijn dat het zo voorspoedig is gelopen en dat je twee zoons hebt gekregen. Gelukkig heb ik pas ná mijn zwangerschap de nare verhalen gelezen over wat er allemaal kan gebeuren tijdens en na de bevalling. En ben ik gewoonweg dolblij met mijn (euh...ons) kleine meisje.



  3. Barbara

    jan 14, 2016 at 10:49

    Zo herkenbaar! Nummer 3 kreeg ik toen ik 39+ was en oh boy, nog steeds ben ik aan het herstellen. Was toch anders dan nummer 1 die ik kreeg met 32 jaar. Maar ik geniet zoveel meer. Neem veel meer de tijd. Heb minder haast. Wat dat betreft is het beter voor mijn hoofd geweest dat ik wat ouder was. Voor mijn lichaam had ik beter eerder moeder kunnen worden, maar dat heb je niet altijd voor het zeggen, nietwaar? Leuk interview!



    1. Rory

      jan 15, 2016 at 10:33

      Ha, dank voor je reactie Barbara. En wat mooi gezegd! Beter voor je hoofd dat je wat ouder was. Heel herkenbaar. Ik geniet van ieder moment. Wat ik zelf ook ervaar (ik heb natuurlijk 'maar' een kind. En geloof mij "I feel blessed" dat ik een kindje heb mogen krijgen) is dat als je jouw eerste (en enige) kind op latere leeftijd krijgt. Je (in ieder geval ik) de neiging hebt om veel beren op de weg te zien. Ik heb het gevoel dat als je jonger bent, je wat makkelijker bent. Hoe was dat voor jou?



  4. Mara

    feb 15, 2017 at 07:54

    Ik denk dat je soms ook geen keuze hebt... ik was pas 31 dat ik de 'ware' ontmoette... inmiddels ben ik drie kinderen verder.. de eerste kreeg ik met bijna 34 nr 2 met 35 en nr 3 met 37.5 :) inmiddels zijn er 2 puber en tiener en ik voel me zo rijk, nooit gedacht dat het ooit op mijn pad zou komen...ik merk dat je bij gesprekken op school etc.. er wel heel anders instaat dan als je jonger bent :), ouder en wijzer.



    1. Rory

      feb 15, 2017 at 09:18

      Mooi gezegd Mara, dat je jezelf zo rijk voelt. Bevoorrecht misschien wel. Wat fijn dat je drie kinderen hebt mogen krijgen. Ik ben nog (lang) niet in de fase dat ze tiener of puber zijn. Mijn dochtertje is vandaag 5 jaar geworden. En inderdaad ben ik het met je eens. Ik sta er heel anders in bij gesprekken op school (ik heb ook echt gelobbyd om in de MR te komen). Op de een of andere manier wat serieuzer. Misschien soms wel eens iets te...



This thread has been closed from taking new comments.