);

De zwangere buik van: Jeske

De zwangere buik van: Jeske

In de rubriek: De zwangere buik van … stellen we 10 vragen aan moeders over de tijd dat ze zwanger waren. En natuurlijk tonen we buiken. Blote buiken, geklede buiken, kleine, grote, het maakt niet uit.

Dit keer is het de beurt aan Jeske, mama van 2 dochters, fotograaf en grafisch vormgever om 10 vragen te beantwoorden over de zwangerschap van haar 2e kindje.

 

Hoeveel weken zwanger was je toen deze foto genomen werd?

Ik was hier 36 weken en 2 dagen zwanger van mijn jongste. Grappig detail is dat de afspraak een week verzet was omdat ik de week daarvoor een nachtje in het ziekenhuis had gelegen. De hartslag van de baby was veel te hoog. Dat bleek te komen doordat ik koorts had (ik was een beetje grieperig). 

 

Hoe heb je je zwangerschap beleefd?

Dit was dus mijn tweede zwangerschap en had in het begin wat bloedverlies gehad. In de eerste paar weken veel echo’s gehad. Dat was best een spannende tijd. In die tijd om ons heen veel miskramen, dus we waren ons er goed van bewust dat het ook fout zou kunnen gaan. Gelukkig was het vals alarm en verliep alles voorspoedig. Op mijn bekken en misselijkheid na dan.. ;-)  Maar de laatste 4,5 maand waren heerlijk. Dat geschop en gewiebel in mijn buik. Geweldig vond ik dat. En het gevoel dat je nooit alleen bent en altijd gezellig iemand bij je hebt, is onbetaalbaar.  

 

Was je misselijk in het begin?

Ontzettend misselijk. Het begon toen ik een week of 8 zwanger was. Gelijk wist ik toen weer wat ik minder leuk vond aan zwanger zijn, haha. Voor mijn gevoel ook erger als de eerste keer. Zodra ik uit bed kwam hing ik boven het toilet. Nog net niet met een groen gezicht bracht ik mijn oudste dochter naar school en zodra ik thuis was nog een keer. Ook regelmatig na het avondeten gooide ik alles er weer uit. Dan had ik dus weer trek. Sowieso werd ik al misselijk bij het idee van gekookte groente. Dus veel rauwe worteltjes en komkommer gegeten in plaats van gekookte groente. Na 16 weken nam de misselijkheid af. Denk dat het na 22 weken helemaal weg was. Maar in een auto werd ik meestal accuut misselijk. Dat bleef helaas.   

 

Had je bijzondere (eet) gewoontes tijdens je zwangerschap?

Waarschijnlijk wel. Ik was dol (nog steeds trouwens) op bruine boterhammen met kaas en appelstroop. Nooit last gehad van een laag ijzergehalte! Voor dat ik zwanger was dronk ik liters muntthee. Maar dat vond ik niet lekker meer en gewone thee eigenlijk ook niet. Toen ben ik heet water gaan drinken.  Als ik dan ergens was en om heet water vroeg, dan kreeg ik rare blikken. ‘Wil je geen theezakje?’ ‘Nee hoor, gewoon zo is prima’. ‘Weet je het zeker?’  Best een bijzondere gewoonte blijkbaar.

 

Na hoeveel weken zwangerschap beviel je?

Met 37 weken en 2 dagen. Mijn oudste dochter Sterre is ook met 37weken 2dagen geboren. Toen de weeën begonnen dacht ik dan ook: ‘Neeee, niet weer zo vroeg… Ik wil nog niet.’ 

 

Was het een natuurlijke bevalling of een keizersnede?

Ik ben thuis bevallen. Heerlijk in mijn eigen bed en daarna onder mijn eigen douche. Sterre was nog thuis, omdat mijn verloskundige vond dat ik zo rustig en kalm was. We dachten dat het zo ‘gepiept’ zou zijn. Duurde iets langer uiteindelijk. Om 8.13u kwam madame eindelijk. Nog geen 2 minuten later stond de grote zus de slaap uit haar ogen te wrijven naast ons bed. Samen met papa heeft ze dan ook de navelstreng doorgeknipt. Hoe bijzonder is dat?  

 

Was het geslacht van je kindje een verrassing of wist je het al lang?

Met 16 weken hebben we een pretecho laten maken. Sterre heeft al die weken daarvoor gezegd dat ze een zusje zou krijgen. Toen de mevrouw van de echo vertelde dat het een meisje was zei ze heel triomfantelijk ‘Dat zei ik toch al’. Zo van jullie hadden gewoon naar mij moeten luisteren, want ik wist het de hele tijd al.  

 

Je hebt hierboven al verklapt dat het een zij werd. Hoe heet ze?

Ze heet Cleo. Dat betekent vaders glorie! Nog steeds zijn we heel blij met de naam. Ondanks de zwangerschapsduur woog ze maar liefst 3200 gram. Haar zus woog maar 2650 gram, dus het was bijzonder om dit maal zo’n lekkere mollige baby vast te mogen houden.

 

Als je het overnieuw mocht doen, zou je dan proberen de zwangerschap anders te beleven, iets anders te doen?

Ik denk bewuster genieten van de zwangerschap en meer slapen. Vooral dat laatste. Maar dankzij hormonen lag ik vaak wakker ’s nachts. Dus toch wat vaker overdag even een uurtje liggen. Er kom geen volgende keer, maar stel dat… Dan zou ik stiekem wat vaker misbruik maken van de buik. Nu was ik steeds heel stoer en verklaarde ik regelmatig dat ik zwanger was en niet gehandicapt! 

 

Zwangere buik van JeskeHeb je nog tips voor mama’s to-be?

Laat je niet gek maken door alle adviezen en babybladen met verkooppraatjes. Tegenwoordig zijn er zoveel babyproducten te koop die allemaal beweren onmisbaar te zijn. Lees je in en beslis zelf. Ook raad ik iedereen aan om heel nuchter te blijven en vooral heel relaxed je bevalling tegemoet te zien. Als je van te voren al denkt dat je het niet kan, dan werkt dat niet bevorderend. Miljarden vrouwen zijn je voor gegaan, dus jij kan het ook! 

 

Dank je wel Jeske voor je leuke bijdrage aan deze rubriek!

Wil je Jeske volgen? Ze blogt op www.demamacompany.nl. Je kunt haar volgen op FacebookTwitter en Instagram.

Meer uit deze rubriek lezen? Ga naar De zwangere buik van….

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.